2024. április 25., csütörtök

2023 eddig a forint éve!

Hol tart most az euró árfolyam?

A forint 2023-ban folytatta a 2022. év végén elkezdett változást, hiszen az euró árfolyam a decemberi 418 forintos értékről 2023. január elejére már 400 forint alá csökkent, és ezen forinterősödési folyamat jelen cikk írásáig (2023. május) általánosan – kisebb nagyobb megszakításokkal – tart. Az orosz-ukrán háború óta tartó forint gyengülése az euróval szemben többeket elgondolkoztatott, hogy lehet, át kellene váltani a forintban lévő megtakarításunk egy részét euróra vagy más devizára. Ezzel kapcsolatban, hogy megéri-e euróban tartani a megtakarításunkat a forinttal szemben már foglalkoztunk.

Mit takar az „erősödés”?

A forint erősödésével sajnos az a probléma, hogy úgymond nem a forint erősödött az euróval szemben (euró árfolyam), ugyanis ezt a szintet már többször hozta, hanem ezt megelőzően a forint nagyon sokat gyengült és volt honnan „erősödnie”. Persze a kérdés az, hogy mit tekintünk erősödésnek azaz fejlődésnek a deviza szempontjából, ugyanis ha egy olyan szintre kerülünk, ahol már voltunk, akkor az csak látszólagos „fejlődés”. Ezzel szemben viszont, ha arra tekintettel figyeljük meg a tendenciát, hogy a forint amúgy hosszú távon folyamatosan gyengül az euróval szemben, akkor ebből a szempontból igenis kiemelkedő eredmény, hogy átlagosan 6 hónapon keresztül folyamatos erősödést mutatott a forint az euróval szemben.

  1. ábra: Euró/forint árfolyam 2022. november elejétől 2023. május elejéig

Ahogy az ábrán is láthatjuk, a 2022. decemberben megkezdett erősödés – márciusi kiugrással eddig megfelelő jel arra, hogy a forint nem csak rövid időközönként képes erősödésre, hanem akár hónapokon keresztül is, ez pedig növeli a forintba vetett befektetői bizalmat. A kérdés csupán az, hogy meddig fog tartani ez a fejlődés, mert az jól látható, hogy ez nem egy átmeneti, ideiglenes változás, hanem stabilabb lábakon áll. Ami a jövőbeli alakulást erősen befolyásolhatja, az pedig az, hogy Magyaroroszág meg kapja-e az Európai Uniótól a már régen tárgyalás alatt álló anyagi forrásokat. Ugyanis amennyiben igen a válasz, akkor az – várhatóan – még inkább erősíteni fogja a forintot, így ha a kedvező döntés idejéig akár még a  370 forintos euró árfolyam érték alá is be tud menni a forint, akkor még a 350 forintos szint elérésére is lehet esély. Hiszen, ha távolabbról nézzük, akkor fél év alatt (2022. december eleje – 2023. május eleje) majdnem 50 forintot (420-370), azaz nem egészen 12%-ot erősödött a forint az euróval szemben.

Az euró bevezetésétől kezdve

2. ábra: Euró/forint árfolyam az euró bevezetésétől 2023.05.06-ig

Ha azonban azt nézzük, hogy ezen erősödés esetleg csak egy ideiglenes folyamat, akkor – az euró bevezetésétől kezdve – láthatjuk, hogy ilyen hosszú ideig még nem tartott pozitív irányba tartó folyamat, azaz inkább az fogalmazható meg, hogy a forint gyengeülése volt ideiglenes, amely valamely kiemelkedő külső októl függött (pl. orosz-ukrán háború).

Viszont az is megállapítható, hogy az emelkedés előtti időben az infláció nem olyan szintű volt, mint most az elmúlt egy évben, így valószínű, hogy már csak önmagában az inflációs oknál fogva nem fog visszamenni már a 2017. körül látható szintre, ahol egész sokáig „stagnált”. Azt követően jött az ingatlanpiaci fellendülés, majd a személyi jövedelemadó visszatérítése (amely az inflációra jelentős hatással bírt), valamint a koronavírus és az orosz-ukrán háború. Ezek mind befolyásolták a forint megítélését, amelynek fejleménye az euró árfolyamban is megmutatkozott.

Összefoglalva

Összességében kijelenthető, hogy 2023-ra kicsit csendesülni kezdett az utóbbi néhány évben megszokott „felfokozott hangulat”, hiszen 2019 óta a koronavírusjárvány és az orosz-ukrán háború okán más volt a köz-, és befektetési hangulat Magyaroroszágon, mint 2023-ban.Valamint a kamatkörnyezet is segítheti a forint erősödését, ugyanis a jelenlegi inflációkövető állampapír egészen kiemelkedő hozammal bír (16% körül), így akár külföldi befektetők is forintban fektetnek be inkább, minthogy euróban fektessék be a megtakarításukat külföldön.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük