2024. április 21., vasárnap

Virágkorát éli a digitális fizetés

Sokak fizetnek már telefonjukkal vagy éppen órájukkal, hiszen az okostelefon szinte mindenkinek ott lapul a zsebében. Ma már szinte alig látni olyat, aki a táskája mélyén keresgéli a pénztárcáját, hogy elővegye a bankkártyáját. A digitális fizetés és bankolás mondhatni virágkorát éli most. Nem is csoda, hiszen nemcsak kényelmes és gyors, hanem ugyanannyira biztonságos, mint a kártyás fizetés. A telefonos fizetés lehetősége azok számára elérhető, akik okostelefonnal és bankszámlával is rendelkeznek. De miért előnyös a digitális fizetés?

Rohamtempóban terjed a digitális fizetés

Mind az elektronikus pénzforgalomban, mind pedig a mobiltárcás tranzakciók volumenében is látható egy ugrásszerű növekedés. A Magyar Nemzeti Bank legújabb pénzforgalmi tájékoztatója az idei év második negyedévi adatait tartalmazza. Eszerint a fizetési kártyákkal 448 millió forintos összegben bonyolítottak forgalmat a kártyatulajdonosok. Ez éves alapon a 13 százalékos növekedési ütemet is meghaladja. Ugyanakkor a digitális fizetés értéke ehhez képest sokkal nagyobb mértékben, mintegy 25 százalékkal bővült.

2023 második negyedévi statisztikája szerint virágkorát éli a digitális fizetés is: a mobiltárcába regisztrált bankkártyák száma 116 ezer darabbal bővült. Ezzel már minden ötödik forgalomban lévő kártya regisztrálva lett valamely mobiltárcás applikációba. A mobiltelefonnal vagy okosórával fizetők aránya 53 százalékkal emelkedett a tavalyi második negyedéves szinthez képest. A tranzakciók értéke pedig több mint 70 százalékkal bővült, ezzel elérve a 666 milliárd forintot.

A telefonos fizetés előnyei

A digitális bankolásnak köszönhetően már nem kell minden miatt a bankba rohangálni, hanem az otthonunk kényelméből telefonunk vagy laptopunk segítségével elintézhetjük. Hasonlóan a digitális fizetés esetén nem is kell, hogy éppen nálunk legyen a pénztárcánk. A bankkártyának tehát fizikálisan nem kell ott lennie velünk a boltban ahhoz, hogy működjön a rendszer. Amellett, hogy egy egyszerű és kényelmes módszerről van szó még biztonságosabb is mint a kártyás fizetés. De miért is? Az egyik oldalon azért, mert így nem hagyhatjuk el magát a kártyát, vagy nem vehetik el tőlünk. A másik oldalon pedig a tranzakcióban a tényleges pénzügyi információk nem lesznek kiadva. Ez azért van, mert a mobiltárcába regisztrált bankkártyákhoz titkosított csatorna is tartozik, ami az adatok védelmét szolgálja. Tömören tehát biztonságosabb, mint a kártyás fizetés.

Az erősebb biztonságot emellett az is szolgálja, hogy ezekhez az applikációkhoz komoly és több védelmi megoldás is társul. A kötelező képernyővédelmen felül ilyen az arcfelismerő és az ujjlenyomat olvasó is. Ha még ennél is biztosabbra akarsz menni, akkor virtuális kártyával is fizethetsz. Ezt ugyanúgy tárolhatod a mobiltárcádban. Ne feledkezzünk meg a gyorsaságáról, ugyanis fizetéskor nem kell bajlódni a PIN kóddal sem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük