2024. május 17., péntek

Sürgetné az MNB a Revolut leánybankká válását

Egyre több formában próbálkoznak a csalók ellopni az emberek pénzét. Nem jelentenek ez alól kivételt a banki ügyfelek sem, akiket egyre kifinomultabb módszerekkel igyekeznek rávenni a kiberbűnözők bankkártya adataiknak kiadására. Az MNB felhívása szerint a csalások gyakoribbá válása és a Revolut magyar ügyfélkörének bővülése miatt lenne kiemelten fontos, hogy a digitálisan működő bank leánybankká váljon. Leánybankként a neobank magyarországi székhellyel, megfelelő tőkeerővel a jegybank felügyelte alatt működne. Addig a magyar ügyfelek nem fogják tudni jogvitáikat helyben intézni, ráadásul a hazai betétbiztosítási védelem sem őrzi a betéteket.

Hatalmas ügyfélkört nyert meg magának a Revolut

A sajtóhírek alapján a Revolut Közép-Kelet-Európában hatalmas, 10 milliós nagyságrendet meghaladó ügyfélkörrel rendelkezik. Ezen belül mintegy 1 millióra tehető a magyar ügyfelek száma, így hazánk a neobank második legnagyobb régiós piaca. Ebből a fővárosi ügyfelek száma a 365 ezret is meghaladja, a régiós rangsorban Budapest a 3. helyen áll. Emellett viszont arról is olvashatunk, hogy a Revolut nevében is támadnak a csalók, megkárosítva a neobank ügyfeleit.

A digitális bank határon átnyúló szolgáltatóként működik, azaz a litván jegybank felügyelete és az ottani betétbiztosító garanciája vonatkozik a magyar ügyfelekre. Ez azt jelenti, hogy a csalással, elszámolással és fogyasztóvédelmi jogvitákkal kapcsolatban nem az MNB, hanem a litván intézmények járnak el. Tehát ha bármilyen panaszunk van, akkor angolul vagy litvánul továbbíthatjuk azt a neonbanknak írásban. 

Miért lenne előnyös, ha fióktelepként működne?

Mivel most határon átnyúló intézményként tevékenykedik itthon a Revolut, az ügyfelek a litván jegybankot kereshetik panasz esetén. Ugyanakkor ha fiókteleppé válna, akkor többek között a magyar ügyfelek az MNB-hez fordulhatnának panaszukkal. Ez természetesen magyar nyelven, kérelemre induló igényérvényesítésre fogyasztóvédelmi eljárás keretében zajlana.

Ha fióktelepként tevékenykedne a bank, akkor a megbízhatósági felügyelet ugyanúgy a litván központi bankhoz tartozna. Vagyis ha felmerül a jogsértés gyanúja, akkor az MNB a litván felügyelethez fordulhatna. Emellett pedig csakis korlátozottan juthatna adatokhoz a Revolut Banktól és szintúgy a litván betétbiztosítás szabályai lennének érvényben.

Ennél előnyösebb lenne, ha a neobank magyar leánybankként folytatná tovább működését. Ennek megfelelően az MNB közleménye szerint “… a Revolut Bank a hazai ügyfelek iránti elköteleződését azzal erősíthetné meg, ha magyar felügyelet alá tartozó önálló leánybankként működne, itthoni székhellyel és tőkeerővel, csatlakozva a magyar betétvédelmi rendszerhez. Az MNB ebben az esetben teljeskörű prudenciális és fogyasztóvédelmi felügyeletével védhetné a magyar fogyasztókat és a pénzügyi stabilitást.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük