2024. június 16., vasárnap

MNB vs Revolut: a harc folytatódik

A magyar ügyfelek védelme érdekében a Magyar Nemzeti Bank továbbra is azt javasolja, hogy a Revolut hazai leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a hazai jegybank felügyelete alá tartozó intézményként folytassa működését. A Revolut a látszat szerint nem hajlik erre a megoldásra, így továbbra is határon átnyúló szolgáltatóként tevékenykedik. Ebből kifolyólag a neobank magyar ügyfelei még mindig nem tudják itthon rendezni elszámolási jogvitájukat. Sőt, az OBA védelme sem foglalja magába a Revolutnál tartott megtakarításokat.

Problémák a Revolut pénzügyi beszámolójában

Mi is írtunk arról, hogy végre megérkezett a Revolut 2021-es évre vonatkozó beszámolója, amivel szemben a piaci szereplők nagy várakozásokat támasztottak. Ugyanakkor a BDO, a Revolut könyvvizsgálója szerint fennáll annak a kockázata, hogy a neobank bevételszámítása tévesen történt, így jelentős tévedéseket tartalmazhat a beszámoló.

A könnyvizsgáló cég nem tudott az elvárt szintű megbízhatósággal meggyőződni arról, hogy a fintech bevételének mintegy háromnegyede – vagyis 477 millió font – helyesen lett kimutatva, így a valóságtól el is térhet.

A könyvvizsgálói jóváhagyás hiánya hatalmas kockázati tényezőként jelenik meg, függetlenül attól, hogy milyen gazdasági társaságról van szó. Kimondottan jelentős szerepe van viszont egy multinacionális pénzügyi intézménynél.

Az MNB még mindig a leánybank alapítását javasolja

A magyar ügyfeleknek a litván Revolut Bank UAB nyújt pénzügyi szolgáltatást, ami a Revolut Ltd. leányvállalataként működik. A tevékenységét határon átnyúló intézményként folytatja, nem rendelkezik banki engedéllyel Magyarországon.

A Magyar Nemzeti Bank többször is hangsúlyozta, hogy a hazai ügyfelek akkor lennének a legnagyobb biztonságban, ha a Revolut tevékenységét leánybankként folytatná. Ez okból magyarországi székhellyel és a kockázatvállaláshoz szükséges tőkeerővel rendelkezne, valamint az MNB felügyelete alá tartozna.

Revolut vs. MNB

“Az MNB – mint azt több alkalommal, több fórumon is jelezte – támogatja az egyszerűbb, olcsóbb pénzügyi szolgáltatásokat lehetővé tévő fintech innovációkat, de kizárólag akkor, ha azok szavatolják a pénzügyi stabilitást és az ügyfelek biztonságát.” – olvasható az MNB közleményében.

A Revolut európai uniós székhely szerinti hatósága a litván felügyelet, akiknek beszámolása szerint a neobank nem leánybankot létesít hazánkban, hanem fióktelepet. A fióktelep működésének megkezdése még várat magára, így ennek kockázataira a jegybank már régebben is felhívta az ügyfelek figyelmét.

A leánybankkal nem csak a hazai ügyfelek járnának jól

Az uniós jogszabályok alapján a Revolut felügyeletét a székhelye szerinti felügyeleti hatóság végzi. A fogyasztóvédelem tekintetében az MNB csupán korlátozott jogosítványokkal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek érdekét, a közjót sértő ügyben alapvetően a litván felügyelethez lehet fordulni.

A betétesek védelmét is a litván betétbiztosítási rendszer látja el, nem pedig az OBA. Amennyiben tehát elszámolási vagy betétbiztosítási probléma merül fel, akkor az ügyfelek Litvániában kereshetnek jogorvoslatot. Érdemes visszagondolni azokra az eseményekre, mint a járványhelyzet és a jelenleg is tartó orosz-ukrán háború, hiszen ezekben a kihívásokkal teli időszakokban is folyamatosan és biztonságosan szolgálták a hazai bankok az ügyfelek érdekeit.

“A magyar bankszektor stabilitását jelző mutatói közül a konszolidált tőkemegfelelési mutató mintegy másfélszerese a 15 évvel ezelőttinek és a jegybank felügyelete alá tartozó intézmények az előírt tőkekövetelmény-szint felett még további mintegy 1500 milliárd forintot meghaladó szabad tőkével rendelkeznek. A likviditási tartalék (tehát a bankok azonnal megmozdítható, az igények kielégítésére alkalmas eszközállománya) pedig bőségesen az előírt szint feletti volumenű és mértéke hosszabb ideje érdemben nem változott.” – áll a jegybank közleményében.

A jegybank folyamatos felügyeletével, éves ütemtervével, valamint egyéb vizsgálatokkal folyamatosan rajta tartja szemét a hazai bankpiac szereplőin, hogy azok megbízhatóan működjenek. Az ilyen jellegű felügyelet az ügyfelek védelmének céljából a Revolut oldalán is hasznos lenne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük