2024. május 17., péntek

A Revolut nevében is támadnak a csalók

Egyre csak szaporodnak mostanában a csalások, már a bankok, a jegybank, az energetikai szolgáltatók, telefontársaságok és csomagküldők nevében is támadnak a csalók. A felsorolásba már a Revolut is bekerült, ugyanis a neobank neve mögé bújva is próbálkoznak a tolvajok adathalászattal. A csalók a közösségi platformok egyes csoportjaiban hirdetik, hogy megvásárolják Revolut, Monese vagy Bunq fiókjainkat jó pénzért. 

Hogy néz ki a csalás?

Egy hazai munkaközvetítő csoportban láthattunk először olyan jellegű hirdetést, miszerint az adott személy megvásárolna Revolut, Monese és Bunq felhasználói fiókokat 350 euró, vagyis körülbelül 135 ezer forint ellenében. Ehhez először egy ellenőrzésre van szükség.

A hirdetés egy olyan csoportban lett közzétéve, ahol feltehetőleg kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek vannak, hiszen a csoport lényege olyan munkák keresése-kínálása, amelyek egyszerűen, otthonról végezhetőek, mindössze internet hozzáférés szükséges hozzá. A munkájukat elvesztő,  megemelkedett költségeiket nem fedező, fizetésükből nem kijövő személyek számára kimondottan csábító ajánlat lehet, hogy Revolut profiljukért cserébe – amit ingyenes is megcsinálhatnak – pénzt kapjanak. A csalók célja, hogy a belépési adatokat a profil tulajdonosai megváltoztassák, esetleg közvetlen hozzáférést adjanak nekik hozzá.

A legfontosabb: a fiók nem eladható!

A bankszámla értelemszerűen nem úgy működik, mint egy termék, nem lehet adni-venni. A neobankoknál vezetett számláknál ugyanaz a helyzet, mint amikor egy hagyományos banknál rendelkezel számlával: nem adhatod el, nem adtathatod át azt másnak! A Revolut ügyfelek bankszámláját a Revolut Bank UAB vezeti, valamint a Monese és a Bunq is engedéllyel rendelkező pénzforgalmi intézmények – ne tévesszen meg, ha valaki mást mond!

Milyen veszélyek léphetnek fel ilyenkor?

Amennyiben a csalók megszerzik valamilyen módon a fiókodat, akkor két dolog történhet: ellopják a számlán található pénzt, vagy illegális tevékenységekhez használják.

  1. Ha a belépési adataid a csalók birtokába kerülnek – jelen esetben az ellenőrzéshez kért belépési adatok útján – bármit átállíthatnak, kirakhatnak saját fiókodból, majd megszerzik a számlán tartott összeget. Mire bármit is tehetnél, addigra a pénzt továbbutalják egy másik számlára.
  1. A belépési adatok birtokában a csalók bármire felhasználhatják fiókodat, akár valamilyen illegális tevékenységhez is. Könnyedén elképzelhető, hogy akaratod ellenére belekeveredsz pénzmosásba, mások átvágásába, vagy akár terrorizmus finanszírozásába, amelyeknek komoly jogi következményei lehetnek.

Hogyan ismerhetőek fel a csalók?

A csalók mindig egy valós személynek álcázzak magukat, így első ránézésre még valódi is lehetne a profiljuk. Ugyanakkor vannak árulkodó jelek: például hogy a profil csak nemrég regisztrált a közösségi portálra. Szintén gyanúra adhat okot, hogy egyetlen fotója van – valószínűleg azt is valakitől lopta -, nagyon kevés ismerőse van, korábbi posztjai is hasonló témában (gyors és egyszerű pénzkereset) készültek. Az is elképzelhető, hogy magyar lakhely van megadva, beszélgetésbe bonyolódva csak töri a magyart, meggyőző, rábeszélő stílusa van. A csalás egyik áldozata úgy nyilatkozott, hogy a női profilról az azonosításhoz egy férfi képét küldte el, ami szintén gyanús lehet.

Átverés után mit lehet még tenni?

Amennyiben csalás áldozatává váltál, akkor mindenképpen jelezni kell magának a szolgáltatónak, valamint feljelentést kell tenni a rendőrségen.

Bejelentés

A neobankok és fintech cégek többnyire nem rendelkeznek magyar ügyfélszolgálattal, így érdemes már alapból angolul megfogalmazni levelünket. A pénzügyi szolgáltatóknál általában a bejelentés vagy e-mail formájában vagy chaten keresztül történhet.

Rendőrségi feljelentés

Csalás elszenvedése esetén mindenképp célszerű feljelentést is tenni a rendőrségen, függetlenül attól, hogy nem tudjuk ki a tettes. Ezt megteheted személyesen a helyi rendőrkapitányságon, vagy az ügyet nagyon alaposan és aprólékosan leírva levélben is. A rendőrségnek minden apró információ fontos lehet az ügy megoldásához.

Az ilyen jellegű ügyek megoldása lassú, az is elképzelhető, hogy a tettest sosem fogják elkapni. A feljelentés viszont nemcsak azért fontos, hogy az ügy eredményesen lezáruljon, hanem azért is, hogy másokat ne tudjanak a csalók megkárosítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük