2024. június 16., vasárnap

Már elérhető a Mastercard új kriptovalutás fizetése

Azoknál a fizikai és online – vagy akár metaverzumbeli – kereskedőknél, akik elfogadják a Mastercard bankkártyákat, a web3-as digitális pénztárcájukból mostmár egyenesen fizethetnek kriptovalutával. Az újítás az amerikai pénzügyi vállalat és az új-zélandon bejegyzett fintech, az Immersve kooperációjának köszönhetően jött létre.

Az új fizetési szolgáltatás úgy lett kialakítva, hogy a vevő kritpovalutában fizeti ki a termék vagy szolgáltatás ellenértékét, miközben a kereskedő ezt fiat valutában (azaz valamilyen hivatalos fizetőeszközben, mondjuk dollárban vagy euróban) kapja meg. A hazai kriptovaluta-befektetőknek egyelőre sajnálatos hír, hogy a szolgáltatás még csak Új-Zélandon és Ausztráliában érhető el, ráadásul csakis azokban az üzletekben, akik a Mastercarddal partnerségbe léptek.

A Mastercard már régóta érdeklődik a kriptovaluták iránt

A Mastercard már többször próbálkozott áttörni az éles határvonalat a hagyományos pénzügyek a kripto-piac között, így folyamatosan igyekszik további lépéseket tenni ebbe az irányba. A nemrégiben közhírré tett együttműködés azt a célt szolgálja hogy a lehetőséget nyújtsanak a közvetlen kriptovaluta alapú vásárlásoknak mind a virtuális, mind pedig a fizikai világban. Ehhez a felhasználók USDC tokeneket használhatnak fel. (Az USDC egy olyan stablecoin, vagyis stabil kriptovaluta, amelyet az amerikai dollárhoz kötöttek 1:1 arányban. A tokent az amerikai Circle technológiai vállalat bocsátja ki.)

A kriptovalutás fizetés azoknál a szolgáltatóknál lehetséges, amelyek elfogadják a Mastercard bank- és hitelkártyáit fizetésre. A kriptocoin-alapú tranzakciók ugyanúgy valós időben mennek végbe, mintha bankkártyával fizetnénk. A különbséget az jelenti, hogy míg USDC tokenben fizetünk, a kereskedő az ellenértéket  fiat valutában kapja meg.

A kriptovaluta fizetésekhez a vásárlók a web3-as tárcájukat is használhatják, mindezt úgy, hogy nincs szükség biztosítékként külső közvetítő fél bevonására. Ez a világon a legelső ilyen lehetőség.

Hogyan lesz biztonságos ez a megoldás?

Az Immersve egy olyan új-zélandi fintech vállalat és egyben regisztrált pénzügyi szolgáltató, amely a Web3 digitális tárcák felületeinek és applikációinak fejlesztésére specializálódott. A biztonságot a Mastercard olyan módon szolgáltatja, hogy az Immersve egy harmadik feles klíring szolgáltatóval alakított ki partnerséget. Ez a szolgáltató biztosítja, hogy a felhasználóknak ne legyen szüksége harmadik fél általi biztosítékra.

Szintén a felhasználók védelmét szolgálja az ügyfélazonosítás (Know-Your-Customer), továbbá a pénzmosás elleni védelem, amelyet a Mastercard Identity Services és a CipherTrace biztosítják.

A Mastercard termékekért és innovációért felelős alelnöke, Sandeep Malhotra az új szolgáltatás és a kooperáció ismertetésekor úgy fogalmazott, hogy „a Mastercard továbbra is elkötelezett a hasonló gondolkodású társaságokkal, például az Immersve fintech céggel aló partnerség mellett, annak érdekében, hogy skálázzák és biztonságossá tegyék a blokklánc ökoszisztémát, hogy egyszerű, biztonságos kriptovaluta-tranzakciókat, sőt a metaverzumban történő fizetéseket is könnyen elérhetővé tegyék a fogyasztók milliárdjai számára.” A finteh cég és a Mastercard eredményes összefogása és közös sikere nagyban támogathatja a web3 alapú tárcák használatát a jövőben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük