2024. június 14., péntek

Ingyenes értékpapírszámlát mindenkinek!

Egy olyan fontos intézkedés történt nemrégiben, amely minden magyart érint. Mostmár alanyi jogon a magyar állampolgárok rendelkezni fognak ingyenes kincstári értékpapírszámlával. A kincstári értékpapírszámla eddig is bárki számára nyitható volt, a változást most az jelenti, hogy az állam automatikusan nyit ilyet mindenkinek, az embereknek pedig csak ki kell használni ezt a lehetőséget. Az értékpapírszámla az állampapír vásárlásokat szolgálja.

Alanyi jogon jár a kincstári értékpapírszámla

Varga Mihály jelentette be a változást, miszerint minden magyar állampolgár alanyi jogon rendelkezni fog kincstári értékpapírszámlával. A pénzügyminiszter azt is hozzátette, hogy a programot még az idei évben el fogják indítani. A lehetőséggel csak élni kell, majd kedvünk szerint állampapírt vásárolni.

Már az intézkedés előtt is megvolt arra a lehetőség, hogy a Magyar Államkincstárnál bárki ilyen számlát nyisson. Az értékpapírszámla az állampapír adás-vételi ügyletekhez szükséges. A számlára alkalmanként és rendszeresen is vásárolhatunk állampapírt. Megnyitása online is lehetséges Ügyfélkapun keresztül. Mind a számla, mind pedig az állampapír vásárlása és eladása is ingyenes. Akik rendelkeznek már állampapírral, közülük rengetegen vették igénybe ezt a lehetőséget, hiszen ez a legolcsóbb megoldás az ilyen ügyletek esetén.

Van fizetős értékpapírszámla is

Az értékpapírszámla nemcsak a MÁK-nál nyitható, hanem a bankoknál és egyéb értékpapír-forgalmazóknál is. Ugyanakkor ez már nem ingyenes, ugyanis különféle számlavezetési és forgalmazási díjak terhelik az ügyfeleket. Ahhoz, hogy a bankok tartani tudják a lépést, egyre nagyobb kedvezményeket nyújtanak értékpapírszámla nyitásához kapcsolódóan.

Azt is fontos tudni, hogy a kincstári számlán kizárólag állampapírt tarthatunk. Ezzel szemben a hagyományos értékpapírszámla más értékpapírok tartására és adás-vételére is lehetőséget nyújt. Érdemes tehát a befektetéseinknek megfelelő számlát választani! 

Ez valahol mégiscsak könnyítés

Az intézkedés voltaképpen annyi újdonságot tartalmaz, hogy a már korábban létező szolgáltatást kiterjeszti. A pénzügyminiszter arról viszont nem nyilatkozott, hogy az alanyi jogon járó speciális számla hogyan fog működni.

Mindazonáltal valahol mégiscsak könnyítést jelent a program: már nem lesz szükség arra, hogy külön értékpapírszámlát nyissunk, hanem az automatikusan létrejön. Az is valószínű, hogy nem teszik kötelezővé ennek a használatát, így a banknál nyitott értékpapírszámla tulajdonosoknak nem kell aggódnia.

Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a hagyományos értékpapírszámla célja kimondottan az értékpapírok – vagyis a részvények, kötvények, befektetési alapok és más pénzügyi eszközök – kezelésére. Ez lehetővé teszi minden befektető számára, hogy nyomon kövesse portfólióját és könnyen hozzáférjen befektetéseikhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük