2024. július 21., vasárnap

Csalás áldozatává vált a Revolut: 23 millió dollár bánta 

Felütötte fejét a sérülékenység a Revolut rendszerében, nem is kicsi a probléma. Mint tudjuk, már a Revolut nevében is támadnak a csalók, azonban most maga a neobank esett csalás áldozatául. Az Egyesült Államokban 23 millió dollárt loptak el a digitális banktól, beazonosítva és a csalók javára fordítva egy hibát a fizetési rendszerben. A csalást még nem erősítette meg a fintech óriás, de a piaci szereplők több kérdést is megfogalmaztak már az esettel kapcsolatban.

Hogyan történhetett meg a Revolut lehúzása?

Bizonyos források azt állítják, hogy a Revolut USA-beli fizetési rendszerében egy hibát véltek felfedezni a csalók. Ezt kihasználva a 20 millió dolláros nagyságrendet is meghaladta az az összeg, amellyel a neobankot lenyúlták. Az ügy még a 2022-es évre tehető, ám a cégvezetők döntése szerint nem tárták a nagyközönség elé az esetet. Ettől függetlenül mégis úgy tűnik, hogy az ügy valahogy kitudódott, ami természetesen számos kérdést vetett fel a piac szereplőiben.

Az információk kiszivárgása újabb púpot jelent a cég határa, hiszen már így is küzd a pénzügyi beszámolójukat ért kritikákkal, a brit jegybankkal a banki engedély megszerzésével, de több vezető is elhagyta mostanság a fintechet. Az elmúlt időszak történései mind-mind kihívás elé állítják a céget.

A fizetési rendszerben található probléma onnan származik, hogy ezek Európában és Amerikában eltérőek. A hibára akkor derült fény, amikor egyes tranzakciókat elutasítottak, ami akaratlanul is téves visszatérítést adott az ügyfeleknek. És ha ez még nem lenne elég, akkor a Revolut fizetési rendszere a visszatérítéseket a cég saját pénzéből utalta el. Az esettel tisztában lévő források azt mondták, hogy a hibát nem tudták azonnal megszüntetni. Ebből kifolyólag a tavalyi év elején a szervezett bűnözői csoportok könnyedén eltulajdoníthatták a pénzt.

A csalók közel 23 millió dollárral károsították meg a neobankot. A Revolut ebből valamennyit vissza tudott szerezni, de még így is jelentős, mintegy 20 millió dolláros mínuszt könyvelhetett el. A veszteség mértéke a 2021-es nyereség közel kétharmadának felel meg, ami nem éppen egy jó jel. Míg a probléma eleinte – vagyis 2021 végén – csak elvétve jelentkezett, addig a bűnözői csoportok csalásainak gyors megugrása miatt a Revolutnak gyorsan kellett lépnie. A probléma megoldására végül 2023 tavaszán került sor.

Milyen képet vetít ez a neobank és ügyfelei elé?

Aggodalomra adhat okot, hogy a cég belső rendszereinek nem tűnt fel a csalás, csak akkor, amikor egy amerikai partnerbank hívta fel erre figyelmüket. Ez egy olyan láncreakciót generált, aminek a csúcsán a cég amerikai leányvállalatába nem kevés pénzt kellett bevonni. Az, hogy a hibát maguktól nem vették észre, illetve elmaradtak a preventív jellegű szabályozásai nem festenek valami jó képet a neobank biztonsági intézkedéseiről és kockázatmenedzsmentjéről.

Az is több kérdést felvet, hogy a Revolut a 2021-es pénzügyi eredményeiben nem szerepel a csalás miatt elvesztett összeg. Ezen felül a fintech még mindig csak várja a brit banki engedélyről való döntést. Ez csupán azért is érdekes, mert a döntési folyamat már több mint egy évvel hosszabb, mint a szokásos átfutási idő.

A pénzügyi illegális cselekedet prevenciójára és feltárására irányuló fokozódó aggodalmakra reagálva az Egyesült Királyság pénzügyi magatartási hatósága még 2020-ban független felülvizsgálat kezdeményezett a Revolut módszereire vonatkozóan. Ez a vállalat számára további szabályozói terheket rótt. Az eltitkolt hiba akár még rosszabbul is elsülhet, éket verve a cég hírnevébe. Több terület vezetője – mint például a brit banki vezérigazgató és a pénzügyi igazgató – kilépése tovább tetézi a helyzetet. Arról nem is beszélve, hogy a befektetők már többször csökkentették a Revolut részvényértékét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük