2024. október 17., csütörtök

Készpénzfelvétel a MÁK-nál: ezt kell hozzá tudni

Tudtad, hogy a Magyar Államkincstárnál is vehetünk fel készpénzt? Nos ennek tartalma kissé eltér az ATM-es készpénzfelvételtől, hiszen a Kincstárnál az állampapírjaink névértékének és kamatának kifizetését kérhetjük készpénzben. Bár az állampapír-értékesítési pontokon erre nincs lehetőségünk, de országszerte huszonkét Állampénztári Irodában intézhetjük ily módon a kifizetést. A MÁK-nál való készpénzfelvétel díjmentes, azonban a tranzakciós illeték ilyenkor is terhel minket. Sőt, ha nagyobb összeghez szeretnénk így hozzájutni, akkor előzetesen be kell azt jelentenünk. Ismerkedjünk most meg ezzel a lehetőséggel!

Ennyibe kerül a készpénzfelvétel a MÁK-nál

A Magyar Államkincstárnál (MÁK) való készpénzfelvétel díjmentes, vagyis a kincstári költséget nem kell megfizetnünk. Ezzel szemben a tranzakciós illeték már terheli az ügyletet, ami az összeg 0,3 százaléka, de legfeljebb 10 ezer forint. Tegyük fel, hogy 1 millió forintot szeretnénk készpénzben felvenni. Ekkor 3 ezer forint tranzakciós díjat kell ezért fizetnünk.

Amennyiben 150 ezer forintot el nem érő összegre van szükségünk, akkor jobban megéri azt a bankszámlánkról felvenni. Sokan még mindig nincsenek tisztában az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével, pedig ha csak kisebb összegre lenne szükségünk, akkor azt akár teljesen ingyenesen is felvehetjük.

Ha pedig 150 ezer forintot meghaladó összegre, esetleg havonta többször van szükségünk pénzre, akkor a bankok a tranzakciós illeték mellett készpénzfelvételi díjat is számíthatnak fel. Természetesen vannak olyan csomagok is, ahol nagyobb összegű, többszöri pénzfelvétel is ingyenesen megtehető. Ugyanakkor a bankok nagyobb részéhez képest a kincstári pénzfelvétellel így is jobban járhatunk.

Hol van erre lehetőségünk?

A készpénzfelvétel a Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáiban lehetséges. Azt viszont fontos tudni, hogy az állampapír-értékesítési pontokon készpénz be- és kifizetésre nincs lehetőségünk. Ezek elérhetőségét az ügyfélszolgálat kereső segítségével tudjuk ellenőrizni. Az ügy választása menüpontban az Állampapír, vétel, eladás – készpénzes opciót kell hozzá kiválasztanunk.

Jelenleg 22 Állampénztári Irodában van arra lehetőségünk, hogy készpénzt vegyünk fel. Ebből 4 a fővárosban, a további 18 pedig vármegyeszékhelyeken található. Ha a WebKincstár és a MobilKincstár platformjait szívesebben használjuk, akkor pedig az Ügyfélszolgálat / Személyes ügyintézés menüpontban tudunk utánajárni a készpénzfelvételre lehetőséget nyújtó helyszíneknek.

Mekkora összeg vehető fel készpénzben bejelentés nélkül?

Ha nem szeretnénk az előzetes bejelentéssel fáradozni, akkor fontos tudnunk, hogy a MÁK Irodákban 3 millió forint alatti összeget vehetünk fel készpénzben. Ha pontosan 3 millió forinthoz, vagy annál nagyobb összeghez szeretnénk így jutni, akkor a készpénzfelvétel szándékát minimum 2 munkanappal korábban be kell jelenteni.

Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy bejelentés hiányában a Kincstár megtagadhatja a pénz kifizetését. Arra viszont így is van lehetőségünk, hogy a kincstári számláról a kívánt összeget átutaljuk bankszámlánkra (vagy más számlájára).

Hogyan történik az előzetes bejelentés?

A pénzfelvételi szándékunkat többféleképpen is bejelenthetjük:

  • a Magyar Államkincstár állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatain (a várakozás elkerülése érdekében foglalhatunk online időpontot),
  • telefonon a Központi Ügyfélszolgálati Irodán keresztül (1811 a tárcsázandó telefonszám, de csak ügyfélszolgálati időben),
  • elektronikusan a WebKincstár és a MobilKincstár platformjain.

A Webkincstár felületén az Ügyfélszolgálat / Készpénzfelvétel bejelentés pontban tehetjük ezt meg. A Készpénzfelvétel igénylés opció kiválasztásával határozhatjuk meg a készpénzfelvétel összegét, aminek legalább 3 millió forintnak kell lennie. A rendszer azt is automatikusan kiszámolja, hogy a felvételért mekkora illetéket számítanak fel.

A felületen megadhatjuk, hogy melyik napon szeretnénk ezt intézni. Azt viszont ne feledjünk, hogy a bejelentést követően leghamarabb két munkanap múlva vehetjük fel a pénzt. A bejelentéskor azt is ki kell választanunk, hogy melyik Állampénztári Irodában kívánjuk a pénzt felvenni. Sőt, még privát pénztárat is kérhetünk az ügy lebonyolításához. Ha pedig mindent megadtunk, akkor a Jóváhagyás gombbal már el is intéztük a bejelentést. Mindez ugyanígy történik a MobilKincstárban aTovábbiak / Ügyintézés / Készpénzfelvétel bejelentése menüpontban.

Amennyiben jobban szeretjük az ilyen dolgokat személyesen vagy telefonon intézni, akkor az ügyintéző a nevünk mellett az értékpapír-nyilvántartási számlánk száma alapján fogja a bejelentésünket rögzíteni.

Csak forintot vehetünk fel, vagy akár eurót is?

A legtöbb állampapír forint alapú, azonban van kettő is – a Prémium Euró Magyar Állampapír és az Euró Magyar Állampapír –, ami viszont eurós. Értelemszerűen ennek a kifizetését is euróban teljesítik. Ha ezt készpénzben szeretnénk felvenni, akkor nincs szerencsénk, ugyanis a MÁK erre nem nyújt lehetőséget. A Kincstár ebben az esetben a bankszámlánkra teljesíti a kifizetést. (Ehhez rendelkeznünk kell a számla IBAN számával.)

A MÁK irodáiban fizethetünk be pénzt?

A Magyar Államkincstár Irodáiban nemcsak a készpénzfelvétel lehetősége adott, hanem igény esetén készpénz befizetést is teljesíthetünk.

Az irodákat azonban nem szabad összekeverni az állampapír-forgalmazó pontokkal, ahol készpénz be- és kifizetés sem teljesíthető. Ezeken a pontokon csakis

  • banki átutalás,
  • bankkártyás fizetés POS terminálon keresztül (forintban és euróban),
  • ügyfélszámla terhére történő pénzkiegyenlítés lehetséges.

Értékesítési pontból 2414 található országszerte, elérhetőségére a Forgalmazóhelyek oldalán tudjuk ellenőrizni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük