2024. október 15., kedd

Qvik, avagy a bankkártyás fizetés olcsóbb változata

Az ügyfelek mostmár élvezhetik az azonnali fizetési rendszerre épülő új fizetési lehetőséget a boltokban. A qvik elnevezésű szolgáltatás ingyenes fizetést tesz lehetővé a vásárlók számára. A kereskedők pedig a relatíve drága bankkártyás fizetést le tudják erre cserélni. Ismerjük meg a qvik lehetőségét és annak előnyeit!

Hogyan működik a qvik?

A qvik működése rendkívül egyszerű: a telefonunk kamerájával be kell olvasni a QR-kódot és a tranzakciót a mobilbankban engedélyezni. Mindössze ennyit kell tennünk, hogy az új módszerrel fizetni tudjunk. Talán a kártya odaérintésénél egy kicsit lassabb, azonban a készpénzes fizetésnél mindenképp gyorsabb. Az új fizetési módozatot bemutató eseményen a jegybank alelnöke, Virág Barnabás úgy fogalmazott, hogy “A qvik minden elemében XXI. századi megoldás, nemzetközi szinten is az élvonalba tartozik”. Sőt, a qvik “pénzügyi rezsicsökkentésként” is felfogható, ami a magas infláció miatt különösen fontos.

Az új fizetési mód magyar, biztonságos és versenyképes – hangsúlyozta az MNB alelnöke, aki szerint ez hozzájárul a hazai pénzügyi rendszerek függetlenedéséhez. Az internethez mára mintegy 50 milliárd digitális eszköz kapcsolódik, azaz egy lakosra átlagosan minimum 6 ilyen eszköz jut. Mindenről tudni akarunk és mindenhez szeretnénk kapcsolódni, ám a biztonság is lényeges. A qvik magyar vállalatok fejlesztése, vagyis a rendszer által kezelt adatok is Magyarországon maradnak. Ezen felül a fejlesztések is a magyar ügyfelek igényei szerint alakíthatóak.

Ezért előnyös a kereskedőknek

A qvik versenyképes árazása egyaránt segítség a kereskedőknek és a lakossági ügyfeleknek is. Az áruk kifizetését nem terhelik ugyanis díjak és illetékek. A kereskedők pedig olcsóbban kezelhetik az elektronikus tranzakciókat, mint a bankkártyás fizetés esetén. Mi több, a qvik egy olyan technológiai innováció, amivel a hagyományos bankok képesek felvenni a versenyt az olyan fintechekkel, mint a Revolut vagy a Wise.

Hogyan ismerhetjük fel a qvik elfogadóhelyeket?

qvik

forrás: MNB

Virág Barnabás szerint az új fizetési mód lassan, de biztosan fog elterjedni, így a következő néhány évben fog majd teret nyerni. Ráadásul az új fizetési opció bevezetéséhez nem feltétlenül kell új eszközöket beszerezni. Ebben a bankok tudnak segíteni.

Egyre több helyen elérhető már a qvik

Csányi Péter, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese úgy azonosítja az új fizetési módozatot, mint az azonnali fizetési rendszerre épülő fizetési kérelem. A bank által üzemeltetett terminálok száma meghaladja a 170 ezret, így Simple Pay-en keresztül már több mint 20 ezer kereskedőnél fizethetünk. A bank szerint jelentős potenciált rejt magában a qvik, ugyanis már a bevezetés első napján sok tranzakciót bonyolítottak le ezen keresztül.

Az OTP-s online kereskedőpartnereknél már 5 ezren bevezették az új fizetési lehetőséget, november végéig pedig mind a 20 ezer kereskedőnél meg fog valósulni. A boltok közül már most 2 ezer telefonos terminált használó kereskedőnél van lehetőség qvikkel fizetni. A többiek a bevezetést 2025 elejére tervezik.

Az ügyfelek kezében van a végleges döntés

Zolnay György, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója úgy véli, hogy “A qvik akkor fog működni, ha a fogyasztó hozza meg a végleges döntést”. A bank legkisebb ügyfelei, akiknél telefonjuk szolgál terminálként, már szeptember eleje óta tudják használni az új módszert. A POS-terminált használó üzletek feltehetőleg még hosszú ideig fogják használni a régi terminálokat. Ugyanakkor vannak már olyan terminálok, amelyek képesek a qviken keresztüli tranzakciók lebonyolítására is.

A webshopok számára is elérhető a qvik, ami szintén a vásárlók érdekeit szolgálja. A fizetés kimondottan biztonságos, ugyanis a fizetéshez nem kell megadnunk a bankkártyánk adatait. Az elfogadók körében a következő fél-egy éven belül számítanak a szakemberek az új fizetési módszer jelentősebb térnyerésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük