2024. október 17., csütörtök

Ezekre a hitelcélokra igényelhető a CSOK Plusz

Az idén elindult CSOK Plusz kimondottan kedvező lehetőség azoknak a házaspároknak, akik ingatlanvásárlásban vagy építésben gondolkoznak. Nem is véletlen, hogy ennyire népszerű lett a konstrukció. A támogatott kölcsön ugyanis számos lakáscélra felvehető, azonban még az igénylés előtt fontos arról tájékozódni, hogy pontosan mik is ezek a lakáscélok. Ahhoz, hogy a kölcsön összegét a leghatékonyabban felhasználjuk, ismerkedjünk meg a lehetséges lakáscélokkal!

Röviden a CSOK Plusz konstrukcióról

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2024-ben bevezetett formája, a CSOK Plusz is azoknak a házaspároknak segítheti az otthonteremtés finanszírozását, akik legalább egy gyermeket szeretnének vállalni. Egyrészt kiemelkedő előnye, hogy különféle lakáscélokra 2,5 millió forinttól 50 millió forintig terjedő összeget igényelhetünk. A hitelösszeget a meglévő és a vállalt gyermekek száma is befolyásolja. Ugyanakkor minimum egy babát kell vállalnia a házaspárnak a kölcsön igényléséhez.

Másrészt rendkívül kedvező, mindössze 3%-os kamat mellett igényelhető a támogatott kölcsön. Ehhez hozzájön az is, hogy a futamidőt is viszonylag szabadon választhatjuk, ami 10 és 25 év között terjedhet.

Harmadrészt pedig fontos, hogy

  • az első gyermek után egy évre felfüggeszthető a törlesztés,
  • a második gyermektől kezdve pedig minden baba után 10 millió forinttal csökken a tartozásunk.

Ugyanakkor fontos azzal is tisztában lenni, hogy a hitel felvételéhez önerő és ingatlanfedezet is szükséges. Az viszont szintén jó hír, hogy a futamidő első évében csakis a kamatokat kell törlesztenünk, a tőketartozást nem. Ez pedig azt is jelenti, hogy a folyósítást követő első évben mintegy 50%-kal kedvezőbb a havonta visszafizetendő összeg.

Milyen lakáscélokra vehető fel a CSOK Plusz?

A CSOK Plusz számos lakáscél finanszírozásában nyújthat segítséget. Ezek közül talán a legfontosabb

  • a használt otthon vásárlása,
  • az újépítésű ingatlan vásárlása,
  • a házépítés,
  • a házbővítés,
  • a használt ingatlan vásárlásával egy időben lezajló bővítés.

Mi a helyzet a telekvásárlással és a lakásfelújítással?

A telekvásárlás és a lakásfelújítás is a lakáscélok közé sorolhatóak, hiszen közvetve ezek is az otthonteremtéshez kapcsolódnak. Bár a gondolatmenet logikus, a CSOK Plusz csakis a fent felsorolt célokra használható fel.

Ebből kifolyólag a CSOK Plusz összegéből nem finanszírozhatjuk a telekvásárlást. Amennyiben saját építésű ingatlanban gondolkozunk, akkor a telekvásárlást vagy saját magunknak kell kifizetni, vagy másfajta hitelt kell hozzá igényelni. Ebben az esetben kimondottan fontos előre tervezni, hogy az építkezés és a telek együttes finanszírozása ne okozzon problémát.

Ezen felül pedig a kamattámogatott kölcsön nem fordítható felújításra és korszerűsítésre sem. Ha a meglévő ingatlanunkat bővíteni tervezzük, akkor abban segíthet a CSOK Plusz, de a felújításra vagy korszerűsítésre másféle forrást kell bevonni. A helyzet azonban nincs teljesen veszve: ha olyan preferált kistelepülésen lakunk, ahol 5000 fő alatti a lélekszám, akkor igénybe vehetjük a Falusi CSOK-ot. Ez pedig már felhasználható korszerűsítésre is. Emellé igényelhetjük a szintén kedvező CSOK-hitelt is, ami felhasználható korszerűsítési terveinkre.

Sőt, sajnálatos módon a kölcsön hitelkiváltásra sem fordítható. Ugyanakkor a Babaváró erre a célra jó lehet.

Mik a megvásárolni kívánt ingatlan feltételei?

Amennyiben vásárolni szeretnénk ingatlant, akkor az az államilag támogatott konstrukcióból csakis használt lakás vagy ház, újépítésű társasházi lakás, újépítésű ház és saját építésben készülő ház esetén lehetséges. 

Az ingatlannak ezen felül meg kell felelnie a minimális alapterületre vonatkozó előírásoknak, ami lakásnál

  • 1 gyermek esetén legalább 40 négyzetméter,
  • 2 gyermek esetén 50 négyzetméter,
  • 3 vagy több gyermek esetén pedig 60 négyzetméter.

Önálló lakóház esetén jóval szigorúbb feltételeket kell teljesíteni,

  • 1 gyermek esetén legalább 70 négyzetméter,
  • 2 gyermek esetén 80 négyzetméter,
  • 3 vagy több gyermek esetén pedig 90 négyzetméter.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük