2024. szeptember 19., csütörtök

A diákhitel mintájára jön a szakmunkáshitel

A diákhitel feltételeivel azonos szakmunkáshitel bevezetésére számíthatunk. Ez önmagában jó hír, ám a kormány ennek részleteit és bevezetési dátumát még nem közölte. Az egyes diákhitel konstrukciókból viszont következtethetünk arra, hogy milyen lesz a szakmunkáshitel.

A szakmunkáshitel mellett más tervei is vannak a kormánynak

A Tranzit Fesztiválon tartott előadást Rogán Antal, aki a kormány tervei alapján úgy nyilatkozott, hogy ,,Megvizsgáljuk egy szakmunkáshitel indítását, ami a diákhitellel azonos feltételekkel működne.” A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője szerint a “békeköltségvetés” már rövid időn belül várható. Ez azért fontos, mert ennek egy részét képes lesz megvalósítani a kormány, míg a másik részére csak béke esetén van lehetőség. 

A szakmunkáshitel bevezetésén túl más terveket is zászlajára tűzött a kormány, köztük például a családi adókedvezmények megduplázását, amit nemrégiben Orbán Viktor is bejelentett. Ezzel kapcsolatban azonban nem sok új dolgot tudtunk meg: kérdéses az időpontja és a megvalósítás pontos módja. A többlépcsősnek emlegetett bevezetés ugyanis történhet úgy is, hogy 2025 elején az egyik fele valósul meg (ami valamelyest kompenzálná a jelenlegi összeg infláció miatti értékcsökkenését), míg a másik fele már a valódi reálérték emelés lenne.

Ezen felül Rogán Antal beszélt az otthonteremtési támogatások – vagyis a CSOK Plusz és a Falusi CSOK – megemeléséről is. Szintén említette a kisvállalkozások komolyabb támogatását, a minimálbér és a garantált bérminimum összehangolását, illetve a szakmunkáshitel bevezetését. Az utóbbi intézkedés szükségességét az igazságossággal indokolta.

Ezek most a diákhitel lehetőségek

A szakmunkáshitel bevezetésének dátumát nem ismertette a miniszter. A konstrukció feltételeiről is csak annyit lehet tudni, hogy a diákhitelével fognak megegyezni. Ha pedig érintettek vagyunk az új lehetőségben, akkor érdemes megismerni, hogy milyen diákhitel lehetőségek vannak most. Jelenleg három ilyen konstrukció van a piacon.

Diákhitel1: Ez egy szabad felhasználású konstrukció, vagyis nem csak tandíjra lehet felhasználni. Az összege félévente legfeljebb 750 ezer forint lehet. A kifizetését illetően dönthetünk, hogy egy összegben kérjük a félév elején, vagy pedig havonta kisebb összegekben.

Diákhitel2: Ennek az összege kizárólag a képzés költségeinek finanszírozására használható fel. A kölcsön összegét nem az igénylő kapja, hanem az egyetem vagy a főiskola. A hitel összege legfeljebb a tandíj összege lehet.

Képzési Hitel: A felnőttképzésben és szakképzésben tanulók igényelhetik ezt a kamatmentes konstrukciót. Összege felnőttképzés esetén maximum fél millió forint lehet. Az összeg a képzési díjra fordítható, amihez minimum 20 százalék önerő is kell.

A diákhitelt a hallgatók 11 tanulmányi félévre igényelhetik, egy félévben legfeljebb 5 hónapra. A Diákhitel1 sokkal jobban megéri, mint bármelyik személyi kölcsön, hiszen kamata mindössze évi 7,99 százalék. A Diákhitel2 pedig az állami kamatkedvezménynek köszönhetően kamatmentes, csakúgy, mint a Képzési Hitel.

Miben mások a diákhitel konstrukciók?

A diákhitel igénylése sokkal egyszerűbb, mint más hiteltípusoké. Ezeknél a konstrukcióknál ugyanis nincs hitelbírálat, nem kell hozzá havi rendszerességű jövedelem vagy kezes, sőt, még fedezet sem szükséges. A Diákhitel Központ pontosan tudja, hogy ebben az időszakban a hallgatók a tanulmányaikra fókuszálnak, így a visszafizetés is a hallgatói jogviszony megszűnése után indul el.

A törlesztőrészlet összege és a futamidő pedig a későbbi jövedelemtől függ. A pályakezdők élete azonban nem könnyű, így a futamidő első két évében a visszafizetés a mindenkori minimálbér alapján történik. A harmadik évtől kezdődően pedig a két évvel korábbi bruttó éves jövedelem függvényében határozzák meg a törlesztőt.

Emellett az is kimondottan előnyös, hogy korlátlanul lehet előtörleszteni, mindezt többletköltségek nélkül. Az előtörlesztést a tőketartozás mértékébe számítják be, így a futamidőt lehet ezzel lerövidíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük