2023. október 3., kedd

(Dez)infláció és Defláció: Az árszínvonal változásának hatásai és kezelése

Infláció: Az infláció az árszínvonal tartós emelkedését jelenti. Azt jelenti tehát, hogy nem csak egyetlen árucikknek az ára növekszik, hanem több termék ára is tartósan megemelkedik, tehát kevesebbet vásárolhatunk 1000 Ft-ért, mint akár egy hónappal korábban. Magyarországon hivatalosan a Központi Statisztikai Hivatal teszi közzé az árszínvonal alakulását a fogyasztói árindex változásán keresztül. Az inflációs ráta meghatározásához egy fogyasztói termékkosarat alakítottak ki, amely összesen 1100 terméket tartalmaz. A termékkosár olyan arányban tartalmazza a termékeket, amely egy átlag magyar fogyasztóra is leginkább jellemző A fogyasztói termékkosár értékének megváltozásán keresztül mérik az infláció alakulását, a módosult és az induló árak hányadosa adja meg a fogyasztói árindex értékét, amit inflációs rátának is nevezünk.

Dezinfláció: A dezinfláció az infláció mértékének csökkenését jelenti. Fontos kiemelni, hogy az árszínvonal emelkedése továbbra is pozitív tartományban dezinfláció esetén tehát például akkor beszélhetünk dezinflációról, amikor az inflációs ráta értéke 6%-ról 4%-ra csökken. Mindezek alapján tehát az árak továbbra is növekednek dezinfláció esetén, csak kisebb ütemben, mint az ezt megelőző időszakban. A fogalmat gyakran összekeverik a deflációval, ami viszont éppen az infláció ellentéte és az árak tartós csökkenését jelenti.

Defláció: Deflációról az árszínvonal folyamaton csökkenése esetén beszélhetünk, tehát amikor egy negatív infláció van jelen a gazdaságban. Bár első hangzásra pozitívan csenghet az árak csökkenése, azonban a defláció egy veszélyes jelenség, amely egy negatív gazdasági ciklust generálhat. Deflációs időszakban a hitelekbe fedezetként bevont ingatlanok értéke is csökkenni kezd. Egy ponton túl a bankok pótlólagos fedezeteket írhatnak elő. Ha ezt nem tudják teljesíteni az adósok, a hiteleket felbontják és a fedezetként bevont ingatlanokat értékesíteni kezdik az ingatlanpiacon. Ez a kínálat növekedéséhez és az ingatlanpiaci árak további csökkenéséhez vezet, ezáltal kialakulhat egy adósságdeflációs spirál. Ezek miatt a folyamatok miatt fontos, hogy a deflációt minél korábban kezelje a monetáris politika.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük