2024. április 23., kedd

Befektetés: minden, amit tudni érdemes

A vonzó befektetési ajánlatok nem mindig kifizetődőek. Befektetés előtt készüljön fel eléggé, hogy megalapozott döntést hozzon.

A különböző szolgáltatók különböző kockázatú befektetési termékeket kínálnak. Mint minden pénzügyi termék esetében, a befektetési döntés meghozatala előtt alaposan mérlegelje a befektetési lehetőségeket.

Minden, amit a befektetésekről tudni kellFogalmak, tippek, tudnivalók
Befektetések jellemzői– Hozam: a befektetésből elérhető nyereség – Biztonság: a konstrukció kockázati szintje határozza meg – Likviditás: a pénzeszközök kiváltásának sebessége – Egyszerre csak két jellemző állhat fenn
Diverzifikáció és kockázatkezelés– Fontos, hogy több befektetési és megtakarítási termék között diverzifikáljon – A múltban nyereséges befektetések nem garantálják a jövőbeli eredményeket – Ki kell dolgozni egy befektetési tervet, meghatározni a célt és az időhorizontot
Befektetők védelme– Uniós és hazai jogszabályok biztosítják a védelmet – MiFID II hatálya alá tartozó pénzügyi eszközökre vonatkozik – Nem vonatkozik hitel- és biztosítási termékekre, nem felügyelt befektetési termékekre
MiFID-teszt és befektetői védelem– A MiFID-teszt az ügyfél alkalmasságát és megfelelőségét vizsgálja – Az alkalmassági teszt a befektetői ismereteket és kockázati profilokat felméri – A megfelelési teszt figyelmezteti a befektetőt a nem megfelelő ügyletekre
Mit tenni és nem tenni befektetés esetén– Határozza meg befektetési céljait és készítsen befektetési tervet – Ismerje meg a befektetési termékeket – Védje magát befektetés esetén: kapcsolatfelvétel, ellenőrzés, figyelem a díjakra és költségekre – Óvakodjon túl ígéretes ajánlatoktól
Befektetési szolgáltatók– Válasszon megfelelő befektetési szolgáltatót – Tájékozódjon a szolgáltatott termékekről és díjakról – Független befektetési tanácsadás fontossága
Befektető-védelmi Alap (BEVA)– A BEVA jogi személy, amely kártalanítást nyújt a befektetési szolgáltatók tagjainak
Forrás: creditline.hu

A befektetések jellemzői

A befektetések három fő jellemzője a hozam, a biztonság és a likviditás. A hozam a befektetésből elérhető nyereségre utal, a biztonságot pedig a konstrukció kockázati szintje határozza meg. Minél biztonságosabb a befektetés, annál kisebb a valószínűsége, hogy a befektető veszteséget szenved el. A likviditás viszont azt mutatja, hogy milyen gyorsan lehet a pénzeszközöket kiváltani. Meg kell jegyezni, hogy egy befektetési eszköz egyszerre csak két jellemzőnek felelhet meg. A magas hozam, a likviditás és a biztonság összeegyeztethetetlenek. Például a biztonságos és likvid befektetés általában alacsony hozammal rendelkezik. Más szóval a magas kockázat magas várható hozammal, az alacsony kockázat pedig alacsony várható hozammal jár. Az alacsony kockázat és a magas hozam összeegyeztethetetlen.

Ahelyett, hogy minden pénzét egyetlen termékbe fektetné, fontos, hogy több befektetési és megtakarítási termék között diverzifikáljon. Ez csökkenti a kapcsolódó kockázatokat. Nem szabad elfelejteni, hogy a múltban nyereségesnek bizonyult befektetések nem garantálják a jövőbeli eredményeket. Ezért célszerű olyan befektetési tervet kidolgozni, amely meghatározza a befektetés célját és az időhorizontot. A befektetési célok lehetnek például jövedelemtermelés, tőkemegőrzés vagy tőkenövekedés. E tekintetben gondosan mérlegelni kell a megfelelő befektetési termékek kockázatait. A végső döntés meghozatala előtt alaposan mérlegelje, hogy az Ön konkrét körülményei között valóban szükség van-e a befektetésre. Azt is fontos felismerni, hogy a magasabb hozamot kínáló befektetések általában magasabb kockázatot hordoznak.

A magasabb kockázat azt jelenti, hogy a befektetett pénz egy része vagy egésze elveszhet, és egyes esetekben a befektetőknek akár saját pénzük egy részét is fel kell használniuk a veszteségek mérséklésére.

Rendszeresen vizsgálja felül befektetési tervét, hogy az továbbra is megfeleljen az elvárásainak. Ha úgy érzi, hogy nem képes összeállítani egy befektetési tervet, kérjen tanácsot és segítséget egy független pénzügyi szakembertől.

Gondolja át, mielőtt befektetési döntést hozna Számos tényező befolyásolhatja, hogy a jövőben jelentős nyereséget vagy veszteséget érjen el. Mindig olvassa el figyelmesen a tájékoztató dokumentumokat, és kérjen segítséget, ha nem érti azokat. Ne kapkodja el a befektetési döntést, és adjon magának elegendő időt a dokumentumokban szereplő információk tanulmányozására és megértésére.

Mi védi a befektetőket és a befektetéseket?

A befektetők és a befektetések széles körű védelemben részesülnek, amelyet főként az uniós és a nemzeti jogszabályok garantálnak. A vonatkozó védelem a MiFID 2014 frissített változata, amely a MiFID II hatálya alá tartozó pénzügyi eszközökre, például bizonyos részvényekre, kötvényekre és befektetési alapok befektetési jegyeire vonatkozik, és ezért kizárja a MiFID hatálya alá nem tartozó befektetési termékeket, például a hitel- és biztosítási termékeket, a befektetési aranyat és a bitcoint.

Mi a MiFID-teszt?

A MiFID-teszt egy olyan kérdőív vagy teszt, amelyet a befektetési szolgáltatók egy közös európai szabvány alapján használnak az adott befektető számára alkalmas ügyletek és pénzügyi termékek körének felmérésére. A támogathatósági és az alkalmassági vizsgálatoknak különböző céljai vannak:

Az alkalmassági teszt arra szolgál, hogy felmérjék a potenciális befektető ismereteit egy pénzügyi eszközzel kapcsolatban, különösen a vonatkozó kockázatokat és az adott pénzügyi eszközzel kapcsolatos tapasztalatokat, annak érdekében, hogy a befektető megfelelő kereskedési szolgáltatásokhoz és pénzügyi termékekhez juthasson. Ha az alkalmassági vizsgálat azt mutatja, hogy egy adott pénzügyi eszköz vagy ügylet nem megfelelő a befektető számára, a szolgáltatónak figyelmeztetnie kell a befektetőt.

Az alkalmassági vizsgálat magában foglalja a potenciális befektető pénzügyi helyzetének, pénzügyi kapacitásának, a pénzügyi tőkepiacok ismeretének és kockázati profiljának értékelését annak érdekében, hogy a potenciális befektető veszteségelnyelő képességének és befektetési céljainak megfelelően megfelelő ügyleteket vagy pénzügyi eszközöket ajánljon fel vagy szerezzen be a portfóliókezelés részeként.

Mit kell tennie, ha elhatározta, hogy befektet?

– Határozza meg befektetési céljait, és dolgozzon ki előre befektetési tervet.

– Vizsgálja meg a befektetési termékeket.

– Csak felhatalmazott befektetési szolgáltatók megfelelő szolgáltatásait vegye igénybe.

– Számoljon a befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos díjakkal és költségekkel.

pénzérmékből egyre magasabb torony

Forrás: Pixabay

Amit nem ajánlunk befektetés esetén

– Ne fektessen be hirtelen, megalapozott stratégia nélkül.

– Ne fektessen ismeretlen eszközökbe.

– Ne vállaljon túlzott kockázatot.

– Ne vegyen igénybe magas hozamot ígérő, vonzó szolgáltatásokat ismeretlen hátterű szolgáltatótól.

– Ne feledje, hogy jól tájékozódjon a díjakról és költségekről.

Védje magát befektetés esetén!

 • Ne fektessen be kizárólag telefonon keresztül.
 • Ne adjon át készpénzt olyan közvetítőknek, akiknek a háttere nem világos.
 • Ellenőrizze a befektetési szolgáltatásokat nyújtó brókerek, kereskedők és közvetítők hátterét és múltját. Kérjen referenciákat.
 • Ne feledje, hogy a brókerek és brókercégek jutalékból élnek, vagyis akkor keresnek pénzt, ha ügyfeleik kereskednek, nem pedig akkor, ha nyernek vagy veszítenek. Mielőtt hosszú távú szerződést köt, gondolja át, mi történik a befektetéssel, ha a tervek az adott időszak alatt megváltoznak. Mindig olvassa el a tájékoztatót, és ismerje fel a kockázatokat.
 • Gondolja át, hogy milyen következményekkel jár, ha a befektetést lejárat előtt eladja. Egy ilyen tranzakció sok pénzébe kerülhet.
 • Óvakodjon a túl szépnek tűnő, túl ígéretesnek tűnő konkrét ajánlatoktól vagy hozamígéretektől.

Amit a befektetési szolgáltatókról tudni kell

A legmegfelelőbb befektetési lehetőség kiválasztása érdekében érdemes több befektetési szolgáltatóval is felvenni a kapcsolatot. Vegye fel a kapcsolatot egy befektetési szolgáltatóval, és tájékozódjon

– Milyen befektetési szolgáltatásokat kínálnak és milyen termékeket értékesítenek?

– Milyen díjakat számítanak fel?

– Mennyire független a cég által nyújtott befektetési tanácsadás?

Az alkalmassági szűrés többek között a következő kérdéseket teszi fel:

 • A befektető végzettsége
 • Jelenlegi és korábbi szakmai tevékenységek
 • Az általa ismert szolgáltatások, ügyletek és termékek típusai,
 • Jövedelmi szint,
 • veszteségviselő képesség; és
 • Milyen befektetési tranzakciókat hajtott végre a múltban?

Ne feledje: az Ön érdeke, hogy a MiFID-ellenőrzés során a lehető legrészletesebben tájékoztassa a szolgáltatót személyes helyzetéről és céljairól.

Mi az a Befektető-védelmi Alap (BEVA)?

A Befektető-védelmi Alap (BEVA) egy olyan jogi személy, amelyet a törvény azért hozott létre, hogy a befektetési szolgáltatók tagjai által fizetett díjakból és egyéb bevételekből korlátozott kártalanítást nyújtson abban az esetben, ha a tagok felszámolás alá kerülnek és fizetésképtelenné válnak, azaz fedezet hiányában nem képesek kifizetni a biztosított ügyfélköveteléseket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük