2024. július 21., vasárnap

Veszélyes egy árubemutató? Vigyázzon, megkopasztják!

Kerülje el a drága vásárlásokat az érdekes előadásokat ígérő árubemutatókon. Egy különleges utazási ajánlat-nyereményt ígérő árubemutató félrevezető lehet. Csábító ajánlatnak hangzik, de ne higgyen el mindent, amit olvas. Ne feledje! Semmit sem kínálnak ingyen. Az ilyen ajánlatok általában bemutatóprogramok, amelyek fő célja, hogy vásárlásra ösztönözzék a közönséget.

TermékÖsszefoglalás
Árubemutató kockázataiFélrevezető ajánlatok, ösztönző vásárlások.
Árubemutató tartalmaGyakran nem teljesülnek az ígéretek, konyhai, egészségmegőrzési termékek árusítása.
Elállási jog14 napon belül elállhat a vásárlás után, írásos visszajelzés szükséges.
PénzvisszatérítésVisszamondás esetén a vételár visszatérítendő.
Érdemes elmenni?Fontolja meg részvételét, érdekes-e a téma, szüksége van-e a termékekre.
Fogyasztóvédelmi hatóságokForduljon járási hivatalhoz, ha problémák merülnek fel az árubemutatón.

Forrás: creditline.hu

Árubemutató: mi történik itt?

Az árubemutatók résztvevői gyakran csalódnak, mert az esemény nem mindig váltja be a meghívóban ígérteket. Jellemzően a nyugdíjas korú résztvevők órákig képesek ülni egy ilyen eseményen. A bemutatóvásárokon leggyakrabban főzőedényeket, orvosi felszereléseket és az ünnepi kellékekhez való jogokat árulnak.

Mit tegyen, ha a megvásárolni kívánt tárgyra nincs szüksége?

Sajnos nem ritka, hogy a vásárlás után derül ki, hogy a megvásárolt tárgyra valójában nincs is szükség. Árubemutatón vásárolt termék esetén a vevő indoklás nélkül elállhat a szerződéstől, ha a szerződés megkötésére nem a vállalkozás üzletében, telephelyén vagy székhelyén került sor. Egy árubemutató a nem hagyományos értékesítési módok közé tartozik.

A szerződés elállásának joga

Ne feledje! Még akkor is elállhat a szerződéstől, ha megbánta a vásárlást, a szerződés megkötésétől számított 14 napon belül. Szolgáltatások esetében ez a szerződés megkötésétől számított 14 nap, termékek esetében pedig az átvételtől számított 14 nap. A szerződés megkötése előtt a vállalkozásnak tájékoztatnia kell a vevőt a szerződéstől való elállási jogáról. Ha ez nem történik meg, a határidő 12 hónappal meghosszabbodik. A szerződéstől való elállás esetén célszerű az terméket biztosító társaságot vagy vállalkozást írásban, ellenőrizhető módon értesíteni, pl. ajánlott vagy tértivevényes levélben az árubemutató szervezőjének (társaság vagy vállalkozás) címére.

A pénz visszatérítendő az árubemutató szervezője által

A kiállítónak nyilvántartást kell vezetnie a határidő előtt bejelentett lemondásokról, és a teljes vételárat vissza kell térítenie.

A vételár visszatérítése ellenére is felmerülhetnek költségek. Például, ha a vevő már átvette az árut, mielőtt kinyilvánította volna visszautasítási szándékát. Ilyen esetben az áru visszaküldésének költségei a vevőt terhelik. Akkor nem is kellene elmennie egy árubemutatóra?

Természetesen részt lehet venni egy árubemutatón, de mielőtt elmegy, át kell gondolnia néhány dolgot:

  • tényleg elég érdekes-e a téma ahhoz, hogy végigülje a bemutatót – elvégre elhagyhatja az előadást anélkül, hogy kész szerződést írna alá,
  • valóban szükség van-e a javasolt termékre vagy szolgáltatásra,
  • valóban reális-e a felajánlott ár, például egy takaróért vagy egy edénykészletért,
  • nem köteles azonnal megvásárolni a terméket vagy szolgáltatást, lehet gondolkodási időt kérni.

A árubemutató szervezői nem hirdethetnek hitelajánlatokat, kedvezményeket vagy nyereményjátékokat. Ha ilyen reklámmal találkozik, jelentse az illetékes hatóságoknak.

Ha árubemutatón hitelajánlatot kap, forduljon a Magyar Nemzeti Bank ügyfélszolgálatához, vagy egyéb jogsértés esetén a helyi területi bankfiókjához.

Fogyasztóvédelmi hatóságok

Ha az árubemutatón fogyasztóvédelmi problémák merülnek fel, amelyek a termékek reklámozásával vagy értékesítésével, szolgáltatások nyújtásával kapcsolatosak, esetleg félrevezető tájékoztatást adnak ott, akkor a fogyasztóvédelmi hatóságokhoz fordulhat. Alapvető esetekben a járási hivatal az elsőfokú fogyasztóvédelmi hatóság, hacsak a törvény másként nem rendelkezik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük