2024. május 21., kedd

Több százmilliárd forint vándorolt külföldre

2022-ben a hazai lakosok 460 milliárd forintnál is nagyobb mértékben vitték külföldi bankokba pénzüket. A külföldi betétek népszerűsége valószínűleg azzal magyarázható, hogy a forintárfolyam eléggé változékony volt, hol kismértékben erősödött, hol pedig bezuhant. Szintén fontos indok lehet, hogy a magyar pénzintézetek lényegében 0 százalék körüli kamatot fizetnek a betétekre. Összességében a hazai megtakarítások mintegy egynyolcada van már külföldi bank kezében.

Nem a gyenge forint a ludas

Nem is gondolnánk, hogy a magyarok mennyi pénzt tartanak már külföldön. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikája szerint 2022 végén a külföldi bankok által kezelt magyar megtakarítások már az 1751,5 milliárd forintot is elérték. Ez arra enged következtetni, hogy a háztartások bankbetétjeinek nyolcadát határon túli intézményekben helyezték el. A külföldi bankbetétek volumene tavaly drasztikusan bővült:

  • a harmadik negyedévben 170 milliárd forintos,
  • a negyedik negyedévben pedig 215,5 milliárd forintos növekedés ment végbe.

A bővüléshez részben az is hozzájárult, hogy éves viszonylatban a forint más devizákhoz viszonyítva gyengülést szenvedett el. Ugyanakkor a külföldre helyezett összegen realizált árfolyamnyereség jóval alacsonyabb volt, 100 milliárd forint alatt maradt. A külföldi betéteken pedig tavaly a negyedik negyedévben már árfolyamveszteség keletkezett, ennek mértéke 91,3 milliárd forint volt.

A forintbetétek csökkentek, a devizabetétek növekedtek

A hazai háztartásoknál egyre inkább az látható, hogy kiveszik megtakarításaikat a magyar bankokból. A hitelintézetektől összességében közel 700 milliárd forint lakossági betétet vettek ki 2022-ben, miközben a devizabetét-állomány nagymértékben növekedett. Utóbbinál 560 milliárd forint elhelyezés történt, ugyanakkor a jelentős növekedés sem tudta ellensúlyozni a visszaesést.

Bankbetétek határon túli intézményekben

A jegybank nem közölt arra vonatkozóan információt, hogy a lakosok melyik külföldi bankokba viszik át pénzüket. A statisztikát a nemzetközi intézmények és a külföldi jegybankok nyújtják át az MNB-nek, de a magyar jegybank ugyanígy tesz a külföldi intézményekkel szemben. Mindazonáltal az országonkénti megoszlást az MNB nem teheti közzé, csupán a hivatalos statisztikák elkészítéséhez használhatja fel.

Nem volt még erre példa

A tavalyi tendencia azért is kiemelkedő, mert ehhez hasonló mértékű kiáramlás még soha nem volt tapasztalható hazánkban. Ehhez hasonló eset 2011 végén és 2012 elején ment végbe, ekkor az év utolsó és az új év első negyedévében a lakosok összesen 100 milliárd forint körüli összeget vittek át külföldi bankokba. Ez feltehetőleg egy kisebb bankpánikkal volt magyarázható, amelyet a kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti feszültség és az államadósság bóvli kategóriába való leminősítése idézett elő.

Ami viszont mindenképp pozitív, hogy a bankokkal szembeni bizalom továbbra is fennáll. A kisbefektetőknek viszont valószínűleg az nem tetszett, hogy a tartósan magas infláció ellenére is alig fizetnek kamatot a pénzintézetek a lekötött betétekre. Szintén kételkedésre adhatott okot az eléggé ingadozó forintárfolyam is: tavaly októberben az euró ára 434, a dolláré 450 forint feletti volt.

Sokan úgy gondolták, hogy a gyenge forint miatt jó ötlet lehet devizaszámlát nyitni, megtakarított pénzüket pedig devizabetétbe helyezni. Az infláció miatt jelentősen megemelt banki díjak ellen pedig sokan úgy próbáltak védekezni, hogy az euróra váltott megtakarításaikat egyből inkább egy külföldi intézménybe tették át. Feltehetőleg ott a bankok magasabb kamatot is biztosítottak a betétekre, mint itthon.

A magyar devizabetétekbe helyezett megtakarítás is kiugróan magas volt 2022-ben. Az MNB adatai alapján ez 2022 második felében a 2500 milliárd forintot is meghaladta. A csúcspontot október hónapja jelentette, amikor a forint jelentősen bezuhant, így a devizabetét állomány 2566,4 milliárdot tett ki. A tavalyi évben az 557 milliárd forintot is meghaladta a devizabetétbe helyezett friss lakossági megtakarítás volumene. Idén azonban már ellentétes tendenciák kezdenek körvonalazódni: a forintárfolyam erősödésével a kisbefektetők elkezdték visszaváltani devizáikat forintra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük