2024. április 25., csütörtök

Mesterséges intelligencia a pénzügyeinkben

A mesterséges intelligencia egy gép vagy számítógépes rendszer azon képessége, hogy olyan feladatokat végezzen, amelyekhez általában emberi intelligencia szükséges, mint például a beszédfelismerés, a mintafelismerés, a döntéshozatal és a tapasztalatból való tanulás.

A mesterséges intelligencia (AI) részterületei közé tartozik a gépi tanulás, a természetes nyelvfeldolgozás és a robotika. Miközben egyre gyakrabban alkalmazzák az olyan területeken, mint az orvostudomány, a közlekedés, a gyártás és a pénzügy, az utóbbi években egyre fontosabbá vált a hatékonyság és a termelékenység növelésének eszközeként is számos ágazatban.

Forrás: Pixabay

Az ügyfélszolgálat javítása

Az AI-alapú chatbotok és virtuális asszisztensek bármikor ügyfélszolgálatot nyújtanak, valós időben válaszolnak az ügyfelek kérdéseire és oldják meg a problémákat. Ezek a rendszerek úgy programozhatók, hogy megértsék a természetes nyelvet, gyorsak és pontosak.

Vannak cégek, amelyek már alkalmazzák a technológiát erre:

  • A Capital One például AI-alapú chatbotokat használ ügyfelei kiszolgálására.
  • A bank Eno chatbotja természetes nyelvi feldolgozást használ a kérdések értelmezésére és valós idejű válaszok adására. Emellett a számlaegyenlegekről, tranzakciókról és hitelpontszámokról is képes információt nyújtani.

A jogi követelmények támogatása

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás a szabályozási megfelelés és a jogi követelmények támogatására is alkalmas. Ilyen például az ügyfélazonosítás és a pénzmosás elleni védelem.

A ComplyAdvantage platform például gépi tanulást használ az ügyféladatok elemzésére, a potenciális kockázatok azonosítására és a pénzügyi intézmények gyanús tevékenységekre való figyelmeztetésére. Ez biztosítja a szabályoknak való megfelelést, és megakadályozza a pénzmosást és a terrorizmus finanszírozását.

Forrás: Pixabay

A csalóknak nem kedvez

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás nagy mennyiségű adat elemzésére és a csalásra utaló minták azonosítására használható. Például a szokatlan költési minták vagy a gyanús számlaforgalom felismerésére szolgáló algoritmusok megtanulásával a bankok lépéseket tehetnek a csalás megelőzésére.

Jó példa erre a PayPal. A vállalat gépi tanulást használ több ezer adat (vásárlási előzmények, eszközinformációk, IP-címek stb.) elemzésére a csalárd tevékenységek felderítése érdekében. A gyanús tranzakciók megjelölésével és megerősítésével a rendszer segíthet az ilyen tevékenységek megelőzésében.

A befektetőknek nem kell szorongva figyelniük

A fintechek ma már mesterséges intelligenciát használnak arra, hogy befektetési tanácsadást és portfóliókezelést nyújtsanak magánszemélyeknek. Az algoritmusok elemzik az egyén pénzügyi helyzetét, befektetési céljait és kockázattűrő képességét, hogy személyre szabott befektetési stratégiákat kínáljanak. Ezeket a piaci trendek és az egyén pénzügyi helyzetében bekövetkező változások függvényében folyamatosan módosítani is lehet.

A Wealthfront nevű fintech vállalat például mesterséges intelligenciát és gépi tanulást alkalmaz a magánszemélyek befektetési tanácsadásához. A vállalat robot-tanácsadói algoritmusok segítségével elemzik az egyén pénzügyeit és befektetési céljait, és megtervezik a személyes portfóliót. A rendszer ezután folyamatosan figyeli a piaci trendeket, és szükség szerint módosítja a portfóliót a hozam maximalizálása érdekében.

Forrás: Pixabay

Kockázatcsökkentés

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás a kockázat felmérésére is használható a hitelfelvétel vagy a hitelképesség értékelése során. Ezek a technológiák számos adatot, például a jövedelmet, a foglalkoztatási előzményeket vagy akár a közösségi média aktivitást is képesek elemezni, hogy pontosabb értékelést végezzenek.

Ma már egyes fintech cégek olyan kockázatvállalási modellekkel rendelkeznek, amelyek több mint 1000 elemet elemeznek a hitelfelvevő hitelképességének meghatározásához. Ez pontosabb hitelezési döntéseket tesz lehetővé, és csökkenti a kockázatot.

Forrás: Pixabay

A mesterséges intelligencia már működik, és továbbra is működnie kell

A fintechek által kínált mesterséges intelligencia és gépi tanulási megoldások képesek forradalmasítani a szolgáltatások nyújtásának módját a pénzügyi szektorban. Amint ezek a példák is mutatják, a mesterséges intelligencia alapú technológiák támogathatják a személyre szabott befektetési tanácsadást, a csalás felderítését, a kockázatértékelést és a jobb ügyfélkiszolgálást. Az olyan pénzintézetek, mint az American Express és a Capital One a mesterséges intelligenciát a csalások megelőzésére és a jobb ügyfélkiszolgálás biztosítására használják. Az AI és a gépi tanulás folyamatos fejlődésével várhatóan több innovatív fintech-alkalmazás jelenik meg, amelyek végső soron több előnnyel járnak az ügyfelek és a pénzintézetek számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük