2024. június 13., csütörtök

Meglépték: jön a 14. havi nyugdíj

A kormány által elfogadott törvénytervezet szerint rendszeressé tennék a 14. havi nyugdíj kifizetéseket Lengyelország nyugdíjasainak számára. Lengyelországban 2019-ben vezették be a 13. havi nyugdíj évenkénti folyósítását. Ez a minimális nyugdíj mértékével egyezik meg, tehát attól független, hogy milyen magas a nyugdíjas havi járandósága.

Állandóvá válik a 14. havi nyugdíj

A lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki erősítette meg a törvénytervezet elfogadását. Az idősügyi politikáról szóló sajtóértekezletén visszaemlékezett arra, hogy 2021-től kezdődően a 14. havi nyugdíj egyszeri járulékként került kifizetésre, mostantól pedig állandóvá tennék Lengyelországban.

Habár az idei 14. havi nyugdíj még csak egyszeri intézkedésként lett jóváhagyva, 2024-től már rendszeresen számíthatnak rá a lengyel nyugdíjasok. A nyugdíj idei összege bruttó 1588 zloty (130 600 forint), amelyet augusztus végén és szeptember elején folyósítanak. A 14. havi nyugdíj azonban csak azoknak a nyugdíjasoknak jár, akiknek havi nyugdíja nem éri el a bruttó 2900 zlotyt (kb. 238 600 forintot). A határérték meghaladásával arányosan alacsonyabb nyugdíj jár. (Viszonyításképpen: Magyarországon 208 ezer forint az átlagnyugdíj.)

Újabb intézkedések bevezetését is tervezi a kormány

Morawiecki felidézte, hogy az évente kifizetésre kerülő 13. havi nyugdíjat Lengyelország már 2019-ben bevezette. Ennek mértéke ugyanúgy megegyezik a minimálnyugdíjjal, ráadásul minden nyugdíjasnak az egész összeg jár, figyelmen kívül hagyva, hogy mekkora a havi járandósága.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy márciustól kezdődően a valaha volt legnagyobb mértékben, 14,8 százalékkal korrigálták az alapnyugdíjakat. Emellett a 2022-es évtől kezdődően a 2500 zlotyt  (206 ezer forintot) el nem érő nyugdíjak adómentesek.

Hogyan segíti a lengyel korány a lakosokat?

A kormány szintén a nyugdíjasoknak igyekszik kedvezni a 2024.01.01-jén életbe lépő intézkedésével, miszerint a 65 évnél idősebbeknek és a 18 évnél fiatalabbaknak ingyenesen biztosítanak gyógyszereket.

A lépést Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke jelentette be az őszi parlamenti választások előtti pártkongresszuson, azonban a hírt Morawiecki is megerősítette.

A családosokat is egyre jobban támogatja a kormány

A jövő év elejétől megemelkedik a 18 éven aluli gyermekekre fizetett havi támogatás, ami a jelenlegi 500 zloty (41 ezer forint) helyett 800 zlotyra (65 ezer forintra) emelkedik. Ezen felül Kaczynski már azt is bejelentette, hogy ingyenesen lesznek használhatóak az állami tulajdonú autópályák és gyorsforgalmi utak, de igyekszik a magántulajdonban álló autópályák felvásárlására is.

Morawiecki hangsúlyozta, hogy az 500 plusz néven emlegetett, 2016-ban bevezetett családi pótlék megközelítőleg 60 százalékos megemelése nagyban kompenzálja az elmúlt hat évben tapasztalt inflációt, ami összességében 46 százalékos volt.

Magyarországnál azonban jobban állnak a lengyelek az infláció terén: a márciusi 16,1 százalék után az éves fogyasztói áremelkedés 14,7 százalékra csökkent áprilisban, míg nálunk ez 24 százalék volt. Morawiecki a lengyel elemzői előrejelzéseket alapul véve az infláció gyors csökkentését prognosztizálta. Úgy gondolja, hogy idén a negyedik negyedévben az inflációs mutatók egyszámjegyűre is csökkenhetnek. A miniszterelnök hozzátette, hogy a PiS júniusi és szeptemberi kongresszusán újabb programpontokat tesznek közzé, ide sorolva a lakáspolitikára irányuló újításokat is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük