2024. június 16., vasárnap

Garázsvásárlás, mint lehetséges befektetés?

A garázs, mint ingatlan jó befektetés lehet azoknak, akiknek kisebb összeg áll a rendelkezésükre, vagy kisebb összeget szeretnének csak befektetni. A 2015-től elinduló ingatlanárak emelkedése a garázsok értékének a növekedését is magával hozta. Emlékezhetünk, amikor 2016/17-ben egy panel lakás értéke kb. 10.000.000,- forint volt a nagyobb városokban, addig a garázsokat nagyjából 3.000.000,- forint körül cseréltek gazdát. Napjainkban – 6-7 – évvel később egy panel lakás 25.000.000,- forint körül alakul ugyanazon városokban, ahol előtte 10.000.000,- forint volt, míg a garázsok is 2,5 szeresére nőttek, hiszen kb. 7.500.000,- forint most egy garázs ezekben a városokban.

garázs, mint befektetés

forrás: saját szerkesztés

Értéktartás

Az előbb említett adatokra tudjuk, hogy a magyar családtámogatási rendszer rendkívül nagy hatással bírt a CSOK és a Babaváró konstrukciókat tekintve. Azonban látható, hogy a lakásárak emelkedésével a garázsok ára is emelkedett, viszont a lakáspiacot sokkal több támogatás befolyásolt, mint a garázsok esetében, ugyanis a garázsokra csak a Babaváró hitelt lehetett felhasználni, mint szabadfelhasználású hitelt. Azaz kevesebb volt a forrás a keresleti oldalon, mint a lakáspiacon és mégis próbálta tartani a lépést a lakások árával. Vagyis kijelenthető, hogy a garázsok tartják az értéküket, hiszen az árak ugyanúgy emelkedtek a lakások áraival együtt, annak ellenére, hogy a keresleti oldalon kevesebb forrás állt a rendelkezésükre.

Hozam (befektetés)

A következő szempont a hozam, amely esetében hasonló adatokkal bírhat egy garázs is, mint egy lakás. Ugyanis napjainkban a 25.000.000,- forintos lakást kb. 100.000,- forintért tudunk kiadni, amely egy évben 1.200.000,- forintot jelent, azaz 4,8%-os bruttó hozammal számolhatunk. Nyilvánvaló, hogy az ingatlan rendeltetéséből adódóan egy lakás jobban és hosszabb távra kiadható, mint egy garázs, ugyanis a lakás funkciója a lakhatás, amely szükségletet minden embernek ki kell elégítenie. Valamint ezen szükséglet folyamatos, azaz hosszú távra is lehet tervezni a bérbeadó szempontjából. Ezzel szemben a garázs funkciója a tárolás, amely csak azokat a személyeket érint, akik – személyautót, vagy bármi mást – tárolni szeretnének valahol. Valamint a bérlők esetében a tárolás lehet, hogy sokkal rövidebb időre szól, mint a lakásbérlés, hiszen lehetséges, hogy adott esetben az üzletéhez vagy az élethelyzetéből adódóan csak szezonálisan vagy átmenetileg 2-3 hónapra szeretné kibérelni a lakást. Továbbá a keresleti oldalon a lakáskiadás esetében egyik legnagyobb szegmens az egyetemisták – főleg az egyetemi városokban – és a garázsokat tekintve az egyetemista szegmens mondhatni, hogy teljesen eltűnik, csak nagyon ritkán fordulhat elő az, hogy a hallgató a lakás mellett még garázst is bérel.

A garázskiadást tekintve az elhelyezkedés hasonló fontossággal bírhat, mint a lakásbérbeadás esetében, azonban mivel más funkciót tölt be (tárolás), és ha a szükséglet nem igényli a napi szintű használatot, akkor a bérlő a rosszabb helyen lévő garázst is választhatja, hiszen csak alkalomszerűen közelíti meg azt.

A garázskiadás tekintetében nézzük meg, hogy milyen hozamról is beszélhetünk. Tegyük fel, hogy a fenti árakból kiindulva 7.500.000,- forintért vásárolunk egy garázst, amelyet havonta 30.000,- forint értékben tudunk kiadni. Ha egész évben ki tudjuk adni, akkor az 360.000,- forint bevételt jelent, így a bruttó hozam szintén 4,8%, mint a lakáskiadás esetében. Nyilvánvaló egy garázs kiadását hosszabb távon nem biztos, hogy minden hónapra ki tudjuk adni, hiszen a funkcióját tekintve elképzelhető, hogy csak 3-4 hónapra veszik ki. Viszont munka szempontjából a kiadás kevesebb befektetést jelent, hiszen a lakást rendben kell tartani – akár festés, új bútorok stb. – míg egy garázs esetében olcsóbb a fenntartás.

A kiadás mellett persze ott van az utóbbi években igen kimagasló értéknövekedési hozam, azaz ha 5%-os bruttó hozammal számolunk a kiadásnál, vagyis 20 év alatt térül meg a vételár, akkor lehetséges, hogy 20 év alatt kalkulálhatunk 2,5%-os értéknövekedéssel évente. Számpéldával illusztrálva, ha megvesszük a fent említett 7.500.000,- forintos garázst, az 20 év alatt visszahozza a 7.500.000,- forintot, plusz ha a 21. évben eladnánk, akkor a piacon 11.250.000,- forintot ér a garázsunk.

Összefoglalva

A garázs az ingatlanpiacra történő belépés olcsóbb lehetősége, amely hasonló paraméterekkel rendelkezhet, mint egy lakásbefektetés. A múlt igazolja, hogy az értéktartás és az értéknövekedés is megtörténhet, valamint a lakáskiadással egyező bruttó hozamot lehet elérni a bérleti díj és a vételár vonatkozásában. Fontos, hogy a – többi ingatlan vásárlásakor is hangsúlyos – az adott garázs, mint ingatlan jogi pozíciójával és kockázataival legyünk tisztában, mint vevő, ugyanis mind az értékét, mind a későbbi bérbeadás lehetőséget erősen befolyásolhatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük