2024. február 9., péntek

Adósság öröklése – Milyen lehetőségeink vannak ilyenkor?

Vannak olyan hitelek, amelyek az igénylő elhunyását követően az örökösökre szállnak, ez pedig meglepetésként érheti őket. Milyen típusú adósságok örökölhetőek? Milyen lehetőségeim vannak, ha adósságot örököltem? Cikkünkből minden fontos információt megtudhatsz.

Így kerüld el az adóssághalmozást!

A pénzügyi tudatosság és az anyagi helyzet kezelése személyenként változhat. Nincsenek egységesen jó megoldások sem. A rossz pénzügyi szokás nemcsak azt jelenti, hogy többet költünk, mint amennyi rendelkezésünkre áll, hanem azt is, hogy felhalmozunk különféle adósságokat. Sokaknak problémát jelent az összegyűlt adósság havi szintű törlesztése, a folyamatos küzdelem, hogy vissza tudják adni a kölcsönvett pénzt.

Ahhoz, hogy ez elkerülhető és megelőzhető legyen, kiemelt figyelmet kell fordítani a pénzügyi tudatosságra és az alapos információgyűjtésre. Ha a családodban, baráti körödben folyamatosan a rossz mintákat tapasztaltad, akkor egy kis erőfeszítéssel, a pénzügyi tudatosságod fejlesztésével el tudod kerülni a hasonló helyzeteket. Ennek az is része, hogy edukálod magad a pénzügyek területén, megismered az alapfogalmakat, eljárásokat és az egyes hiteltípusokat. Sokak számára például nem ismert tény, hogy az adósság örökölhető. A tartozás továbbadásával pedig a tényleges adósság terheli az örököst.

Az örökölhető adósság típusai

Az örökölhető adósságok lényegében széles körben lefedik az egyes tartozási formákat. A hagyaték tehát tartalmazhat

  • személyi kölcsönt,
  • kihasznált folyószámlakeretet vagy hitelkártyához kapcsolódó hitelkeretet,
  • lakáshitelt,
  • jelzáloghitelt,
  • autóhitelt és
  • magánszemélytől igényelt kölcsönt is.

Fontos azt is tudni, hogy örökségként nemcsak az adós szerep szolgálhat, hanem az adóstárs és a kezes is. Az adós örökségként megmaradt vagyonából mindenképpen vissza kell fizetni a hiányzó pénzt, ugyanakkor az ezen felüli összeg visszafizetését legutolsó sorban az állam teljesíti. Előfordulhat olyan szituáció is, hogy pont az örökhagyónak tartoznak. Ebben az esetben az örökhagyó által meghitelezett összeg az örökösnek lesz törlesztve.

Milyen lehetőségeink vannak adósság öröklésekor?

Amennyiben örökössé válasz, akkor fontos tudnod azt is, hogy nem kell feltétlenül elfogadnod az örökséget, ugyanis bizonyos esetekben az örökség nemcsak az elhunyt busás megtakarítása lehet, hanem a felhalmozott adósság törlesztési terhe is. Azt is lényeges tudnod, hogy ezekért a tartozásokért nem felelsz saját tulajdonoddal, sőt vissza is utasíthatod az örökséget.

Mielőtt az elfogadás vagy elutasítás mellett döntenél, célszerű kiszámolni, hogy melyik opció érné meg számodra jobban. Ekkor figyelembe kell venni az öröklési illetéket is. Ebben az esetben azt kell tudnod, hogy az öröklési illetéket akkor kell megfizetned, ha a hagyaték elfogadása mellett döntesz. Nézzük meg a két lehetőséget alaposabban!

1. Ha elfogadod az örökséget

Az örökség elfogadása kétféleképpen történhet: aktívan vagy passzívan. Az örökség elfogadása akkor történik aktívan, ha a hagyatéki eljárás során nyilatkozatot teszel, hogy a visszautasítás jogáról lemondasz. Fontos tudnod, hogy az is elfogadásnak minősül, ha egyértelműen az örökös szerepének megfelelően viselkedsz, például ha beköltözöl az örökölt lakásba vagy éppen törleszted az elhunyt adósságait. Ebben az esetben is az örökség elfogadása mellett döntesz és ezzel párhuzamosan lemondasz a visszautasítás jogáról.

Ami a legfontosabb: elképzelhető, hogy az örökhagyó adóssággal rendelkezett, amit neked kell törleszteni. Ekkor a törlesztés történhet az örökölt vagyonból vagy a saját megtakarításodból. Ez akkor érdekes, ha az örökölt ingatlanon hitel van. Ebben az esetben azt is megteheted, hogy átvállalod a hitel visszafizetését, vagy éppen az ingatlan értékesítéséből fizeted vissza a tartozást.

2. Ha az örökség elutasítása mellett döntesz

Az örökség visszautasítása szintén kétféleképpen történhet: (1) a hagyatéki eljáráson szóban kijelented, (2) vagy írásba foglalod a nyilatkozatot, amit továbbítasz a közjegyzőnek. Amennyiben nem szeretnél az örökségben részesülni, akkor a két opció közül valamelyiket mindenképp választanod kell. Ebből kifolyólag az is egyértemű, hogyha szimplán nem jelensz meg a hagyatéki tárgyaláson, az nem vonja maga után a lemondást. Az örökségről való lemondásnak van határideje is, ami a közjegyzői döntés vagy a hagyatékátadó végzés. Ettől eltérő határidőt a közjegyző is kijelölhet, ami abban az esetben gyakori, ha valamelyik érdekelt (például egy másik örökös) ezt kérelmezi.

adósság öröklése

Hogyan döntsek?

Az örökséggel kapcsolatos döntést érdemes alaposan átgondolni, ugyanis az elhamarkodott döntéssel olyan helyzetbe is kerülhetsz, amire nem is gondoltál. Amennyiben az örökséget elfogadod, akkor nemcsak a vagyont, hanem a tartozást is megörökölheted.

Ugyanakkor azt is érdemes figyelembe venni, hogy az örökhagyó adósságáért az örökölt vagyon mértéig leszel felelős. Ebből kifolyólag mielőtt meghoznád a döntést, mindenképpen számold ki, hogy hogy jössz ki jobban. Ha az adósság többre jön ki, mint az örökölt vagyon, akkor célszerű lehet visszautasítani a hagyatékot. Ezen felül informálódj, hogy kik az örökösök, illetve milyen vagyonelemeket és tartozásokat tartalmaz a hagyatéki lista.

Összefoglalva tehát nemcsak vagyont örökölhetsz, hanem adósságot is. Ha amellett döntesz, hogy az örökséget elfogadod, akkor a juttatások mellett a tartozás törlesztése is a feladatod lesz. Mielőtt bárhogyan döntenél, mindenképpen számolj: hogyan jössz ki jobban anyagilag, mekkora az örökölt vagyon és a tartozás. Amennyiben a visszautasítás mellett rakod le a voksod, akkor annak szándékát egyértelműen jelezned kell, ugyanis az nem minősül visszautasításnak, ha nem reagálsz a kérdésre vagy nem jelensz meg a hagyatéki tárgyaláson. Ha tervezel hitelt felvenni, akkor érdemes mindenféle váratlan helyzetre felkészülni, így hozzátartozóid javát szolgálhatja, ha kötsz hitelfedezeti biztosítást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük