2024. június 13., csütörtök

Most megéri hitelből finanszírozni az állampapír befektetést!

Az állampapírba való befektetéssel megszerezhető hozam jelenleg lényegesen felülmúlhatja a hitel esetén fizetendő kamatköltséget, így a megfelelő döntéssel akar hitelből is finanszírozhatjuk befektetéseinket! Habár első ránézésre egyszerű a képlet, érdemes figyelembe venni, hogy az ügylet során kockázatokkal és spekulatív tényezőkkel is számolni kell. Ilyen kockázat lehet, hogy nem tudjuk a szerződésbe foglaltaknak megfelelően törleszteni hitelünket, ami az ügylet egészét befolyásolhatja. Ez a kockázat viszont megszüntethető, hiszen az állampapír hozamából finanszírozható a törlesztő kamatrésze, tehát nekünk nem szükséges pluszköltségekkel számolnunk. Ahhoz, hogy ez a konstrukció eredményes legyen, kulcsfontosságú a pénzügyi fegyelem, így csak azok számára ajánlatos belevágni, akik tudatosan kezelik pénzeiket.

Befektetés hitelből?

Első ránézésre a hitelből történő befektetés kétségeket kelthet bennünk, mindezt teljesen jogosan. Az aktuális gazdasági körülmények mellett azonban nem is olyan elvetemült ez az ötlet. Jelenleg mind a pénzpiaci, mind a gazdasági helyzet esetében jelentős bizonytalanságot tapasztalhatunk. Természetesen ez nem csak hazánk esetében, hanem nemzetközi szinten is érvényes. Az orosz-ukrán háború és a rekord infláció túlszárnyalja a koronavírus járvány következményeit: a jegybank az árszínvonal-emelkedés megfékezésére idén már többször is emelte a jegybanki alapkamatot, egészen 13 százalékra, amihez értelemszerűen a pénzpiaci hozamok is igazoltak. Természetesen ehhez érdemes azt tudni, hogy az irányadó kamatszint jelenleg 18 százalékon áll.

A kamatok emelkedésének dinamikus üteme azonban önmagában nem indokolja a hitelből történő befektetést. A konstrukció helytállósága abban nyilvánul meg, hogy a kamatok emelkedése nem egyenletes pályán megy végbe, ugyanis a lakossági jelzáloghitelek kamatnövekedését túlszárnyalja a lakossági állampapírok hozam-növekedése. Ebből kifolyólag kialakíthatunk egy olyan konstrukciót, ahol a hitel költségét az állampapír hozamából finanszírozhatjuk, ezáltal a különbség értékében nyereséget realizálva.

Magyar Állampapír hozamai 2022 és 2025 között
creditline.hu

Sokakban merülhet fel, hogy mennyi az annyi? Az elérhető nyereség jelentős, hiszen 40 millió forint összegű hitel igénylésével és befektetésével 2,5 év alatt akár 3,5 és 5,5 millió forintnyi profithoz is juthatunk!

Hogyan érhetünk el nyereséget?

Ahhoz, hogy ez a konstrukció áttekinthető legyen, célszerű megvizsgálni a hiteleket és a befektetéseket önmagukban is. A számítások 40 millió forintnyi szabad felhasználású jelzáloghitel alapján történtek, amelyet teljes egészében befektettünk. A lakossági állampapírok magas hozama jelenleg a magas infláció eredménye, ezért célszerű egy olyan állampapírt kiválasztani, ami igazodik az inflációhoz (pl. 2029/J PMÁP). Az állampapír az infláció értékén felül 1,5%-os kamatprémiumot biztosít. Az első három periódus kamatozásának meghatározása a jegybank inflációs várakozásai szerint történik.

A kamatok tekintetében egy szabad felhasználású jelzáloghitel 40 millió forintos összegben 10 éves kamatperiódus esetén 8,79%-os kamat mellett igényelhető. 20 éves futamidőt választva a havi törlesztő 354 506 forint. Már ennyiből is látszik, hogy az állampapír hozama felülmúlja a hitel kamatát.

Természetesen nem beszélhetünk tiszta haszonról, hiszen a költségek között szem előtt kell tartani:

  • a hitel előtörlesztésekor felmerülő díjat,
  • az igénylés díját,
  • az állampapír 99%-os visszaváltási árfolyamát.

Amennyiben az állampapírból származó hozamot is befektetjük, az a nyereségünket is növelni fogja. Ugyanakkor figyelembe kell venni a konstrukcióval kapcsolatos kockázatokat is. A hitel fix kamatozású, így a törlesztőrészletek nagysága nem változhat a futamidő alatt. Az állampapír kockázatmentes befektetés, hiszen az állam garanciát vállal rá, így ez sem számottevő. A kockázatok valójában a hitel törlesztéséből adódhatnak, hiszen nem fizetés esetén a romba dől a felépített kártyavár, viszont ez a probléma is orvosolható!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük