2024. május 16., csütörtök

Minősített fogyasztóbarát lakáshitel – érdemes felvenned!

Olvassa el ezt a cikket, hogy megtudja, miben különbözik a minősített fogyasztóbarát lakáshitel más hiteltermékektől.

Legfontosabb fogalmakTartalom
Mi a minősített fogyasztóbarát lakáshitel?Az MNB által támogatott, átlátható és kedvező feltételekkel rendelkező lakáshitelek.
Kamatstruktúra és költségekAz ügyleti kamatláb az alapkamat és kamatfelár összege. A kamatfelár max. 3,5%, így az ügyleti kamat legfeljebb 5,5%. Költségkorlátok: folyósítási díj (max. a hitelösszeg 0,75%-a vagy 150.000 Ft), előtörlesztési díj (max. 1%).
Előtörlesztés lehetőségeiA szerződés alapján rendelkezésre álló felhalmozott megtakarítással és kamatokkal ingyenesen előtörleszthető a kölcsön.
Kamatperiódus módosításaAz ügyfél írásban kérheti a kamatperiódus módosítását díjmentesen.
Jelzálogjog törléseA hitel teljes visszafizetésekor a hitelnyújtó szervezetnek kötelessége az ingatlan terhelő jelzálogjog törlésének engedélyezése.

Forrás: creditline.hu

Mi a minősített fogyasztóbarát lakáshitel?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) célja a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek bevezetésével az, hogy minél több ember számára nyújtson lakáscélú jelzáloghitelt világos, átlátható feltételekkel és egyszerű, gyors ügyintézéssel. Ez a hiteltípus lehetővé teszi, hogy a hiteltörlesztés idővel stabilizálódjon, és megkönnyíti a különböző szolgáltatók ajánlatainak összehasonlítását. A minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket a hitelintézetek otthonteremtési kamattámogatással és CSOK-kal együtt kínálhatják. A hitelintézetek termékei önkéntes pályázat útján kaphatják meg az MNB-től a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel besorolást, az MNB ellenőrzi a pályázati feltételeknek való megfelelést.

Mennyire kedvező a minősített lakáshitel ára?

A kamatfelár max. 3,5 százalékpont. Ez azt jelenti, hogy az ügyleti kamatláb az alapkamat és a kamatfelár összege.

Ha például az alapkamat 2,0 százalék, a kamatfelár pedig 3,5 százalékpont, akkor az ügyleti kamat 5,5 százalék lesz.

A hitel feldolgozásáig csak a hitelfeldolgozási díj és a következő költségek kerülnek felszámításra:

 • Térképmásolat díj
 • Jelzálogjog bejegyzésének díja
 • A tulajdoni lap kiállításának díja
 • Támogatott kamatozású hitelek esetén a támogatás nyújtásához jogszabályban előírt egyéb, a hitelnyújtó által beszerzett okiratok költségei,
 • Az értékbecslési vizsgálat költségei
 • Közjegyzői költségek
 • Részletekben folyósított hitelek esetén a hitelezők rendelkezésre állási díjat és helyszíni ellenőrzési díjat is felszámíthatnak.

A folyósítási díjak nem haladhatják meg a hitelösszeg 0,75 százalékát, de legfeljebb 150 000 forintot. Az előtörlesztési díjak nem haladhatják meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát, és a lakás-takarékpénztári megtakarítások után sem számítanak fel díjat.

A lakástakarékpénztári számlával kombinált hitelek esetében a fizetési díjakon és a fent említett költségeken kívül a hitelezők a lakástakarékpénztári számlák és az áthidaló hitelek esetében a fizetés pillanatáig nem számíthatnak fel további díjakat és költségeket.

A megtakarítási időszak végén a szerződés alapján rendelkezésre álló felhalmozott megtakarítással, a vonatkozó állami kamatfelárral és az ezen felhalmozott összes kamattal ingyenesen előtörlesztheti a kölcsönt. A Minősített fogyasztóbarát lakáshitel programot működtető hitelintézeteknek figyelmeztetniük kell erre Önt.

Forrás: Pixabay

Hol lehet jelentkezni?

A Minősített fogyasztóbarát lakáshitelek iránti kérelmeket a minősítést elnyert termékekkel foglalkozó bankoknál vagy azok közvetítőinél lehet benyújtani. A hitelfelvétel előtt kutassa fel az egyes hitelező szervezetek által kínált jelzálogtermékeket, és a döntés meghozatala előtt hasonlítsa össze a különböző ajánlatokat.

A minősített fogyasztóbarát lakáshitel főbb jellemzői és feltételei

Igénybe vehető:

 • lakóházi garázs vagy fészer építésére vagy vásárlására,
 • lakóépület céljára szolgáló telek megvásárlására,
 • magyarországi lakóingatlan építésére, vásárlására, felépítésére vagy megszerzésére, valamint lakóingatlanok és nyaralók korszerűsítésére, bővítésére és felújítására,
 • lakóingatlan vagy üdülőingatlan építésére, vásárlására, korszerűsítésére, bővítésére vagy felújítására felvett hitelek visszafizetésére,
 • a hitelezők meghatározhatják az általuk kínált hitel célját, így a hitellehetőségek eltérőek lehetnek. A hitel maximális futamideje 30 év. Ha a hitelfelvevő a futamidő lejárta előtt betölti a 70. életévét, a hitelező adóstársat kérhet. A kölcsönt annuitásos formában, azaz a futamidő alatt egyenletesen, azaz egyenlő időközönként azonos összeggel lehet visszafizetni, azonban léteznek kivételek is.

Mielőtt eldöntené, hogy fix vagy változó kamatlábat és a kamatperiódus hosszát választja-e, elemezze, hogy milyen hatással van a havi törlesztőrészletekre, ha a kamatlábak emelkednek a hitel futamideje alatt.

Milyen kiegészítő szolgáltatásokat kínálnak a hitelezők az MFL igénylésekor?

Amikor Ön minősített fogyasztóbarát lakáshitelt igényel, további szolgáltatásokat kínálhatnak Önnek. Ezek közül a legfontosabbak a következők:

 • Az igénylés előtt megkapja a szabványos, összehasonlítható hitelfeltételekről szóló ismertetőt. A tájékoztató beszélgetés során az ügyintéző egy ellenőrző listát ad Önnek, hogy tudja, milyen dokumentumokat és igazolásokat kell benyújtania a hitelkérelem benyújtásakor.
 • A hitelkérelem kitöltéséhez használhatja az MNB által kidolgozott munkáltatói referenciasablont.
 • A hitelszövetkezetek nem kérhetik Öntől az ellenőrző listán megadottakon kívül más dokumentumok benyújtását.
 • Az Ön által megadott információk alapján a hitelező visszavonhatatlan ajánlatot tesz az Ön hitelkérelmének elfogadására, amennyiben benyújtja a szükséges dokumentumokat. Ez nem lesz kedvezőtlenebb, mint az elfogadás napján az MNB online kalkulátorában azonos paraméterekkel kapott feltételek.
 • A hitelező ezt az ajánlatot csak akkor utasíthatja el, ha
  • ha az Ön által megadott információk nem felelnek meg a valóságnak; vagy
  • ha Ön nem nyújtotta be a hitelező által a kölcsönszerződés megkötéséhez kért további dokumentumokat; vagy
  • a belső szabályzatok valamelyikében meghatározott körülmények akadályozzák a szerződés megkötését, kivéve azokat a körülményeket, amelyekről Ön a kölcsönkérelem elfogadásakor már tájékoztatást adott; vagy
  • ha a hitelügylet elfogadásakor benyújtott ajánlat és a végleges ajánlat között a jogszabályoknak megfelelően 0,75 százalékponttal változott az adott kölcsön kamatváltoztatási mutatójának alapjául szolgáló alapkamat. Ez azt jelenti, hogy ha az ügyleti kamatláb alapjául szolgáló irányadó kamatláb 0,75 százalékponttal változik az elfogadáskor tett ajánlat és a végleges ajánlat között, az ajánlat már nem kötelező érvényű.
 • A hitelügyintézőnek az elbírálástól számított legfeljebb 15 munkanapon belül kell döntenie a hitelkérelem jóváhagyásáról vagy elutasításáról.
 • A hitelező a hitel folyósításáig ingyenesen biztosítja a földhivatali nyilvántartási szolgáltatást. Ha Ön ezt az eljárást saját maga kívánja elvégezni, írásban kell tájékoztatást adnia.

A szerződés felmondása

A szerződés felmondása esetén Ön a kérelem benyújtásától számított hét munkanapon belül visszakérheti a korábban kifizetett és átadott, az Önre vagy adóstársára vonatkozó adatokat tartalmazó eredeti dokumentumokat. Az iratok visszaszolgáltatására irányuló kérelmet Önnek és adóstársának – ha van ilyen – írásban kell benyújtania. Ezeket személyesen viheti be, vagy postán küldheti el.

Ha a hitelfeltételek maradéktalanul teljesülnek, a hitelező legkésőbb két munkanapon belül átutalja a felvett összeget.

Az ügyfél a kamatfizetés esedékességének napján írásban kérheti a kamatfizetési határidő módosítását, pl. öt évről tíz évre, a hitelezőnél felmerülő költségek kivételével díjmentesen. A hitel visszafizetési ideje 5, 10 vagy 15 éves időtartamra, akár a futamidő végéig többször is rögzíthetők, az Ön aktuális igényeitől függően.

A hitel teljes visszafizetésekor a hitelnyújtó szervezetnek hét munkanapon belül az Ön ingatlanát terhelő jelzálogjog törléséről szóló engedélyt ki kell adnia.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük