2024. július 21., vasárnap

Mennyit bukott, aki nem állampapírba fektetett? Mostmár megtudhatjuk!

Szerda este jó pár jogszabály jelent meg a Magyar Közlönyben, melyeknek jelentős része arra vonatkozik, hogy mind a lakossági befektetőket, mind pedig a pénzügyi szféra szereplőit is az állampapírok felé állítsa irányba. Ehhez több módszert előírtak, mint például a megtakarításokra újonnan bevezetett adó és a bukás mértékéről való kötelező tájékoztatás. A cikkben az utóbbi kormányrendeletet mutatjuk be.

Több új kormányrendelet jelent meg éjszaka

A megtakarításokra bevezetett új adó szerint a megtakarítások bizonyos formáit mostmár nemcsak a 15%-os kamatadó terheli, hanem a 13%-os szociális hozzájárulás is. A másik intézkedés pedig arra vonatkozik, hogy a bankoknak kötelezően tájékoztatni kell az év végén az ügyfeleket arról, hogy mennyi nyereségük lett volna, ha pénzüket bankbetét helyett állampapírba helyezik inkább. A bankbetétek kamatai valóban keservesek, így az állam igyekszik az állampapírba való befektetések irányába terelni a lakosokat.

Szerda este jelent meg a 209/2023. (V. 31.) kormányrendelet, miszerint a pénzügyi tudatosság fejlesztésének céljából a hazánkban székhellyel rendelkező hitelintézeteknek idén október eleje és december vége között egyszer figyelemfelhívó értesítést kell küldeni az ügyfeleiknek. Az ügyfeleknek azon körére vonatkozik az előírás, akik bankszámlaszerződéssel rendelkeznek és természetes személynek minősülnek.

Ennyit nyertél volna az állampapírba fektetett pénzzel

A figyelemfelhívó értesítésben konkrét számítással, átlátható táblázatos formában szemlélteti a bank, hogy a megadott referencia-időszakban mekkora hozamot nyerhetett a befektetésen az az ügyfél, aki 100 000 forintért, 500 000 forintért és 1 000 000 forintért vásárolt vagy jegyzett és folyamatosan tartott a magyar állam által kibocsátott állampapírt.

Az értesítés a 2022. október 1-jén a

  • legutoljára kibocsátott és vásárolható vagy jegyezhető Diszkont Kincstárjegy,
  • a lakossági állampapírok közül pedig a Kincstári Takarékjegy és Bónusz Magyar Állampapír konstrukciók közül típusonként minimum egy állampapírba való befektetésen nyert hozam bemutatását tartalmazza.

Az elérhető nyereség esetében azt is ismertetni kell számítással, hogy a Magyar Nemzeti Bank által publikált, a háztartások által elhelyezett forintbetétek átlagos évesített kamatlábával az ügyfelek mekkora kamathoz juthattak volna.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük