2024. április 25., csütörtök

Ezzel a befektetési alappal lehetett a legnagyobbat kaszálni

Örök kérdés, hogy mibe fektessük a pénzüket, melyik befektetési forma biztosítja a legnagyobb hozamot. A tavalyi év ebből a szempontból különleges volt, hiszen a legtöbb hagyományos eszköz bukásra volt ítélve. Néhány eszközzel viszont hatalmasat lehetett nyerni, ilyen volt például a török részvényalap, esetleg valamilyen árupiaci alap. A magyar kisbefektetők favoritjai, az ingatlan- és a rövid kötvényalapok is sikeres befektetésnek számítottak 2022-ben, ugyanis pluszosan zártak az év végén.

Nem volt egy egyszerű időszak a tavalyi esztendő az a befektetési alapkezelők számára. 2022-ben szinte bármilyen hagyományos eszközt választottak, az nagy valószínűséggel nem volt nyereséges. A magyar államkötvények árfolyamán alapuló indexek a tavalyi év végén 15-19 százalékos mínusz között alakalkuztak, de a Budapesti Értéktőzsde legjelentősebb indexe, a BUX is 13,7 százalékot esett összesen. A kritikus év nem csak hazánkat sújtotta: nemzetközi szinten is a részvénypiacok többsége ehhez hasonlóan, vagy még ennél jobban is esett. Ugyanakkor volt néhány olyan befektetési forma is, amit elsőre nem feltétlenül választanánk, mégis hatalmas pluszban zárta az évet.

100 százalékos hozam? Nem lehetetlen!

A tavalyi év kimondottan kedvezően alakult a török részvénypiac számára. Az isztambuli tőzsdeindex a 2021-es év végén épphogy megközelítette a 2000 pontot, míg tavaly év végére egészen 6000 pont felé szállt. A 200 százalékos növekedés mögött alapvetően az áll, hogy Törökországban is szárnyaló inflációt a befektetők részvényvásárlással igyekeznek kompenzálni, ami felnyomta a tőzsdei árfolyamokat. A helyi fizetőeszköz, a líra is némileg gyengült tavaly, a forinttal szemben közel 13 százalékkal, viszont a török tőzsde ennek ellenére is képes volt olyan növekedést elérni, hogy a magyar befektetőknek is 100 százalék feletti megtérülést eredményezett.

Hazánkban mindössze kettő olyan alapkezelő van, ami foglalkozik török befektetési alapokkal. Ez az OTP és az Aegon. Az OTP Bank által kezelt forint alapú lakossági sorozat 117 százalékos, míg az Aegon esetében 99,2 százalékos hozamot eredményezett 2022-ben. Természetesen azt is szem előtt kell tartani, hogy hiába kecsegtető a befektetési alapokon elérhető nyereség, ezek az alapok kimondottan kockázatosnak számítanak. Ez azt jelenti, hogy nemcsak dupla hozam érhető el, hanem hatalmas bukás is a piaci körülmények romlása esetén.

A legnagyobb bukás az orosz részvénypiacon befektető alapok körében volt tapasztalható. Elég egyértelmű, hogy ez hogyan történt: a külföldi befektetők márciustól kezdődően lényegében nem tudtak a moszkvai tőzsdén kereskedni, így az alapok befektetési jegyei nem likvidek, nem hozhatóak forgalomba. Azok a befektetők, akik pénzüket orosz részvényalapba helyezték, még meg kell várnia, hogy a befektetési jegyek kereskedése ismét elinduljon. Azt, hogy erre meddig kell várni, még senki nem tudja. Hazánkban mindössze két orosz befektetési alap van, ami szintén az OTP Bankhoz és az Aegonhoz köthető. Az OTP által kezelt alap 96, az Aegoné pedig 85 százalékos mínuszban zárta az évet a 2021-es értékükhöz viszonyítva.

Befektetési alapok: az infláció feletti nyereség ritkaszámba ment

Az éves átlagos árindex 14,5 százalékos volt 2022-ben, ami a Magyar Nemzeti Bank előrejelzésének alsó határa volt. Vajon hány olyan befektetési alap volt, aminek nyeresége meghaladta az inflációt, azaz reálhozamot biztosított a befektetőknek? A válasz meglepő: az 500-at meghaladó befektetési alapnak kevesebb mint 5 százaléka volt képes reálhozamot termelni.

A tavalyi év kedvezően alakult a nyersanyag- és energiapiacon befektető konstrukciók számára is: a Budapest Bank és az MKB integrációja révén az MKB Alapkezelő által kezelt Budapest Hagyományos Energia alap hozama az év végén meghaladta a 47 százalékot, vagyis jelentős infláció feletti nyereséget érhettek el az alapba befektetők. Hasonlóan kedvező volt

  • a CIB Nyersanyag alap, ami 30 százalékos árfolyamnövekedést ért el,
  • a K&H Nyersanyag alap, ami 29,5 százalékos pluszon zárta azt évet,
  • a Raiffeisen Nyersanyag alapok alapja 27 százalékot meghaladó növekedést ért el,
  • az OTP Föld Kincsei 22 százalékos nyereséget eredményezett,
  • az MKB Nyersanyag alap pedig 19 százalékos hozamot biztosított tavaly.

Elvétve akadt abszolút hozamú szerencsés alapkezelő is: a Reverse Max alap több mint 40 százalékot emelkedett, az OTP Alapkezelő kezében lévő EMDA forintos lakossági sorozata 30, a Sigma 27 százaléknál magasabb árfolyamnövekedést ért el. A közelmúltban nem túl szerencsés Supra 16,57 százalékos nyereséget generált.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük