2024. május 9., csütörtök

Csalódhatnak az állampapír tulajdonosok

Az állampapíroknál már megszokhattuk, hogy valami mindig változik, most is pontosan ez történt. Egyrészt levitték az egyik közkedvelt állampapír kamatát, másrészt pedig az MNB megújította az inflációs előrejelzését, ami a Prémium Magyar Állampapír kamatára is hatással van. És ez még nem minden: új sorozat jön a Fix Magyar Állampapírból is, de sok újítást nem kell várni.

Ismét csökken az egyik papír kamata

Az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) kamatát már többször csökkentették, így valószínűleg nem okoz nagy meglepetést, hogy ismét ez történt. A korábbi 6,5%-os kamatot biztosító konstrukció április első hetétől kezdve már 6%-os kamatot biztosít a befektetőknek.

Az 1MÁP népszerű állampapír a kisbefektetők körében, ugyanis az eladott mennyisége az elmúlt hónapokban folyamatosan növekedett. Idén márciusig bezárólag ez mintegy 233 milliárd forintos értékesítést jelent. Ugyanakkor az összesített állomány rangsorában csak a negyedik helyet foglalja el a 729 milliárdos értékével. De kik vannak előtte? Természetesen a közkedvelt Prémium Magyar Állampapír, a Bónusz Magyar Állampapír és a Magyar Állampapír Plusz.

Új Fix Magyar Állampapír sorozat is érkezik

Az évből már eltelt egynegyed év, így április első hetével megérkezett az új FIXMÁP sorozat is. A kamat tekintetében nem történt változtatás, ugyanúgy évi 7%-ot biztosít a befektetőknek. Az időarányosan összegyűlt kamatok negyedévente kerülnek kifizetésre, ami azt jelenti, hogy 1 millió forint esetén negyedévente 17500 forint kamathoz juthatunk. Ez egyedül az első kamatperiódusra nem igaz, ami kicsit hosszabb, mint 3 hónap. Ennek megfelelően az első kamat is magasabb, 2,12%-os.

Hogyan változik a prémium papír hozama?

Nemcsak az Egyéves Magyar Állampapír szenvedett el kamatcsökkentést, hanem feltehetőleg a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) is erre a sorsa fog jutni. Bár a PMÁP még így is az egyik legkedvezőbb befektetési lehetőség, az állampapír tulajdonosok most csalódhatnak. Mindez arra vezethető vissza, hogy az MNB mérsékelte a 2024-re vonatkozó inflációs előrejelzését. Míg a tavaly decemberi előrejelzés 4,0-5,5% közötti inflációt várt az évre, addig ezt most 3,5-5,0% közé prognosztizálja a jegybank. 

Habár a fél százalékpontos csökkenés az inflációban általában jót jelent, a PMÁP befektetőinek ez nem igazán jó hír. A prémium papírok olyannyira közkedveltek a lakosság körében, hogy összesen 7100 milliárd forintnyi vagyont helyeztek már ebbe. Az inflációkövető állampapírok kamatozása a kamatmegállapításkor ismert utolsó naptári év átlagos inflációjához van kapcsolva. Ez azt jelenti, hogy jövőre a kamatperiódusok során a 2024-es infláció szolgál kamatbázisként. Az alacsonyabb infláció pedig alacsonyabb kamatot is eredményez. Ha a sáv közepét tekintjük kamatbázisnak és egy 0,5 százalékpontos kamatprémiummal számolunk, akkor az 5,25% helyett 4,75%-ra csökkenhet majd a kamat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük