2024. április 23., kedd

Az új prémium állampapír: van esély reálhozamra?

A lakossági állampapírok népszerűségi versenyében hosszú időn keresztül a Prémium Magyar Állampapír vezetett. A papír kedvező kondíciót azonban fokozatosan elkezdték letörögetni, ahogyan most is ez történt. A 2032/I sorozatszámú konstrukciót az ÁKK leváltotta, az új sorozatot február 7-től vásárolhatják meg a kisbefektetők. Az új állampapír kamata az első kamatperdiósban jócskán alacsonyabb lesz a korábbi konstrukcióhoz képest. De vajon van még esély a módosított feltételek mellett infláció feletti hozamot elérni?

Megszűnik a 2032/I állampapír

Tavaly novemberben sokan meglepődtek, amikor az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hozzányúlt a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kondícióihoz. A legnépszerűbb lakossági papír esetében megszüntették a tisztán inflációkövető sorozatokat, ehelyett pedig új, ideiglenesen nem inflációhoz kapcsolt kamatozású 2032/I sorozatszámú PMÁP bevezetése mellett döntöttek. Az új konstrukció az első, relatíve hosszúnak számító kamatperiódusra éves 9,9%-os fix kamatot kínált a befektetőknek. A kamatozás ezen időszak lejáratát követően vált inflációkövetővé. Ezzel a lépéssel a ÁKK elkerülte, hogy a történelem ismételje önmagát, azaz hogy az újonnan bevezetett állampapírokra 10% feletti kamatot kelljen fizetnie az első kamatperiódusban.

Ezt a döntést természetesen a lakosság sem hagyta szó nélkül: rohamszerűen bevásároltak a kivezetendő papírból. A megszüntetés előtti néhány hétben a 280 milliárd forintot is meghaladta a prémium papírba helyezett összeg. A tapasztalatok szerint a nem inflációkövető kamatozást biztosító állampapír nem nyerte el a kisbefektetők szívét. Ezt bizonyítja a heti alig 10 milliárd forint körüli vásárlási volumen is. Az ÁKK legújabb döntésével pedig ezt a sorozatot is el kellett engednünk, helyette egy új konstrukció került bevezetésre.

Színre lép a 2032/J állampapír

Az ÁKK közleménye szerint február 7-től elérhető az új prémium állampapír, a 2032/J sorozat a lakosság számára. Mit is kell tudni az új konstrukcióról?

  • futamideje 8 év, azaz 2032-ben fog lejárni,
  • az első kamatperiódusban, vagyis 2025. április 22-ig éves 7,9%-os kamatot fizet,
  • az első periódus meghaladja az egy évet, így az első kifizetett kamat 9,5% lesz,
  • 2025-től kamatozása inflációkövetővé válik.

A kamatprémium mértéke is megváltozik: a futamidő első 4 évében az infláció felett 0,5 százalékpontot fizet, míg a fennmaradó 3 évben a prémium 1 százalékpont lesz. Ezzel ,,hálálja meg” az ÁKK a befektetőknek, hogy a futamidő – közel – végéig megtartják a papírt.

Van esély reálhozamra?

Azt, hogy mekkora lesz idén az infláció rengeteg bizonytalanság övezi. A jegybank előrejelzése szerint az éves átlagos infláció 4,0 és 5,5% között alakulhat 2024-ben. A jelenlegi kockázatok szerint inkább magasabb érték várható. Az elmúlt fél évben végbement dezinfláció valószínűleg lezárult, és megvan annak az esélye is, hogy az inflációt nem sikerül egyből a kívánt értékre leszorítani.

Az elmúlt hónapokban tapasztalhattuk, hogy a lakossági állampapírok által elérhető reálhozam lényegesen visszaesett. Nem olyan régen még 18-19%-os kamatot ígértek a kötvények, jelenleg pedig a legjobb konstrukció kamata is 8% alá esett, vagyis körülbelül megfeleződött. Kimondottan szembetűnő abban az esetben, ha csak rövidtávra fektetnénk be: az 1%-os visszavásárlási árfolyammal számolva voltaképpen 6,9%-os nyereséget érhetünk el 1 év alatt az új prémium papírral. A reálhozam elérésének esélye tehát folyamatosan csökken.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük