2024. május 16., csütörtök

Válás vs. CSOK és Babaváró – Mi lesz így?

Sajnos, amikor rossz irányba fordulnak a dolgok és egy házasság véget ér, nemcsak annak érzelmi terheivel kell számolnunk, hanem a pénzügyi hatásaival is. Értelemszerűen az állami támogatások és konstrukciók kimondottan kedvezőek a családok számára, azonban ezek igényléséhez szigorú feltételeket kell teljesíteni és fenntartani. Egyebek mellett ilyen például a CSOK és a Babaváró esetén a házasság kritériuma. A probléma akkor merül fel, ha válásra kerül a sor. Milyen következményekkel kell számolni ilyen esetben?

Válás vs Babaváró hitel – mi történek ekkor?

A Babaváró hatalmas segítséget jelenthet a fiatal párok számára, hiszen a magas támogatási összeg és a rugalmas felhasználás igencsak kecsegtető. A 0%-os kamat tetézi a helyzetet, ugyanis a hitelösszeg kamatmentességet élvez az első 5 évben, ami tovább is fennmarad, ha időközben megérkezik a gólya a családi fészekbe. Arról nem is beszélve, hogy a tartozás 30%-a elengedésre kerül a második gyermekkel, majd a harmadik baba születésével a teljes tartozást elengedi az állam.

Nem csoda, hogy rengetegen ki akarták használni a Babaváró előnyeit. De mi történik akkor, ha közben válás mellett dönt a pár? Ez esetben a kamatmentesség mindenképpen megsemmisül. Ez akkor is igaz, ha 5 éven belül született már egy gyermek. Ezen felül a Babaváró szabad felhasználású hitelbe vált át, ami után nagyjából akkora kamatot kell fizetni, mintha személyi kölcsönt igényeltünk volna.

Amennyiben a válás hamarabb érkezett el, mint a gyermek, akkor a futamidő során megszerzett kamattámogatást is vissza kell fizetni. Ez egy összegben a határozat megkapásától számított 120 napon belül szükséges. Ha viszont az első 5 évben megszületett a baba, majd ezt követően ér véget a házasság, akkor a kamattámogatást nem kell visszafizetni. Ugyanakkor a hitelkamat emelkedni fog.

Érdemes azt is tudni, hogy a hitelt a futamidő végéig (vagy a végtörlesztésig) törleszteni kell, addig pedig megmarad az adósi/adóstársi viszony. Vagyonjogi megállapodás keretében történik, hogy ki törleszt tovább. Ugyanakkor nemfizetés esetén a bank mindkét féltől követelheti ez elmaradás befizetését.

Milyen következményei vannak a válásnak a CSOK támogatásnál?

A CSOK esetében ugyanúgy súlyos következményekkel számolni, ha válásra kerül a sor. Ekkor viszont sok múlik azon, hogy

  • a pár mikor igényelte a támogatást,
  • mi lesz későbbiekben az ingatlannal,
  • kihez kerül a gyermek,
  • meglévő vagy születendő gyermekre vették fel a támogatást.
Mi történik válás esetén a babaváróval és a CSOK-kal?

A lakástámogatás mellé az ingatlanra elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek, amely 10 évre szól. Ebben a 10 évben büntetéssel számolhatnak a párok, amennyiben megszegik az előírásokat. Abban az esetben, ha a támogatás igénylését követő 10 éven túl bontjuk fel a házasságot, akkor annak a lakástámogatásra nincs hatása. A bonyodalom akkor van, ha ez a 10 éves időtartam még nem telt le.

A házasság végével van arra lehetőség, hogy az egyik fél kizárólagosan megkapja az ingatlant. Ha ez a fél a gyermekkel együtt az ingatlanban lakik tovább, akkor a korábbi kedvezményt nem kell visszafizetni. (Abban az esetben, ha a gyermek betöltötte 18. életévét, akkor nem feltétel, hogy az ingatlanban éljenek tovább.)

Mikor merül fel a probléma?

Ha az ingatlan értékesítése mellett döntötök még a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom leteltét megelőzően, akkor a támogatás mellett büntetőkamatot is kell fizetni. Az, hogy ki milyen mértékben törleszt vagyonjogi szerződésbe foglalható.

Az is könnyedén előfordulhat, hogy a válásig nem született meg a gyermek. Ekkor a vállalt gyermek után járó támogatást is vissza kell fizetni. Nem is akárhogyan: a büntetés ezt is terheli. Ha a gyermekvállalás részben már megvalósult, akkor a meg nem született gyermek utáni kedvezményt is vissza kell fizetni a büntetés mellett. A meglévő gyermek után járó kedvezmény visszafizetését pedig az befolyásolja, hogy a család hogyan dönt a fent említett pontokban.

Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a válás hatással lehet a CSOK mellé igényelhető támogatott lakáshitelre, az adó-visszatérítési támogatásra és az illetékmentességre is. A CSOK kisokosunkból pedig minden fontos információt megtudhatsz, ha a terveid között szerepel az igénylés!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük