2024. június 15., szombat

Újraindítanák az állami Otthonfelújítási programot

A GKI harmadik negyedévre irányuló kutatásának eredményeiből kiderül, hogy minimálisan emelkedett azok aránya, akik terveznek belevágni a lakásfelújításba. Az Otthonfelújítási program által biztosított lakásfelújítási támogatás tavaly ért véget. Ezt követően a támogatások hiányában a lakáskorszerűsítési kedv és hajlandóság bezuhant. Az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) már most egy új program indítását javasolja, aminek célja az energiamegtakarítás. Mindezt kamattámogatott hitelen keresztül kívánja kivitelezni.

Az Otthonfelújítási program hatalmas segítség volt a családoknak

Tavaly a második negyedévben kiemelkedő volt a hazaiak lakásfelújítási kedve. Ekkor még az Otthonfelújítási program hatalmas összeggel segítette a gyermekes családokat. A támogatást lakásfelújításra és korszerűsítésre egyaránt fel lehetett használni. Az összeg felhasználásával pedig a tavalyi év utolsó napjáig kellett elszámolni.

Az Otthonfelújítási program kifutása után nagyban visszaesett a családosok lakúsfejújítási motivációja. Ezt a GKI a felmérés eredményeire utalva három tényezővel magyarázza:

  • az állami támogatások kivezetésével,
  • a kamatkörnyezet megemelkedésével és ezáltal a hitelfelvétel bezuhanásával, illetve
  • a mostmár huzamosabb ideje tartó magas inflációval.

Az első negyedévben volt a mélypont

A gazdaságkutató cég minden negyedévben felmérést készít a hazai lakosok lakásvásárlási, felújítási, valamint korszerűsítési terveit illetően. A kutatás reprezentatív, ezer fő bevonásával készül.

az ÉVOSZ javaslat otthonfelújítási-támogatásra

Idén az első negyedévben volt tapasztalható a mélypont, ezt követően csupán kissé, de javultak a várakozások. Ebben meghatározó szereppel bír az építőanyag-árak és a kivitelezési díjak elszállása, de az elmúlt időszakhoz képest most valamelyest könnyebben találhatunk kivitelezőt. A júliusi felmérés eredményeiből kiderül, hogy a háztartások mintegy 7 százaléka biztosra mondta, hogy nagyobb összeget fordít lakóingatlanára a közeljövőben, vagyis az elkövetkező egy évben. A megkérdezettek 18,5 százaléka pedig ugyanezt valószínűre mondta. 3 hónappal ezelőtt ezek az arányok rendre 5 és 20 százalékosak volt.

Az ÉVOSZ javasolja a program ismételt bevezetését

Az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a hazai lakások energetikai korszerűsítését célozná meg egy maximum 5 millió forint összegű jelzálogalapú hitelen és egy 3 millió forintos vissza nem térítendő támogatáson keresztül. A szakszövetség szerint a hazai lakásállomány 4,6 milliót számlál, ebből pedig mindössze 20 százalékot tesz ki azoknak a lakásoknak az aránya, amelyek megfelelnek az energetikai követelményeknek. Ebből kifolyólag azt javasolják az Otthonfelújítási program újbóli – vagy inkább egy ehhez nagyon hasonló program – bevezetését. Ennek nem egyedül a háztartások energiamegtakarítása lenne a pozitív hozadéka, hanem az állam és az építőipari vállalkozások bevétel növekedése is.

Ehhez két fő eszközt vezetnének be:

  1. a legfeljebb 5 millió forintig kamattámogatott hitelt 5 százalékos kamat mellett, illetve
  2.  3 millió forintos vissza nem térítendő támogatást.

Ezen felül további 1 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetne az a háztartás, aki belevág a gépészeti felújításba is.

Az ÉVOSZ által elképzelt program nagyon hasonlítana az Otthonfelújítási támogatáshoz, ami a gyermeket nevelő családok számára volt elérhető. A program keretében az állam a költségek feléig, maximum 3 millió forint támogatást biztosított. Emellett arra is lehetőséget nyújtott, hogy a munkálatokhoz egy kedvezményes, 3 százalékos kamatozású hitelt is igényeljenek. Ennek összege legfeljebb 6 millió forint lehetett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük