2024. április 25., csütörtök

Lakásfelújítás: a magyarok kétharmada megtette

Az MBH Bank tanulmánya kimutatta, hogy az energiahatékonyság, az energiamegtakarítás és az állagmegőrzés a legfontosabb célok lakásfelújítás esetén.

A magyarok negyede tervezi, hogy a közeljövőben új lakásba költözik, és a költözés okai között egyre nagyobb szerepet kap az energiahatékonyság – derült ki az MBH Bank megbízásából készült reprezentatív kutatásból.

CélRészletek
Energiahatékonyság, állagmegőrzésA lakásfelújítás legfontosabb céljai
Lakásvásárlás és költözésA megkérdezett magyarok negyede tervezi az új lakásba költözést a közeljövőben
LakásfelújításA válaszadók kétharmada az elmúlt öt évben felújította ingatlanát
FinanszírozásA válaszadók legnagyobb része (73%) megtakarításból vagy jelenlegi havi fizetésükből finanszírozza az építkezést
Környezetvédelem és energiahatékonyságA válaszadók 62% -a fontosnak tartja otthonuk környezetbaráttá tételét
Zöld HitelAz MNB NHP Zöld Otthon Programja (NHP ZOP) kedvezményes lakáshitelt kínál az alacsony energiafelhasználású lakások vásárlásához vagy építéséhez

Költözés: az MBH kutatásának eredményei

A tanulmányból az is kiderült, hogy a válaszadók 85 százaléka 15 évnél idősebb ingatlanban, 58 százaléka családi házban, a megkérdezettek fele pedig 51-100 négyzetméteres ingatlanban él. Budapesten és a megyében az átlagosnál többen élnek új építésű vagy 10 évnél nem régebben épült házakban – olvasható a bank szerdán közzétett jelentésében.

A költözést tervezők 30 százaléka új ingatlant, 70 százaléka pedig használt ingatlant szeretne vásárolni.

Az új otthon iránt érdeklődők 34 százaléka azért akar költözni, hogy bővítse családját, ezt követi a munkalehetőség (24 százalék) és az energiahatékonyság (egyharmad).

A használt lakásba költözés legfőbb indoka 33 százalékuknak a környezetváltozás, de a család bővítése is fontos indíték 24 százalékuknak, a harmadik helyen pedig a munkalehetőségek állnak 16 százalékkal.

Lakásfelújítás: a válaszadók kétharmada megtette

A válaszadók kétharmada az elmúlt öt évben felújította ingatlanát, a felújítás a Dél- és Közép-Dunántúlon és az iskolázottabbak körében a leggyakoribb. A legtöbb válaszadó (mintegy 80 százalék) 3 millió forintnál kevesebből tudta befejezni a felújítást, bár 65 százalékuk kapott segítséget vállalkozóktól. Bár az energiahatékonyság volt a legfontosabb cél, az esztétikai minőség megőrzése és javítása is fontos volt.

Azok közül, akik még nem újítottak fel, a felük tervezte, hogy a következő egy-két évben felújít, a környezet megóvása volt az elsődleges cél, de az energiahatékonyság javítása is gyakori cél volt. Hasonló arányban (64 százalék) tervezik felújítást kivitelezőnek adni, mint akik az elmúlt öt évben felújítottak. A válaszadók 34 százaléka azonban csak 100.000 és 500.000 forint közötti összeget tervez felújításra költeni.

A legtöbben (73%) megtakarításukból vagy a jelenlegi havi fizetésükből (33%) tervezik finanszírozni az építkezést, míg hitelt csak 29% vesz fel, és mindössze 16% számít piaci hitel igénybevételére. A tanulmányból az is kiderült, hogy Budapesten és Pest megyében, valamint a 18-26 évesek körében a legvalószínűbb a kedvezményes hitel igénybevétele.

Forrás: Pixabay

Lakásfelújítás és a környezetvédelem

A felmérés a környezetvédelmi és energiahatékonysági kérdésekre is összpontosított, és kimutatta, hogy a válaszadók 62 százaléka fontosnak tartja, hogy otthonát környezetbaráttá tegye. A fővárosban élő 18-26 év közötti fiatalok nagyobb arányban mondták, hogy a környezetvédelem fontos prioritás.

A válaszadók 44 százaléka azonban nem tudta, hogy otthona milyen energetikai besorolású, 60 százalékuk pedig nem volt tisztában az energiatanúsítvány előnyeivel. A válaszadók 24%-a mondta, hogy mindenképpen fontolóra venné, hogy hitelt vegyen fel egy energiahatékony otthon megvásárlásához vagy felújításához, 46%-uk pedig fontolóra venné, hogy támogatott hitelt vegyen fel egy energiahatékony otthon megvásárlásához vagy felújításához.

Vegyél fel Zöld Hitelt!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az NHP Zöld Otthon Program (NHP ZOP) elindításával az ország lakásállományának minél korszerűbbé és környezetbarátabbá tételét tűzte ki célul. A program részeként a jegybank új lakáshitel-programot indított, amely kedvezményes feltételeket kínál azoknak, akik alacsony energiafelhasználású lakást vásárolnak vagy építenek.

Ezek a kedvezményes hitelek elvileg új lakások vásárlására és építésére vehetők igénybe. Emellett felhasználhatók a meglévő zöld hitelek visszafizetésére is (de a meglévő hagyományos hitelek előtörlesztésére vagy visszafizetésére nem).

Új lakás alatt olyan lakás értendő, amelyet egy cég épített, és az eladó először magánszemélynek adja el (ez azt is jelenti, hogy a NHP zöld jelzáloghitelek nem használhatók magánszemély által épített lakás megvásárlására, még akkor sem, ha senki sem lakik benne).

A következő tevékenységek számítanak lakásépítésnek:

  • Új otthon építése meglévő telken.
  • Telekvásárlás és új ház építése rajta. Ebben az esetben a hitelösszeg legfeljebb fele használható fel telekvásárlásra. Ezenkívül az építkezést a telekvásárlástól számított egy éven belül meg kell kezdeni.
  • A zöldhitelek felhasználhatók befejezetlen ház megvásárlására és befejezésére is.

Hangsúlyozni kell, hogy az egyes bankok nem nyújtanak jelzáloghitelt az MNB Zöld Otthon programjának minden céljára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük