2024. május 18., szombat

Mi történik, ha megszűnik a kamatstop?

A kamatstop bevezetése óta a jogosult lakáshitelesek összesen több százezer forintot takaríthattak meg, és június végéig kétségtelenül részesülnek még ebből. Az referenciakamatok még mindig messze vannak a kamatstop plafonjától, továbbra is 16% körül vannak rögzítve. A kamatstop feloldása után sok hitelfelvevő a hitelkiváltással elkerülheti a havi több tízezer forintos törlesztőrészlet-emelkedést.

Június végéig a kamatstop által érintett jelzáloghiteleseknek biztosan nem kell aggódniuk, hiszen a 2021. október végi referenciakamaton törleszthetik hitelüket.

perselybe bedobott aprópénzb

Forrás: Pixabay

Ezek az adatok még messze vannak a hitelkamatokra gyakorolt mutatóktól:

  • Jelenleg a 12 hónapos BUBOR közel 13 százalékponttal,
  • a három hónapos BUBOR pedig több mint 14 százalékponttal magasabb, mint a kamatstop referenciaértéke.
  • Továbbá a hosszú lejáratú jelzáloghitel-kamatlábakat befolyásoló referencia-kamatlábak jelentősen alacsonyabbak, és már több hete 10% alatt vannak, de még mindig így is jóval a kamatplafon felett járnak.

A tartós csökkenés még messze van

Az referenciakamatok tavaly október végén érték el csúcspontjukat. Azóta az irányadó kamatláb csökkenni kezdett, de a BUBOR-kamatlábak még mindig a csúcs közelében voltak, a BIRS-kamatláb pedig emelkedő tendenciát mutat.

Egyelőre nem tűnik valószínűnek, hogy a referenciamutatók olyan szintre fognak esni, amely nem ártana azoknak a hitelfelvevőknek, akik kikerültek a kamatstop alól. Természetesen a kormány korábbi lépéseit figyelembe véve nem lenne meglepő, ha a kamatstopot tovább hosszabbítanák, de a jegybank már többször elemezte ennek az intézkedésnek a gyengeségeit. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azért ellenezte ezt, mert az intézkedés közvetlen veszteséget okoz a bankoknak, és mert a kevésbé kiszámítható és kockázatosabb hiteleket választó hitelfelvevőknek kedvez a biztonságosabb hiteleket felvevőkkel szemben.

ollóval félbevágott bankkártya

Forrás: Pixabay

A hitelkiváltás a megoldás

A legtöbb ilyen hitelfelvevő rendszeresen kap számításokat és figyelmeztető leveleket a bankjától, hogy fontolják meg változó kamatozású hitelük refinanszírozását. Azonban csak kevesen élnek a hitelkiváltás lehetőségével. Ha azonban a jelenlegi magas referenciakamatok továbbra is fennmaradnak, akkor a kamatstop lejártakor érdemes hitelt felvenni. Egy 10 éves vagy annál hosszabb futamidejű, vagy a futamidő végéig fix kamatozású jelzáloghitel sokkal olcsóbb, mint egy rövidebb kamatperiódusú hitel.

Természetesen a kamatlábak nem maradhatnak örökké olyan magasak, mint most, de a 10 éves időszak alatt valószínűleg jelentősen csökkenni fognak. Ebben az esetben is segítség a hitelkiváltás: a hitelfelvevők ismét kiválthatják a hitelüket, ha úgy látják, hogy 1-2-3 év múlva a bankok kedvezőbb feltételeket kínálnak majd. Ez a lehetőség azok számára is nyitva áll, akik az elmúlt hónapokban fix kamatozású jelzáloghitelt vettek fel.

euró papírpénz

Forrás: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük