2024. május 20., hétfő

Lakáshitel: a piaci és a támogatott is nagyot megy

A lakáshitel szerződések száma februárban megugrott, összesen 85,13 milliárd forint értékben született új ügylet. Ez a tavaly februári 32,08 milliárd forintos összeghez képest jelentős bővülés. Mi indokolta ezt a növekedést és mire számíthatunk a közeljövőben?

Nagyot ment februárban a lakáshitel 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss statisztikája szerint idén februárban 85,13 milliárd forint értékben köttetett lakáscélú jelzáloghitel szerződés. Ez hatalmas növekedés az elmúlt időszakhoz viszonyítva. A tavaly februári 33,08 milliárd forintos összeg tehát két és félszeresére növekedett. Ehhez hasonló lakáshitel volumen legutóbb másfél éve, pontosan 2022. augusztusában volt tapasztalható.

De milyen feltételek voltak 1,5 évvel ezelőtt, hogy ekkora kereslet volt a lakáshitel iránt? A lakáshitelek teljes hiteldíj mutatója a jegybanki adatok alapján ekkor 8,46% volt. Azóta pedig most februárban tapasztalhattunk ilyen alacsony THM-et, ami átlagosan 7,85% volt. Ehhez még hozzájön az is, hogy fokozatosan növekszik a lakások iránti kereslet is. A Duna House Barométer becslése szerint a második hónapban 10 754 adásvételi szerződést jött létre. A tízezres nagyságrendű szerződésszám pedig utoljára 2022. júniusában valósult meg.

Hatalmas lendületet ad a CSOK Plusz

Ha azt szeretnénk tudni, hogy honnan jön össze ez mennyiség, akkor érdemes a támogatások körében nézelődni. A támogatott hitelekre vonatkozóan 20,93 milliárd forintos összegben született szerződés februárban. Ennek jelentős része az új CSOK Plusz igénylése volt, ami a teljes állomány 24,58%-át jelentette.

forrás: MNB

20 milliárdot meghaladó volument utoljára 2022. szeptemberében láthattunk. A második havi kiugró szerződésszám szinte borítékolható volt, ugyanis az év elejétől lett igényelhető a CSOK Plusz. Bár a 20 millió forintos állomány az elmúlt időszakban kiemelkedő, gyaníthatóan nem igényelte még mindenki, akinek ez a tervei között szerepel. A kormány által megosztott infók alapján az új támogatás elindulásától február végéig közel 2000 igénylés lett beadva. Az igényelt összeg átlagosan 26 millió forint volt. Ebből kiindulva havi szinten 26 milliárd forint támogatott kölcsönhöz jutottak az igénylők.

Értelemszerűen az sem kizárt, hogy volt néhány elutasított igénylés is, vagy csak ennél alacsonyabb hitelösszeget engedélyeztek a bankok. De az is elképzelhető, hogy vannak olyan februári kérelmek, amiket a bankok még nem hagytak jóvá, vagyis nem gyarapítják a második havi szerződésszámot. Amennyiben ez még csak a kezdet, akkor a támogatott konstrukciók nagyszámú igénylése tartósan megmaradhat.

Jól teljesít a piaci lakáshitel is

A támogatott hitelek egyértelműen hozzájárultak a lakáshitel állomány megugrásához. Ezen felül viszont kiemelendő a piaci lakáshitel kölcsönök növekvő állománya is, ami februárban 1,5 éves csúcsra ért. A második havi 63,9 millárd forintos volumen jelentős, utoljára erre 2022 augusztusában volt példa.

Ez mindenképpen pozitív, hiszen láthatóan a hazai hitelpiac egészséges szerkezetben növekszik, vagyis nemcsak a támogatott, hanem a piaci lakáshitel konstrukciók is népszerűek.

Mire számíthatunk a közeljövőben?

Bár jól teljesítenek most a lakáshitelek, még mindig nem értük utol a 2022 május havi 153,9 milliárdos mennyiséget. De mit várhatunk a közeljövőben?

A lakáshitel volumen további bővüléséhez még több lakásvásárló és olcsóbb hitel kellene. Az utóbbi sajna nem reális, hiszen a piaci hitelek kamatainak mérséklődésére a közeljövőben nem sok esély van. A hitelkamatokat a hosszú futamidejű pénzpiaci hozamok befolyásolják, amelyek csökkenése nem várható a következő néhány hónapban. 

A jelenlegi várakozások szerint a lakás-tényező lehet releváns indok az új lakáshitel állomány bővülésében. Ez nagyjából 20%-kal lehet magasabb, mint az elmúlt évben, amit bizonyít az év első két hónapjának statisztikája is. A számok tehát nagyon ebbe az irányba hatnak most. Ez alapján számíthatunk a hitelkereslet jelentős növekedésére. A hitelkamatok további csökkenésének azonban alacsony a valószínűsége.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük