2024. július 19., péntek

Ismét jó hír érkezett: olcsóbbá vált az autóhitel

Az elmúlt egy év nagy változásokat hozott az autóhitelek piacán is. Már nemcsak a lakáshitelek, hanem az autóhitelek kamatai is csökkentek. Ha pedig autóvásárlás előtt állunk, akkor ez mindenképpen jó hír. Az autóhitel segítségével beszerezhetjük új autónkat, de felhasználhatjuk akár egy régebbi modell megvásárlására is. Cikkünkből megtudhatod, hogy miért érdemes most ezt a lehetőséget kihasználni!

Egy év alatt olcsóbbá vált az autóhitel

Az autóhitel árát több tényező együttesen határozza meg. Az infláció és ezzel párhuzamosan az irányadó kamatok változása, a gazdasági helyzet alakulása és a bankok közötti verseny mind hatást gyakorol az autóhitel beárazására. Minél alacsonyabbak a kölcsönnel kapcsolatos költségek, annál jobban járnak a potenciális hiteligénylők. 

Az autóhitel kategóriája voltaképpen az autóvásárlásra is felhasználható személyi kölcsönöket jelenti. Ezeknek az ára pedig visszaesett az elmúlt egy év során. Amennyiben hitellel szeretnénk finanszírozni az új járgány megvásárlását, akkor ez most kedvezőbb feltételekkel lehetséges. De hogyan változtak a törlesztőrészletek?

Ekkora volt a csökkenés mértéke

Ha egy 2 millió forintos összegű autóhitelt nézünk, annak az elmúlt egy év alatt 2 százalékponttal csökkent a THM-je (5 év futamidő és 250 ezer forintos havi jövedelem mellett). A kamatcsökkenés miatt pedig több tízezres nagyságrendű összeget spórolhatunk meg.

Amennyiben 2 millió forint összegben szeretnénk autóhitelt igényelni 3 éves futamidő és 250 ezer forintos jövedelem mellett, akkor kb. 67 ezer forintos havi törlesztővel kell számolnunk. 4 millió forint, 6 év futamidő és 300 ezres jövedelem esetén ez már 89 ezer forint környékén jár. Ha pedig 6 milliót szeretnénk 6 évre, de jövedelmünk 400 ezer forint, akkor 115 ezer forint körüli lesz a fizetendő.

Azt is fontos tudni, hogy a bankok általában 10 millió forintos összeghatárig adnak személyi kölcsönt, bár akadhatnak kivételek.

Autóhitel igénylése: most vagy később?

Most az autóhitel és a személyi kölcsön is alacsonyabb költségek mellett igényelhető, mint korábban. Ezek alapján érdemes lehet most elindítani az igénylést. Ha viszont abból indulunk ki, hogy a személyi kölcsönök kamata is fokozatosan csökken, akkor könnyen elképzelhető, hogy egy pár hónap múlva még olcsóbban juthatunk hitelhez.

Az alacsonyabb költségeken túl sok más előnye is lehet az autóhitelnek:

  • szabad felhasználhatóság (az autó vételárán felüli rész szabadon elkölthető),
  • a futamidő végéig fix kamat és törlesztőrészlet,
  • az igényléshez nem kell önerő, sem pedig fedezet,
  • a lízinggel ellentétben egyből saját tulajdonunkká válik az autó,
  • az igénylése gyors és egyszerű, folyósítása már néhány napon belül megtörténik,
  • a kölcsönt bármikor lehetőségünk van elő- és végtörleszteni.

Tehát ha kölcsönből finanszíroznád az autóvásárlást, akkor most megérheti elindítani az igénylést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük