2024. június 13., csütörtök

Az autóhitel igénylés feltételei

A kiszemelt autó finanszírozására ma a szabad felhasználású személyi kölcsön a legjobb megoldás, amelyet kifejezetten azzal a céllal veszünk fel, hogy autót vásároljunk belőle – ezt hívjuk a köznyelvben autóhitelnek.

Ennek a kölcsönnek a felvétele egyszerű, hiszen nem szükséges önerő, fedezet hozzá, akár 7 millió forintot is felvehetünk keretein belül. Ezt a kölcsönt akár új, akár használt autóra is elkölthetjük.

Az autóhitel felvételének minimum korhatára 18 év, de a bankok saját hatáskörükben dönthetnek magasabb életkorról is. Legalább 3 hó bejelentett munkaviszony igazolása szükséges, valamint a bank megállapíthat egy minimális jövedelmet a hitel felévteléhez.

Magyarországon az 5 éves használt autók a legkelendőbben, amelyeknek ára igen változatos, azonban átlagosan 3-5 millió forint közötti összegre rúgnak. 

Free photos of Auto financing

Forrás: Pixabay

Az autóhitel igényléséhez szükséges dokumentumok

Érdemes előre felkészülnünk az autóhitel igénylésére, ez magában foglalja azt, hogy összeszedjük az igényléshez szükséges dokumentumokat, valamint összehasonlítjuk az egyes bankok hiteleit, azoknak összegeit és feltételeit.

Először is fontos felmérnünk az igényeinket, és ehhez igazítanunk a választást. A THM (teljes hiteldíj mutató) segít eldönteni, hogy melyik a legolcsóbb hitel a lehetőségek közül. A THM a kamatot is, illetve az egyszeri díjakat is tartalmazza (pl: adminisztrációs költségek, átutalási díj). 

A referencia THM-et minden banknak fel kell tüntetnie, ezért elérhetők a bankok oldalán az egyes termékek alatt számítások, amelyek tartalmazzák a kölcsön bizonyos adatait. A következő adatokat kötelező feltüntetni a termékek kapcsán: futamidő, hitelkemat mérték, hitelkamat típus (fix, változó, mindkettő), hitelösszeg, THM, törlesztőrészletek összege. A számításokban a pénzintézetek bizonyos összegre és futamidőre kalkulálnak, a kamat megjelenítése pedig két tizedesjegyig történik. Ezek a számítások bankonként és termékenként változnak.

Free photos of Laptop

Forrás: Pixabay

Az alábbi igazolások szükségesek a hitelfelvételhez:

 • jövedelemigazolás, nyugdíjasok esetében nyugdíjigazolvány vagy nyugdíjszelvény

Ezt a munkáltatónk állítja ki, és 30 napnál régebbi nem lehet, továbbá olyan munkahely igazolását fogadják el, ahol minimum 3 hónapja dolgozunk. A hitelbírálatkor az ebben lévő információk alapján szabják meg a kölcsön összegének maximumát. 

 • személyi igazolvány/vezetői engedély, lakcímkártya, adókártya

Érvényes, a magyar hatóság által kiállított irat fogadható el, és a bank másolatot készít ezekről, amelyeket aláírással kell igazolnunk.

 • utolsó 3-6 hóról bankszámlakivonat

Vállalkozóként még egyéb iratokra is szükség van:

 • vállalkozói igazolvány
 • NAV jövedelemigazolás (utolsó lezárt üzleti év)
 • NAV nyilatkozat köztartozásmentességről

Az autóhitel igénylésének folyamata

 1. lépés: Kapcsolatfelvétel a hitelező bankkal akár online, akár személyesen. Itt kezdésként a dokumentumokat kell eljuttatnunk az ügyintézéshez. Egyes bankoknál akár telefonon keresztül is igényelhetünk hitelt. Maximum 45 percet vesz igénybe a folyamat.
 2. lépés: Hitelbírálat. Ennek az időtartama akár 1-2 nap is lehet. Ekkor a bank megállapítja az általunk maximálisan bevállalható törlesztőrészletet. Ha havi jövedelmünk kevesebb, mint 400 ezer forint, akkor az összeg 50%-át nem haladhatja meg a törlesztőrészlet, ha havi jövedelmünk ennél több, akkor pedig a 60%-át.  Fontos, hogy nem szerepelhetünk a KHR negatív adólistáján.
 3. lépés: Ajánlat a banktól. Elfogadása esetén hamar, akár néhány percen belül megkaphatjuk az igényelt kölcsönt. 
Free photos of Money

Forrás: Pixabay

Mi a különbség a hitel és a lízing között?

Lízing esetén ugyancsak havi törlesztési kötelezettségünk van, mint az autóhitelnél, azonban az alábbi dolgokban eltér a lízing az autóhiteltől:

 • 20-30% önerő szükséges
 • fedezet szükséges
 • az autó nem tulajdonunk a törlesztés alatt
Free photos of Money

Forrás: Pixabay

A lízing tehát egy sokkal inkább keretek közé szorított megoldás. A személyi kölcsönök sokkal rugalmasabbak, nem szükséges hozzájuk fedezet és önerő, a törlesztés alatt az autó már a mi tulajdonunkban van. Régebben még jó választás lehetett a lízing, ugyanis az ügyleti kamat kisebb volt, mint a személyi kölcsönök kamata. Ma már a személyi kölcsönök sokkal olcsóbbak. A lízing ügyleti kamata 11% körül mozog egy 10 éves autó esetén, addig a személyi kölcsön akár 8%-os kamat alatt is felvehetők.

Nagyon fontos tehát, hogy hitelfelvétel előtt felkészüljünk, és jól átgondoljuk, hogy milyen hitelt veszünk fel. Ne csak a szemünknek higgyünk, bátran számoljunk utána az egyes ajánlatoknak. Ha egy elektromos autót vásárolunk, akkor pedig még spórolhatunk is az autóhitellel. 

Forrás: creditline.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük