2024. április 25., csütörtök

7+1 foglalkoztatási támogatás, amit a céged igénybe tud venni

A vállalkozások a munkaerőpiaci támogatások közül többek között a nyári diákmunkások foglalkoztatására adott támogatást, munkaerő-fejlesztési támogatást, Ukrán állampolgárságú személyek munkavállalásának támogatását, valamint fiatal szakképzettek munkatapasztalat-szerzését elősegítő támogatást vehetnek igénybe. A támogatások időtartama, feltételei és a pályázatok beadási határideje eltérhetnek.  Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy milyen munkaerőpiaci támogatásokra tudnak a vállalkozások pályázni.

Student Typing

Forrás: Pixabay

 1. Nyári diákmunka program

A program azzal a céllal jött létre, hogy a munkatapasztalat és a jövedelemszerzés már a fiatalkorúak számára is elérhető cél legyen. Ez a program a 16-25 év közötti fiatalokat célozza, akik nappali tagozaton tanulnak. A program keretein belül dolgozhatnak akár a mezőgazdaságban, a turizmusban, vendéglátásban, és legfeljebb napi 8 órában. A diákmunkások bérének 75%-át téríti vissza az állam, maximum 2 hónapig.

 1. Munkaerő-fejlesztési támogatás

Egy képzési pályázatról van szó, amely a foglalkoztatottak és vállalkozások termelékenységének javítása céljából jött létre. A program második szakaszában 2023. április 30-ig nyújtható be pályázat.

Computer Laptop

Forrás: Pixabay

 1. Ukrán állampolgársággal rendelkező személyek munkavállalásának/foglalkoztatásának támogatása

A fenti támogatás maximum 12 hónapra szól, és több kategóriát hoztak létre:

 • Ukrajnából érkezett, ukrán állampolgárságú személyek munkavállalásának támogatása gazdasági társaságnál (február 24-én, vagy az után érkezett)
 • Ukrajnából érkezett, ukrán állampolgárságú személyek munkavállalásának támogatása költségvetési szervnél (február 24-én, vagy az után érkezett)
 • Ukrajnából érkezett, ukrán állampolgárságú személyek munkavállalásának támogatása gazdasági társaságnál (február 24-e előtt érkezett)
 • Ukrajnából érkezett, ukrán állampolgárságú személyek munkavállalásának támogatása költségvetési szervnél (február 24-e előtt érkezett)
Calculator Calculation

Forrás: Pixabay

 1. Munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatás fiatal szakképzettek részére

A munkáltató 30 éves kor alatt igényelheti, ha olyan munkavállalót alkalmaz, aki szakképzettségét 2011-ben, vagy az után szerezte. A munkavállalónak minimum 4 órás munkaidőben kell dolgoznia, és valamelyik szakképzettségének megfelelő képzést kell kapnia a munkáltatójától. A támogatás maximum 90 napra szól.

 1. Munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatás alacsony végzettségűek részére

A munkáltató akkor adhat be kérelmet, ha olyan munkavállalót foglalkoztat, aki legalábbi napi 4 órás munkaidőben dolgozik, és alacsony iskolai végzettséggel rendelkezik. A támogatás itt is maximum 90 napra szól.

Startup Start-Up

Forrás: Pixabay

 1. Munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatás hátrányos helyzetűek részére

A munkáltató akkor adhat be kérelmet, ha olyan munkavállalót foglalkoztat, aki hátrányos helyzetűként van nyilvántartva, és legalább 4 órás munkaidőben dolgozik, illetve az alábbi egyéb jellemzőkkel rendelkezik:

 • 25-30 év közötti pályakezdő, akik a 4-es pont szerinti támogatásra nem jogosultak,
 • a támogatás beadását megelőző 12 hónapban örökbefogadói díjat, csecsemőgondozási díjat, gyermekgondozást segítő ellátást, gyermekgondozási díjat, ápolási díjat, gyermeknevelési támogatást, otthongondozási díjat kaptak,
 • minimum 6 hónapja álláskeresőként nyilvántartottak,
 • 50 év feletti álláskeresők.

A támogatás itt is maximum 90 napra szól.

 1. Vállalkozások munkaerő támogatása

A munkáltatónak akkor részesülhet ilyen támogatásban, ha állami foglalkoztatási szervnél regisztrált, 25 évesnél fiatalabb munkavállalót foglalkoztat, vagy minimum 1 hónapja nyilvántartott álláskereső dolgozik nála. 

7+1. Komplex elhelyezkedési támogatás tartósan álláskeresők részére

Ennek a támogatásnak a célja a súlyosan hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatásának támogatása.

Súlyosan hátrányos helyzetű munkavállalónak számít:

 • minimum 24 hónapja regisztrált álláskereső,
 • vagy minimum 12 hónapja regisztrált álláskereső,

és

 • 15-24 év közötti,
 • vagy alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik,
 • vagy 50 évnél idősebb,
 • vagy eltartottjai vannak, és egyedül neveli őket.

Ilyen munkavállalók elhelyezkedésük esetén 6 hónapig bérkiegészítést kapnak, illetve a foglalkoztató is támogatást kap, a foglalkoztatott jogviszonyának első 4 hónapjában az állam megtéríti a bér felét.

foglalkoztatási támogatások
creditline.hu

A vállalkozásoknak érdemes megfontolniuk a támogatások igénybevételét, hogy segítsék a munkaerő-piaci helyzetüket és javítsák termelékenységüket. Az állam által biztosított támogatások lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy új munkatársakat vegyenek fel, képeztessenek és fejlesszenek, ami segít a vállalkozásoknak a fenntartható növekedés és a munkaerőhiány kezelésében. Azt is érdemes megfontolni, hogy a támogatások csak bizonyos időszakban érhetők el, és a pályázatok beadási határideje is eltérhet, ezért érdemes időben érdeklődni és informálódni a részletekről. Emellett a vállalkozásoknak érdemes lehet más forrásokat is keresni, mint pl. az európai uniós források, regionális fejlesztési alapok, valamint a helyi önkormányzatok által biztosított támogatások, hogy további lehetőségeket találjanak a munkaerő-piaci helyzetük javítására. Emellett az is fontos, hogy a vállalkozások a munkaerő-piaci trendeket is figyelembe vegyék, mint pl. a digitális kompetenciák fejlesztése, a munkaerő-mobilitás növelése, és a munkaerő-piaci egyenlőség javítása, hogy a jövőben is versenyképesek maradjanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük