2024. július 25., csütörtök

Végre javulni kezdett a hazai gazdasági hangulat

A júniusban tapasztalt lényegi mérséklődést követően júliusban érzékelhetően javult a gazdasági hangulat és a bizalom – derül ki a GKI Gazdaságkutató felmérésének eredményeiből. A gazdasági bizalom ezzel az áprilisi szintre lépegetett vissza. A kompozit index, valamint az ezen belüli üzleti és fogyasztói kilátások szintúgy emelkedésnek indultak. A foglalkoztatási várakozás a múlt hónapban csupán kissé élénkült, azonban a lakosok munkanélküliséggel kapcsolatos félelme is kismértékben erősödött a júniusi szinthez viszonyítva. A vállalatok áremelési ambíciói nem igazán változtak az elmúlt egy hónapban. Ugyanakkor a fogyasztók inflációs várakozása valamicskét emelkedett.

Javulóban a gazdasági hangulat

A GKI üzleti bizalmi indexe nem tudott teljesen felülkerekedni a júniusi jelentős, 7 pontos bezuhanásán, viszont júliusban kismértékben, összesen 3 ponttal emelkedett. A mutató 4 ágazatot vesz figyelembe, júliusban mind a négy esetében emelkedett a bizalmi index. Ez azt jelenti, hogy a jövővel szembeni bizalom erősödött, habár ez még mindig nem jelentős. A pesszimizmus leginkább az építőiparban és kereskedelemben ütötte fel a fejét.

1. Az iparban az elmúlt időszak termelésének megítélése enyhén visszaesett, míg a rendelésállomány megítélése változatlan maradt. Ezzel szemben a készleteké javult, illetve a termelési kilátások láthatóan jobb megítélést váltottak ki a válaszadókból.

2. Az építőiparban szintén érezhető javulás ment végbe az előző negyedévi termeléssel való elégedettségben és a rendelésállományok értékelésének tekintetében.

3. Júniushoz képest a kereskedelemben pozitív irányba változott az eladási pozíció és a rendelésállomány megítélése. Ugyanakkor a készletek megítélése nem változott.

4. A szolgáltató ágazatban egy hónap leforgása alatt egyaránt javult az általános üzletmenet megítélése és a forgalmi várakozás is.

javuló gazdasági hangulat az egyes szektorokban

Az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának jelentése szerint az euró-övezetben a feldolgozóipar hangulatindexe az elmúlt két és fél évben most áll a legalacsonyabb szinten.

14 hónapos csúcson a bizalmi index

A gazdasági hangulat területén fontos mutató a GKI fogyasztói bizalmi indexe, ami a június havi javuló tendenciát júliusban is megtartotta, most 2 ponttal javult. Ezzel a mutató 14 hónapos csúcsra ért. Júliusban nem igazán változott a lakosság megítélése saját pénzügyi helyzetüket és a nagyobb értékű fogyasztási cikkekre fordítható pénzüket illetően. Ugyanakkor az elkövetkező egy évben jelentősen jobbnak várják saját pénzügyi helyzetüket, mint egy hónappal korábban.

A cégek foglalkoztatási hajlandósága júliusban kissé javult, viszont még mindig meghaladja az elbocsátásra készülők száma a létszám növelését tervező vállalkozásokét. A két csoport közötti eltérés az ipar és az építőipar területén elhanyagolható, a szolgáltató szektor inkább optimista, míg a kereskedelem terén a pesszimisták vannak többségben. A hazai lakosok munkanélküliséggel kapcsolatos félelme négy hónap javulását követően ismét lefelé indult júliusban.

Az üzleti szektor áremelési törekvései lényegesen, kis híján hétéves mélypontot értek el. Az év hetedik hónapjában csekély korrekció, hibahatáron belüli emelkedés ment végbe. A fogyasztók inflációs várakozása is kis mértékben emelkedett, viszont az elmúlt időszakokhoz képest alacsonyabb mértékben. Az üzleti szektor vélekedése a hazai gazdaság jövőbeli helyzetének vonatkozásában valamelyest emelkedett a júniusi visszaesést követően. Ugyanez a lakosság esetében érdekes eredményeket mutat: a fél éves javuló tendencia megtorpant, viszont a romlás volumene aprócska.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük