2024. május 20., hétfő

USA: a „kartondoboz recesszió” kedvezhet az infláció szempontjából

A Charles Schwab vezető globális befektetési stratégája, Jeffrey Kleintop úgy gondolja, hogy az Egyesült Államok gazdasága jelenleg „kartondoboz recesszióban” van. Ez egyben azt is jelentheti, hogy a gazdaságban jelentősen csökkenni fog az infláció az idei év végére – közölte a Yahoo Finance.

Mit takar a kartondoboz recesszió?

A megtakarítási és hitelezési holdingtársaság stratégája egy hétfői jegyzetében azt írta, hogy míg a recesszió alatt többnyire a gazdaság összes ágazata zsugorodik, addig most még csak a feldolgozóiparban és a kereskedelemben tapasztalható visszaesés.

A Fibre Box Association úgy gondolja, hogy ez a zsugorodás elvezetett a kartondobozokkal szemben támasztott kereslet csökkenéséhez. Ez pedig egy olyan semmibe vett recessziós mutatószám, amely az Egyesült Államok gazdaságának ezelőtti visszaeséseit megelőzte.

Azt, hogy az USA gazdasága recesszióban van, formálisan a National Bureau of Economic Research hirdeti ki. Kleintop viszont úgy fogalmazott, hogy az amerikai gazdaság jelenleg „kartondoboz recesszióban” van. A vállalatok számára ennek következménye lehet a gyengébb munkaerőpiac és erőteljesebb profitnyomás. A „kartondoboz recesszió” a befektetők szemszögéből az alacsonyabb részvényhozamokban jelenhet meg, kimondottan akkor, ha a gyengeség több ágazatban – például a szolgáltatási szektorban – megjelenik.

Ez akár előnyös is lehet!

Ugyanakkor a viaszesésnek akár pozitív hozadéka is lehet: ez pedig az infláció mérséklődése. Ezt az indokolja, hogy a feldolgozóipari árak a Beszerzési Menedzser Indexben általában fél évvel megelőzik az inflációt az USA-ban. Ez az index tartalmazza a kartondobozok árait, valamint a vállalatok vezetőinek véleményét különféle szempontok alapján, amelyet három területen végeznek el, ez:

  1. az ipar és feldolgozóipar,
  2. a szolgáltató szektor és
  3. az építőipar.

Ezzel Kleintop az Európában végbemenő pozitív inflációs trendekre utalt: „Európa legfrissebb BMI árindexe azt mutatja, hogy az infláció a jelenlegi 6%-ról 2% közelébe követheti a következő 6 hónap során. Az infláció talán csak olyan gyorsan fog tovább csökkenni, mint amilyen gyorsan emelkedett.”

a kartondoboz recesszió hatása

Az infláció csökkenése minden szempontból jó lenne

A fogyasztói árak csökkenése feltehetőleg megfelelő táptalajt nyújtana az amerikai piacoknak. Ez azért van, mert a vállalati szektort az elmúlt egy év során magas költségek és emelkedő kamatkörnyezet terhelte. A központi bankárok 500 bázisponttal emelték meg a kamatlábakat az USA-ban, hogy ezzel az inflációnak gátat szabjanak, ami a tavalyi évben 20 százalékkal nyomta le az S&P 500 indexet.

A Federal Reserve az inflációs körülmények normalizálódásával ideiglenesen felfüggesztheti a kamatemeléseket, ami a részvénypiacra pozitív hatást gyakorolhat. Mindeközben a befektetők is mérsékelték inflációs várakozásaikat, illetve a jövőbeli kamatemelésekre vonatkozó várakozásaikat is. 

Az ötéves határidős kamatláb – vagyis az 5 év múlva várható ötéves inflációs rátára irányuló becslés – június második hetében 2,23%-ra esett vissza a Fed adatai szerint. A piacok 79%-os valószínűséget becsülnek arra vonatkozóan, hogy az USA központi bankja a következő kamatdöntő ülésen felfüggeszti a további kamatemeléseket a CME FedWatch eszköze szerint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük