2024. június 13., csütörtök

Nem kell a lakáspiac összeomlására számítani, hiába van válság

A korábban tapasztalható keresleti ingatlanpiac helyett jelenleg a kínálati piac van érvényben, javult az ingatlanvásárlók alkupozíciója. Attól függetlenül viszont nem kell semmilyen fordulópontra számítani a szektorban, ugyanis jelenleg mindössze annyi történt, hogy stagnál a piac. Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László fejtette ki véleményét a lakáspiacon tapasztalható legjelentősebb trendekről, az ingatlanárakról, a lakásvásárlókról és -eladókról, a bizonytalanságról, illetve a kiszámíthatatlanságról.

Már tavaly kezdett megváltozni az ingatlanpiac

A tavalyi év második felében volt tapasztalható először a változás az ingatlanpiacon. Jogos a kérdés, hogy csupán egy ideiglenes változásról van szó, vagy hosszú távon kell majd a megváltozott feltételekhez igazodni az eladó ingatlannal rendelkező tulajdonosoknak és a lakáskeresőknek, vevőknek. A jelen állás szerint egyszerre több tényező gyakorol hatást a lakáspiacra és a forgalomra, viszont az egyértelmű, hogy a növekvő kamatkörnyezet miatti hiteldrágulás visszavetette a korábbi ingatlanpiaci lendületet.

az ingatlan.com ingatlanpiacra vonatkozó statisztikai adatai

A hitel kamatai jelentősen megemelkedtek: 2021 nyarán a vásárlási célú hitelek kamat 2-3 százalék körül alakultak, viszont ez tavaly már a 10 százalékot is súrolta. A lakásvásárlókra viszont nemcsak ez az egy tényező gyakorol negatív hatást, hanem bizonytalansági faktorként jelenik meg a szárnyaló infláció és a rezsiválság is. A piac szereplőit jelenleg egy kérdés foglalkoztatja: visszatérhetnek-e a korábbi ingatlanpiaci folyamatok.

Mire számíthatunk idén?

Az ingatlan.com az idei év során nagyjából 100 ezer adásvételi ügyletet becsül, míg ez 2021-ben 160 ezer, 2022-ben pedig 125-130 ezer tranzakció volt. Jelenleg kevesebb számban vannak jelen vevők a piacon, így alkupozíciójuk javult, hiszen nagyobb alkudozásra van lehetőségük. Ezt az is indokolja, hogy vannak olyan ingatlantulajdonosok is, akik nem tudják vagy nem akarják kivárni a piac helyreállását, így minél előbb szabadulni szeretnének ingatlanjuktól. Az ingatlanpiacon tehát ne várjunk semmilyen összeomlást, ez nem fog bekövetkezni még a válság ellenére sem.

Csökkent az ingatlanpiac keresleti oldalán a szereplők száma

Az újonnan kialakult helyzetben csökkent a vevők száma, így a kereslet jóval visszaesett a kínálattal szemben, ami ennek tetejébe töretlenül növekszik. A kínálat viszont nemcsak emiatt növekszik, hanem azért is, mert akik befektetési céllal vásároltak még korábban ingatlant, azok attól félnek, hogy az árak még jobban visszaeshetnek, így még nyereségesen “kimenekítik” pénzüket az ingatlanból.

A sokáig várt árcsökkenésnek sem örülhetnek tiszta szívből a vevők

Az elmúlt években folyamatosan emelkedtek az ingatlanárak, így minden potenciális vásárló azt várta, hogy mikor lesz ennek a trendnek vége. Most azonban mégsem okozhat hatalmas örömöt az árcsökkenés, hiszen a csökkenést legfőbbképp az eredményezte, hogy a hitelkamatok megugrottak, illetve hogy az infláció miatt romlik pénzünk vásárlóértéke. Azok a vevők, akik jelenleg is keresletet támasztanak az ingatlanok iránt jóval kedvezőbb helyzetben vannak, ugyanis

  • nagyobb mozgásterük van az alkudozásra és
  • kevesebb a konkurens vevő, aki akár drágábban is hajlandó lenne megvásárolni a választott álomotthont.

Azok, akik drámai visszaesést várnak, ne nagyon reménykedjenek, ugyanis az árak lefelé minden esetben nehezebben mozdulnak, mint felfelé, így erre nem sok esélyt lát a szakértő. Hasonló eset volt a 2008-as gazdasági és pénzügyi világválság alatt is, amelynek eredményeképp 25 százalékos árcsökkenés volt tapasztalható a lakáspiacon 2011 és 2014 között. Ez évekre lebontva körülbelül 5-6 százalékos mérséklődést jelent. Jelen esetben inkább stagnálásról beszélhetünk, továbbá néhol 1-2 százalékos csökkenés tapasztalható a kínálati oldalon.

A kiszámíthatatlanság ellen nincs mit tenni

A lakáspiacot befolyásoló tényezők között korábban gyakran a 

  • GDP-t,
  • gazdasági bővülést,
  • munkabéreket,
  • munkanélküliséget emlegették.

A jelenlegi helyzetben viszont olyan események is felbukkantak, hogy mi lesz például akkor, ha a holland gáztőzsdén elszállnak az árak, így most nagyban növekedett az ingatlanpiac kiszámíthatatlansága. A bizonytalanság nem okoz ekkora fejtörést, ugyanis arra elő lehet készülni, azonban a kiszámíthatatlansággal nem lehet mit kezdeni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük