2024. április 23., kedd

MNB – az elektronikus fizetési forgalom növekszik

A Magyar Nemzeti Bank 2023. június 15-én kiadott tájékoztatója szerint 2023 első negyedévében tovább bővült az elektronikus fizetési infrastruktúra: több mint 50 ezer új számlát nyitottak, és nőtt az aktívan használt kártyák száma. Elfogadói oldalon a fizikai és az online térben egyaránt 4-5%-kal nőtt a fizetési elfogadóhelyek száma egy negyedév alatt. Az elektronikus fizetések továbbra is biztonságosak, az adathalászat továbbra is a leggyakoribb módja a csalásoknak kártyatranzakciók esetén, a kártyabirtokosokat ért kár mértéke pedig továbbra is növekszik. A fizetési likviditás 2023 első negyedévében csökkent, de továbbra is bőséges.

Többen fizetnek kártyával

A magyarországi pénzforgalmi szolgáltatóknál vezetett fizetési számlák száma meghaladta a 10,8 milliót, és több mint 50 ezer új számlát nyitottak. Különösen a magánszemélyekhez tartozó számlák száma nőtt, és az interneten keresztül elérhető számlák aránya tovább emelkedett, mivel a lakosság banki szolgáltatások igénybevétele tovább nőtt. A negyedév végén a számlák 83,5%-a már szoftveresen is elérhető volt.

Ami a fizetési kártyákat illeti, a vásárlásokhoz használt kártyák száma tovább nőtt, bár a kártyák teljes száma kissé csökkent. Így a negyedév során a kártyák 70,5%-át használták vásárlási tranzakciókra. A mobiltárcához regisztrált kártyák száma egy negyedév alatt 6,7%-kal nőtt, ami az innovatív fizetési mód további terjedését jelzi.

Az előző negyedévhez képest nőtt az országban működő pénzforgalmi szolgáltatók bankkártyaelfogadó hálózataiban az elfogadóhelyek száma. A fizikai elfogadóhelyek száma 4,6%-kal 146 ezerre, az aktív POS-terminálok száma pedig 6,2%-kal 243 ezerre nőtt. E terminálok 97%-a már támogatja az érintés nélküli fizetést. Az internetes fizetési pontok száma 5,5%-kal 44 000-re nőtt, míg az ATM-ek száma az előző negyedévben tapasztalt csökkenés után a negyedévben enyhén emelkedett.

Több átutalás, kevesebb készpénzfelvétel

A tranzakciós volumenadatok azt mutatják, hogy az elektronikus fizetési módok tovább bővültek az előző év azonos időszakához képest, részben a szezonális hatásoknak köszönhetően. A Magyarországon kibocsátott fizetési kártyákkal végrehajtott belföldi vásárlások száma 16,8%-kal nőtt az előző évhez képest, a vásárlások értéke pedig 30,9%-kal emelkedett az előző évhez képest. A külföldi vásárlások tekintetében a növekedés még jelentősebb volt: számuk és értékük 27,3%-kal, illetve 36,9%-kal nőtt.

Belföldi vásárlások növekedése (kártyás)Külföldi vásárlások növekedése (kártyás)
Vásárlások száma16,8%27,3%
Vásárlások értéke (összeg)30,9%36,9%
Forrás: creditline.hu

 A pénzátutalási tranzakciók csak kismértékű növekedést mutattak: a magánszemélyek részére történő forint átutalások száma és értéke 3,3%-kal, illetve 35,5%-kal nőtt, bár ez utóbbi érték nagy részét az infláció okozta. Eközben az azonnali fizetésekben a kis értékű kifizetések száma nőtt: a kifizetések száma 8,2%-kal, értéke pedig 17%-kal emelkedett.

A készpénzes fizetések arányának csökkenését tükrözi a fizetési kártyás készpénzfelvételek számának és értékének éves szintű csökkenése is, míg a készpénzbefizetések értéke 25,6%-kal nőtt. Emellett a készpénzfelvételek száma és költsége 13,3%-kal, illetve 10,9%-kal csökkent.

Forrás: Pixabay

Nem sok csaló sikeres

A sikeres visszaéléses átutalási tranzakciók aránya az összes tranzakcióhoz viszonyítva továbbra is jelentéktelen. A tranzakciók gyakori változásainak megfelelő nyomon követése érdekében a Magyar Nemzeti Bank 2023-tól megváltoztatta a csalásokra vonatkozó módszertanát. A hazai kártyakibocsátóktól származó információk szerint a leggyakoribb módszer az adathalászat, például az ügyfelek megtévesztése a fizetési adatok megszerzése érdekében, a bűnözők megszerezték és felhasználják az érzékeny fizetési adatokat a csalások elkövetéséhez.

Az ügyfelek által kezdeményezett vagy elősegített csalárd tranzakciók száma még kisebb: a kártyakibocsátók 2023 első negyedévében regisztrált kártyacsalásokból származó vesztesége 956 millió forint volt, ami 243 millió forinttal több, mint az előző év azonos időszakában, ezen belül a kártyabirtokosokra terhelt veszteség növekedett. A számok mind nominálisan, mind százalékosan jelentős növekedést mutatnak. Az országban kibocsátott fizetési kártyákkal történő csalással végrehajtott készpénzfelvételek száma és értéke jelentősen nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Nőttek a pénzforgalmi szolgáltatók bevételei

A magyarországi pénzforgalmi szolgáltatók pénzforgalmi szolgáltatásokból származó bevételei 2022 első negyedévéhez képest 28,6 milliárd forinttal nőttek, a növekedés 70%-a a tranzakciók számával arányos. 31%-kal 23,3 milliárd forintra nőtt az előző évhez képest a fizetési kártya elfogadásból eredeztetett bevétel.

A VIBER forgalom az előző negyedév viszonylag magas szintjéhez képest további 23%-kal, éves szinten pedig 72%-kal nőtt. A forgalom és a tételszám fent említett változásai következtében a VIBER tranzakciók átlagos értéke 357 millió euróval nőtt az előző negyedévhez képest és 659 millió euróval az előző év azonos időszakához képest. Éves összehasonlításban a forgalom növekedése elsősorban a bankközi tételeknek és a kéthetes MNB-kötvényekkel való kereskedésnek köszönhető az elsődleges piacon, míg negyedéves szinten a bankközi tételek csökkentek, és a kéthetes MNB-kötvényekkel való kereskedés az elsődleges piacon csökkent. Az értékpapírügyletek készpénzes elszámolása jelentős növekedést mutatott. A vizsgált negyedévben 547 ezer tranzakciót bonyolítottak le a VIBER-en mintegy 994 ezer milliárd forintértékben.

VIBER forgalom növekedéseÁtlagos érték növekedése
Negyedév23%357 millió euró
Év72%659 millió euró
Forrás: creditline.hu

Az előző év azonos időszakához képest a VIBER résztvevőinek átlagos készpénzlikviditása 156%-kal nőtt, az előző negyedévhez képest viszont 9%-kal csökkent. A növekedést (az előző évhez viszonyított) elsősorban a kötelező tartalékráta emelkedése miatti számlaegyenleg-növekedés, valamint a zárolt fedezetű portfóliók átalakítása miatti napközbeni hitelezés növekedése okozta. Az előző negyedévhez hasonlóan a VIBER tag hitelintézeteknél nem volt jelentős a hitelkeretek igénybevétele a műveletekhez. A maximális kihasználtsági arány (MHKK) 2023 első negyedévében szisztematikusan alacsony maradt, 0,4% és 0,8% között. Ez azt jelenti, hogy a rendszer résztvevőinek átlagosan a teljes rendelkezésre álló hitelkeretnek csak ezt az arányát kellett felhasználniuk.

Az előző év azonos időszakához képest a bankközi fizetési rendszerben a tranzakciók volumene 17%-kal nőtt, míg a tételszáma 0,3%-kal csökkent. 2023 első negyedévében összesen 95 millió tranzakciót bonyolítottak le 56 billió forint értékben, ebből 41 millió az azonnali elszámolási rendszerben, mintegy 66 billió forint értékben. A rendszer résztvevői biztosították, hogy elegendő likviditás álljon rendelkezésre az akadálytalan azonnali átutalási tranzakciókhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük