2024. május 16., csütörtök

Magyar bank kerül külföldi kézbe

A holland Tribe Financial Holding felvásárolja a Sopron Bankot, miközben az OTP folyamatosan terjeszkedik. Túl sok bank van Magyarországon.

A holland Tribe Financial Holding felvásárlással lép be a magyar piacra

A holland székhelyű Trive Financial Holding felvásárolta a Sopron Bankot, ezzel új üzletággal bővítve meglévő globális befektetési és hitelezési tevékenységét.

A bank Trive Bank Hungary Zrt. néven szolgálja majd ki ügyfeleit, és a Trive Financial Holding leányvállalatainak része lesz világszerte, az Egyesült Államoktól Európán át Afrikáig és Ausztráliáig.

papírpénz és aprópénz

Forrás: Pixabay

A Trive Bank átfogó digitális élményt fog nyújtani azoknak, akik gyors megoldást keresnek pénzügyi igényeikre, beleértve a megfizethető fogyasztói hiteleket, valamint a szabványosított lekötött betéteket és folyószámlákat.

A Magyar Nemzeti Bank által engedélyezett Sopron Bank egy nyugat-magyarországi regionális bank volt, amely 20 éves múltra tekint vissza Magyarországon. A Tribe Bank új és megbízható módszereket vezetett be ügyfelei digitális banki élményének javítására, és mostantól teljes mértékben digitálisan fog működni. A vállalat stratégiája a kiemelkedő ügyfélkiszolgáláson alapul, különösen a digitális hitelezési szolgáltatások révén, és elkötelezett a fejlett és automatizált technológiák folyamatos fejlesztése mellett.

felhőkarcolók

Forrás: Pixabay

Ezzel szemben az OTP folyamatosan terjeszkedik

Korábban írtunk arról, hogy december közepén az OTP Bank megállapodást írt alá arról, hogy egy új taggal bővül: felvásárolja az üzbég Ipoteka Bankot. A bank részvényeit az Üzbegisztáni Pénzügyminisztériumtól 100%-ban az OTP Bank szerzi meg. A megvásárolt bank Üzbegisztán ötödik legnagyobb bankja volt 8,5%-os bankpiaci részesedéssel és 1,6 millió lakossági ügyféllel.

Korábban írtunk még arról is, hogy az OTP Bank 2023. február 1-jén megkapta a szlovén versenyhatóság végleges jóváhagyását az NKBM felvásárlási szerződésének megkötéséhez, amelyet 2021. május 31-én írtak alá.

Az NKBM (Nova Kreditna Banka Maribor) Szlovénia második legnagyobb bankja volt, székhelye Mariborban található, az NKBM fő profiljai a közintézmények, vállalatok és magánszemélyek számára nyújtott pénzügyi szolgáltatások voltak.

Az OTP Bank 2019-ben az SKB felvásárlásával lépett be a szlovén bankpiacra, és az azóta szerzett pozitív tapasztalatok alapján, valamint az ország további fejlődésébe vetett bizalommal egy nagyon fontos befektetést hajtott végre. A tranzakció lezárultával azonnal megkezdődött az SKB és az NKBM egyesülése, melynek eredményeként Szlovénia legnagyobb betét- és hitelállományú bankja jött létre, így az OTP Bank az ország piacvezető bankjává is vált.

aprópénz üvegben

Forrás: Pixabay

Túl sok a bank Magyarországon

Magyarországon még mindig túl sok bank van, és nincs elég szereplő a piacon ahhoz, hogy kellő jövedelmezőséget tudjon felmutatni. Az a tény azonban, hogy a nagy szereplők egyre inkább konszolidálják pozícióikat azokon a piacokon, ahol működnek, arra utal, hogy ezek a bankok nem szándékoznak kivonulni bizonyos piacokról. Ezért inkább a kisebb és közepes méretű szereplők közötti tranzakciók kerülnek napirendre, ami a piaci helyzet stabilizálásához vezethet.

Ebből a szempontból figyelemre méltó a hazai piacon a Magyar Bank Holding megalakulása. A három bank összeolvadása április 30-án kezdődött, amikor a Takarékbank csatlakozott az MKB-hoz és a Budapest Bankhoz, amelyek május 1-jén egyesültek. 

Az egyesülés után nyolc nagy- és középbank lesz Magyarországon, amelyek legalább 3 százalékos részesedéssel rendelkeznek.

aprópénz és faházikó

Forrás: Pixabay

Az igazán hatékony bankrendszertől azonban még messze vagyunk: 2021-ben 23 hitelintézet volt Magyarországon, de csak a 38 milliós lengyel és a 19 milliós román bankpiacon volt 24-24 bank. Ez azt jelenti, hogy az életképes működéshez kívánatos 3% feletti piaci részesedéssel rendelkező bankok aránya Magyarországon 35% alatt van, ami rosszabb, mint a fent említett román, lengyel és horvát adatok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük