2024. május 17., péntek

Leállítják a kriptovaluta amerikai dollár be-, és kifizetéseit a Binance.US-nál

A világ egyik legnagyobb kriptovaluta kereskedő platformja, a Binance.US (Binance amerikai működése) 2023.06.08-án jelentette be, hogy felfüggesztik azon befizetéseket, amelyek amerikai dollárban történnek. Emellett azt is előre jelezték, hogy a befizetések mellett az amerikai dollárban történő kifizetéseket is felfüggesztik. A bejelentés közvetetten összefüggésben lehet a Binance és vezérigazgatója (Changpeng Zhao) ellen – az amerikai tőzsdefelügyelet által – indított perrel. A Binance.US arról is tájékoztatta az ügyfeleit, hogy a kriptovalutával történő kereskedés, továbbá a befizetések és kifizetések probléma nélkül működnek majd tovább.

Mi áll a háttérben?

A Binance és alapítója (Zhao) ellen a bejelentés előtt néhány nappal indított pert az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC), ezt követően az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb kriptotőzsdéjének, a Coinbase-t is „listára vette” és peres eljárásban megvádolta. A vád elsősorban arról szól, hogy az előbb említett vállalatok a tevékenységük során nem tartják meg és összemossák az amerikai és külföldi szolgáltatások közötti határokat, ugyanis több szolgáltatást vonnak össze úgy, hogy az nem átlátható és elválasztható egymástól.

A tavaly év végi FTX kriptovaluta tőzsdéjének csődje előtt a Binance már majdnem felvásárolta az FTX-t, azonban a negatív információk hatására elállt a felvásárlástól. Az FTX a csődje előtti évben 1 milliárd dollár nyereségre tett szert, azonban a Binance felmondása következtében még több ügyfél ki szerette volna venni a pénzét, amely azonban elfogyott. Ezen kriptovaluta piacon végbemenő csődnek a következménye lehet, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet szigorúbb szemmel követi most már az ezen tevékenységet folytató vállalatokat.

Kriptovaluta piac válasza

A SEC által indított Binance és Coinbase elleni per kapcsán az fogalmazható meg, hogy nem igazán vert oda a kriptovaluták értékét, ugyanis általánosságban minimális visszaesés volt tapasztalható.

1. ábra: Bitcoin értéke az utolsó egy héten (2023.06.12.)

forrás: coincash, saját szerkesztés

Az ábrán jól látható, hogy volt egy hirtelen esés az ábra 2/3-ánál, amely a 06.10. 06:00-kor volt észlelhető, azonban még aznap kijött ebből a gödörből és beállt egy aránylag – kritptovaluták esetében stabilnak mondható értékre.

2. ábra: Binance coin értéke az utolsó egy héten (2023.06.12.)

forrás: coincash, saját szerkesztés

A bitcoin kriptovalutához képest a Binance coin sokkal nagyobb csapást kapott, ugyanis szintén az ábra 2/3 részénél látható, hogy a felére visszaesett és azóta folyamatosan esik, amely során még a lecsökkent érték felét is elveszítette már. Kérdés, hogy vissza fogja-e tudni küzdeni magát, amely ezek szerint erősen a per kimenetelétől és a SEC Binance-hez való hozzáállásától fog függeni.

Összefoglalva

A tavalyi FTX kripto-tőzsde csődje után az amerikai tőzsdefelügyelet nagyobb figyelmet fog szentelni a jövőben a többi kripto-tőzsdére. A Binance és a Coinbase ellen indított per során maga a kripto-piac nem zárt rosszul, azonban a vállalatokhoz szorosan kötődő kriptovaluta, mint pl. a Binance coin erősen veszített az értékéből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük