2024. július 19., péntek

Júliusi lendület: növekedett a foglalkoztatottság

Megjöttek a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai: 4 millió 745 ezer fő dolgozott Magyarországon júliusban. Ez egy év tekintetében lényeges, 32 ezer fős növekedésnek számít. Ugyanakkor az elmúlt egy évben emelkedett a munkanélküliségi ráta is, ez 3,9 százalék volt.

Egyaránt növekedett a foglalkoztatottság és a munkanélküliség

A 15 és 74 év közötti korosztályban a foglalkoztatottság 4 millió 745 ezer főt tett ki idén júliusban. Ez a tavaly júliusi adatokhoz képest 32 ezres bővülés jelent. Emelett 194 ezer munkanélküli volt, így a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt a hónapban – tudható meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentéséből.

Ha egy negyedévet vizsgálunk, akkor is látható a lendület: a foglalkoztatottság 29 ezer fővel emelkedett a május és július közötti időszakban, egészen pontosan 4 millió 728 ezer főt számlált. Az emelkedés azonban nem mindig jó: míg az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 22 ezerrel bővült, addig a külföldön dolgozók száma pedig 14 ezerrel gyarapodott. Utóbbi a hazai gazdaság szempontjából egyáltalán nem jelent jót. Ugyanakkor a közfoglalkoztatottak számában csökkenés ment végbe, ez 7 ezer főt érintett.

Korcsoportonként elértő a foglalkoztatottság

A 15 és 64 év közöttiek körében 4 millió 608 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, így a korcsoport foglalkoztatási rátája 74,8 százalék volt az időszakban. A férfi dolgozók száma lényegében változatlan maradt: 79,2 százalék volt a ráta, ami 2 millió 441 ezer főt jelent. A nők körében a foglalkoztatottak száma 2 millió 168 ezer fő volt, ami a korosztály 70,4 százalékát teszi ki.

Az egyes korosztályoknál eltérő tendenciák tapasztalhatóak:

  • A 15 és 24 év közötti fiataloknál sem volt tapasztalható jelentősebb változás. A korcsoportból 269 ezren dolgoztak, így a foglalkoztatottság rátája 27,3 százalékon állt.
  • A 25 és 54 év közötti lakosság rátája 0,6 százalékponttal csökkent, ami így 87,8 százalék volt.
  • Az 55-64 év közöttiek foglalkoztatása azonban 4,9 százalékponttal bővült, ami így megközelítette a 70 százalékot is (egészen pontosan 69,9 százalék volt).

A munkanélküliség 4,0 százalékra emelkedett

A május és június közötti hónapokban a 15 és 74 év közötti korosztályban 38 ezer fővel emelkedett a munkanélküliek száma, ezzel elérve a 198 ezer főt. A munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal 4,0 százalékra emelkedett.

15-74 éves foglalkoztatottak létszámának alakulása
forrás: KSH

A munkanélküliség emelkedése mindkét nemet érintette:

  • A férfiak körében a munkanélküliek létszáma 106 ezer főt tett ki, rátájuk pedig 0,6 százalékponttal 4,0 százalékra emelkedett.
  • A nőknél a munkanélküliek száma 92 ezer főre bővült, a ráta 0,8 százalékpontos emelkedéssel a 4,0 százalékot is elérte.

A munkakeresés sem egy gyorshajó: jelenleg átlagosan 9,5 hónapot vesz igénybe. A munkanélküliek közül 36,8 százalék volt az, aki minimum egy éve keresett már munkát.

Czomba Sándor: meg kell védeni a családokat és a munkahelyeket

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a munkaerőpiaci adatokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a kedvezőtlen gazdasági helyzetben a kormány ugyanazt a célt követi, ami a családok és a munkahelyek védelme. Czomba Sándor szerint a hazai gazdaság erős lábakon áll, újabbnál újabb beruházások érkeznek az országba.

Az államtitkár kiemelte, hogy a kormány idén továbbra is azt a célt szolgálja, hogy megerősítse a gazdasági növekedés alapjait, azaz hogy jövőre 4 százalékos GDP-bővülést valósítsanak meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük