2024. április 21., vasárnap

Hogyan alakul a munkanélküliség a recesszió hatására?

A jelenlegi recessziótól függetlenül stabilnak mondható a hazai munkaerőpiac: mintegy 4,7 millió fő volt a foglalkoztatottak száma. A munkanélküliség nem növekedett jelentősen, 4 százalék körül alakult – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közléséből.

A recesszió ellenére stabil a hazai munkaerőpiac

A február és április közötti időszakban a foglalkoztatottak száma megközelítette a 4,7 millió főt,  egészen pontosan 4 millió 698 ezer fő volt, ami párezres növekedés a megelőző hónapok szintjéhez viszonyítva. A KSH adatai szerint a munkanélküliség 197 ezer főt tett ki, ami nagyjából megegyezik a korábbi hónapok statisztikáival. Mindez azt is tükrözi, hogy habár a hazai gazdaság már harmadik negyedéve van csökkenő tendenciában, a munkaerőpiacra nem gyakorol lényegi hatást a jelenlegi recesszió. Tavaly nyáron a foglalkoztatás kimondottan jól alakult, azonban az energiaválság és annak hatásai ezt a rekordot kissé megtörték. Az idei évben viszont stagnál a foglalkoztatottak száma.

A 15 és 64 év közötti lakosságon belül 4 millió 581 ezer főt tett ki a foglalkoztatottak száma, a korcsoport foglalkoztatási rátája így 74,3 százalék volt. A férfiak körében a foglalkoztatottság száma mondhatni stagnált, 2 millió 425 ezer főt volt, a rátájuk 78,7 százalékon alakult. A nők körében a foglalkoztatottak száma 2 millió 156 ezer fő volt, a ráta 0,3 százalékponttal 70,0 százalékra emelkedett.

A korcsoportonkénti foglalkoztatottság az alábbiak szerint alakult:

  • a 15-25 éves korosztályban 272 ezer fő foglalkoztatott volt (foglalkoztatási ráta 27,7 százalék),
  • a 25-54 éves korcsoportban a ráta 0,7 százalékponttal csökkent, így 87,4 százalékot tett ki,
  • az 55-64 évesek között a ráta 3,5 százalékponttal 68,3 százalékra emelkedett.

Nem növekedett tovább a munkanélküliség

Nagyon hasonló folyamatok zajlódtak le a munkanélküliség területén is. A tavaly tavaszi-nyári időszakában tapasztalt 3,2-2,2 százalékos, kimondottan kedvezőnek számító munkanélküliségi rátához képest kismértékű növekedés történt. A munkanélküliség rátája már tavaly év végén 4 százalék felé kúszott, azonban idén nem emelkedett tovább. Az elmúlt néhány hónapban tehát tetőzött a munkanélküliség, azonban áprilisban már a ráta csökkenését láthattuk. Amennyiben a 2022-es év ugyanezen időszakát vizsgáljuk, akkor pedig egyértelműen növekedésről beszélhetünk.

Munkaerőpiaci statisztika

A nemek szerinti munkanélküliség is ennek megfelelően alakult:

  • A munkanélküli férfiak létszáma 106 ezer főt tett ki áprilisban, így a munkanélküliségi ráta 0,4 százalékponttal emelkedett egy év alatt, ezzel elérve a 4,1 százalékot.
  • A munkanélküliség a nők körében 91 ezer fő volt, a KSH becslése szerint a ráta 0,7 százalékponttal emelkedett, így 4,0%-on állt áprilisban.

Növekedett az elvándorlók száma

A részletes adatsorból látható, hogy idén február és április között az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest a foglalkoztatottak száma 14 ezer fővel növekedett, ezen belül

  • az elsődleges munkaerőpiaci dolgozók száma 17 ezer,
  • a külföldön dolgozóké 6 ezer fővel emelkedett, míg
  • a közfoglalkoztatottak száma 9 ezer fővel mérséklődött.

A KSH legfrissebb adataiból látható, hogy a kedvezőtlen gazdasági helyzettel, vagyis a recesszióval és az energiaválsággal szemben a hazai munkaerőpiac egészen jól ellenáll. A foglalkoztatottak száma növekedett, a munkanélküliség stagnált. Feltehetőleg a munkáltatók a számos kihívás ellenére igyekeznek megtartani dolgozóikat, ugyanis a mostani elbocsátás, majd a helyzet normalizálódásával a munkaerő toborzás és betanítás jóval nagyobb költséget jelenthet a vállalatoknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük