2024. június 13., csütörtök

Jól áll az USA az infláció terén

Az USA-ban kisebb mértékben növekedett a termelői árindex áprilisban, mint amire előzetesen számítottak mind havi, mind pedig éves szinten. A termelői árindex (Producer Price Index, PPI) a termelők által értékesített termékek és szolgáltatások árainak havi szintű változtatását szemlélteti. A termelői árindex az inflációnak egy lényeges mutatószáma, ugyanis a termelők által elkért magasabb összegek áthárulnak a fogyasztókra is.

Jobban alakul a termelő árindex, mint várták

Az Egyesült Államok munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a U.S. Bureau of Labor Statistics nemrég tette közzé, hogy a szezonalitással korrigált termelői árindex áprilisban 0,2 százalékkal lett magasabb a márciusi adathoz képest. Az előző hónapban a PPI kedvezőbben alakult, ugyanis 0,4 százalékos mérséklődés volt tapasztalható. Ugyanakkor még mindig kedvezőbbek az áprilisi adatok, mint ahogyan azt előzetesen várták, ugyanis a piacok 0,3 százalékos növekedése számítottak a hónapban.

Az éves szintű termelői árindex a márciusi 2,7 százalékról áprilisban 2,3 százalékra csökkent a 2021 első havi rekordérték óta. Azóta ez az érték számít a legalacsonyabbnak. A szakértők előrejelzései szerint átlagában kismértékben enyhülő növekedést és 2,4 százalékos mutatót vártak.

A többi mutató is jól áll

A sűrűn ingadozó élelmiszer-, energia- és kereskedelmi szolgáltatási árak nélküli termelői maginfláció éves viszonylatban az elemzői 3,3 százalékos előrejelzéseket alulmúlta a 3,2 százalékos tényadattal. A március havi 3,4 százalék után ez volt a legalacsonyabb érték 2021 márciusa óta.

A termelői magárindex havi szinten a várakozásoknak nagyjából megfelelően, 0,2 százalékkal emelkedett a március havi változatlanság után. Az elemzők 0,3 százalékos emelkedést vártak. Az ipari termelői árak megfelelően vetítik előre a fogyasztói árak változásának tendenciáját, ugyanis  direkt módon éreztetik hatásukat a termékek és szolgáltatások végső áraiban.

A munkaügyi minisztérium nemrég tette közzé a fogyasztói árak áprilisi változására irányuló statisztikát: a U.S. Bureau of Labor Statistics tájékoztatása szerint az USA-ban a fogyasztói árak emelkedese éves viszonylatban 4,9 százalékra csökkent. Ez 2021 áprilisi csúcsérték óta a legalacsonyabb szintre esett vissza a márciusi 5,0 százalékról. A szakértők prognózisa szerint átlagában 5,0 százalékos inflációs érték volt meghatározva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük