2024. május 21., kedd

Hatósági eljárás a visegrádi luxushotel ellen

Megkezdődött a hatósági eljárás a Visegrád melletti luxushotel-projekt ügyében, amelynek építését 17 évvel ezelőtt kezdték el, majd 14 évvel ezelőtt felhagytak vele. Az új tervek jóváhagyásához előzetes vizsgálati dokumentációra van szükség.

Eljárás indult a hotel ellen

Környezetvédelmi eljárás indult a visegrádi szellemhotel ügyében. A vizsgálatot a Minerva V50 Ingatlanfejlesztési Alap kezdeményezte. Az alap egy négycsillagos szállodát akart építeni a Duna-Ipoly Nemzeti Park felügyelete alatt álló, országos jelentőségű természetvédelmi területen fekvő telken.

A projekt építését eredetileg 2006-ban kezdték el a Hilton szállodalánc szállodájának építésével, de bár a 13 emeletes épület vasbetonváza – az alagsor kivételével – elkészült, a 2008-as ingatlanválság miatt 2009-ben leállt az építkezés.

Vizsgálati dokumentációra van szükség

Az ingatlant legutóbb 2019-ben adták át másik tulajdonosnak, amikor is áttervezték azt, majd 2021-ben ismét áttervezték, amihez felülvizsgált építési engedélyre (amelyet a hatóságok még nem adtak ki) és új előzetes vizsgálati dokumentumokra van szükség.

Az új tervezés az Archikon építésziroda tervei alapján készül:

  • A legfelső 12. emeletet teljesen, a 11. emeletet pedig részben lebontják.
  • A földszinten lévő néhány épület lebontásra kerül.
  • A szálloda fennmaradó részén zöldtetőt alakítanak ki.
  • A parkolás nem a föld alatt, hanem a két épület között lesz elhelyezve.
  • A terület többi részét visszaállítják az eredeti meredek domborzati viszonyok állapotára, és a természetes erdei környezetet is helyreállítják.
  • A szállodai szobák száma 214 szobáról 205 szobára változik.
  • A wellness-területet 3500 négyzetméterről 2000 négyzetméterre csökkentik.
  • A parkolóterületet is csökkentik.

Az építési szaklap szerint a projekthez Natura 2000 hatásvizsgálatot végeztek, amely arra a következtetésre jutott, hogy a fejlesztés nem fogja jelentősen érinteni az ott lévő fajokat és élőhelyeket az érintett Natura 2000 területeken.

A projekt a Longoria Holdingon és az MKB-n keresztül jutott a körmányközelbe – amely Mészáros Lőrinc tulajdonában volt – a Tiborcz István többségi tulajdonában lévő Hotel VSGRD Kft-hez, kevesebb mint 1,8 milliárd euróért. A projektet később, 2019-ben átadták a Szíj László tulajdonában lévő Minervának.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük