2024. július 21., vasárnap

Bajban a Revolut: elutasítják a brit banki engedélyt?

A Revolut körül egyre több hír kering: először a pénzügyi beszámolójuk könyvvizsgálata kapcsán, majd a brit jegybank banki engedély megszerzésével kapcsolatban vívott küzdelmet, most pedig egy fontos befektetőjével, a SoftBankkal áll szemben.

A The Telegraph brit napilaptól szivárgott ki az az információ, hogy a Bank of England nagy eséllyel el fogja utasítani a Revolut brit banki engedéllyel kapcsolatos kérelmét. Ez a neobank számára hatalmas döfés lenne. Mindeközben tovább folytatódtak az események: a brit kormány bekérette a Revolut vezetőségét, míg a SoftBank perrel fenyegetőzik – írja a Financial Times és a Sifted.

Szorul a hurok a Revolut nyaka körül

Egyre több felhő gyűlik a Revolut feje fölé: egyre többet cikkeznek a digitálisan működő bank informatikai, ügyfélszolgálati és szabályozói megfelelősségi (compliance) problémáiról, a hírhedten problémás vállalati kultúrájáról, a pénzügyi beszámolóval kapcsolatos könyvvizsgálati csetepatéról és a félrevezető marketingkommunikációjukról. A Revolut számára a következő csapást az jelentette, hogy a beszámolójuk miatti botránnyal elindult a fintech leértékelése is.

A legfrissebb információk szerint most a brit jegybankkal vívott harc van a porondon. Ezt nagyban elősegítette az is, hogy a Revolut társalapítója és vezérigazgatója, Nik Storonsky néhány hete úgy nyilatkozott, hogyha a brit jegybank elutasítja banki engedélyre vonatkozó kérelmüket, akkor kivonul az országból.

Storonsky csalódottságát hangoztatta a banki engedély kapcsán, hiszen a Revolut már két és fél éve várja, hogy a brit jegybank meghozza döntését. Az interjú során pedig kritizálta az Egyesült Királyság „rendkívül bürokratikus szabályozó hatóságát”. A vezérigazgató a londoni tőzsdét sem kímélte, azt nyilatkozta a londoni tőzsdei bevezetésével kapcsolatban a The Timesnak, hogy „sokkal kevésbé likvid, így nem látom értelmét”.

Kivonul a cég a szigetországból?

Storonsky nyilatkozataira reagált a brit miniszter, Kemi Badenoch, aki találkozót egyeztetett a Revolut felsővezetésével, ahol a vezérigazgató is jelen lesz. A Financial Times szerint ezt az az aggodalom keltette életre, hogy a neobank máshova költözteti székhelyét. A The Telegraph hírül adta, hogy a brit jegybank feltehetőleg el fogja utasítani a Revolut kérelmét. Ehhez valószínűleg nagyban hozzájárult a neobank pénzügyi beszámolójával kapcsolatos balhé is.

A Revolut számára az Egyesült Királyság jelenti a legnagyobb piacot, így még 2021-ben beadták a banki engedéllyel kapcsolatos kérelmet. Ez lehetőséget nyújtana a cég számára, hogy felügyeleti védelem alatt álló betéteket és hiteltermékeket nyújtson ügyfeleinek, ezzel erősebb versenytársként berobbanva a piacra.

Revolut problémák

A szabályozó hatóságok feltételként említették a Revolut tulajdonviszonyainak egyszerűsítését, hogy közelebb kerüljenek az engedély elfogadásához. Ebből indult a harc a SoftBankkal. A japán befektető kártérítésért folyamodott a a kiemelt részvényosztályáról való lemondásért, amelyet a brit jegybank az engedély kiadásának kikötéseként fogalmazott meg.

A Sifted információi szerint a Revolut 2022-es évre vonatkozó pénzügyi beszámolója kulcsfontosságú lehet az engedélyezési döntésben. Ezt a cégnek idén szeptemberig kell közzétenni, viszont a Sifted tudomása szerint ez a határidő előtt 1-2 hónappal is megtörténhet.

Amennyiben a Bank of England tényleg elutasítja a kérelmet, akkor a Revolut gyaníthatóan nem fog engedélyhez jutni az Egyesült Államokban sem, ami a globális terjeszkedésnek jelentős gátat szabhat a fintech influencer, Linas Beliunas szerint.

A Revolut elmúlt egy évében számos vezető hagyta ott a cég compliance területét, valamint az elmúlt négy év során három pénzügyi igazgató is kilépett „személyes okokra” hivatkozva. Linas Beliunas szerint ha ezeket a tényezőket mind figyelembe vesszük, akkor látható, hogy növekszik a káosz a neobank körül, amelyet egyre csak nehezebb lesz kontrollálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük