2024. május 20., hétfő

Gyűlnek a felhők a Revolut feje fölött

A Revolut március elején osztotta meg a nagyvilággal, hogy működésének történetében most először zárta nyereséggel az évet. Ez kissé megtévesztő, hiszen a szóban forgó év a 2021-es esztendő. A piac szereplői hatalmas várakozásokban voltak már, viszont az örömteli hírt beárnyékolta az auditoruk közleménye. A BDO szerint a bevételek jelentős részét nem tudja a neobank egyértelműen igazolni, így a pénzügyi jelentésnél fennáll annak a kockázata, hogy a valóságtól eltérő adatokat tartalmaz. Nem ez lenne az első olyan eset, hogy félrevezető adatot közöl a neobank. Ugyanakkor nem csak ezzel az egy problémával kell szembenézni jelenleg a Revolutnak.

Más problémák is felmerültek az elmúlt időszakban

Nem csak a Revolut pénzügyi beszámolójával kapcsolatos problémáktól hangos a sajtó. A cég még 2021 elején pályázta meg a brit banki engedélyt, aminek megszerzésével kibontakozhatna a cég hitelezési tevékenysége. A bankszektoron belül a legstabilabb nyereséggeneráló területe a hitelezés, amiből természetesen a Revolut is részt szeretne venni. Talán sokakat meglepetésként érhet, de a neobank is vannak hitelei, mégpedig személyi kölcsönök és jelzáloghitelek.

Ugyanakkor az engedély még mindig nincs a fintech óriás birtokában. A brit felügyeleti hatóság (FCA) már két éve vizsgálja a körülményeket, viszont a hírek szerint nem biztosak abban, hogy a Revolut meg fog tudni felelni a banki szabályozásoknak és ennek megfelelően tevékenykedni. Kimondottan nyugtalanító a pénzmosás elleni védekezés és a kockázatkezelés területe, ugyanis a Revolut nem ír elő megfelelő mértékű biztosítékot. Ez motivációként szolgálhat a hackereknek és egyéb támadóknak, ami végezetül az ügyfeleket érinti rosszul.

A revolut hátrányai

Nemcsak a brit pénzügyi felügyelet aggályos, hanem a neobank több vezetője is, akik közül többen elhagyták az említett területeket. Közülük távozott a kockázatkezelésért, a jogi megfelelésért, az adatvédelemért felelős vezető, illetve a pénzmosás elleni védelemre vonatkozó jelentésekért felelős vezetők közül kettő is otthagyta területét.

Habár ez nem elegendő bizonyíték arra, hogy a Revolut nem lenne képes megfelelni a szigorú banki szabályoknak, az mindenképpen figyelmeztető jel, hogy a területekről többen távoztak. A helyzetet tovább rontja, hogy kimondottan azok a vezetők hagyták el területeiket, amelyek megfigyelés alatt állnak.

Bizakodó a Revolut a jövőt illetően

A pénzügyi beszámolóval és a brit banki engedéllyel kapcsolatos bonyodalmak ellenére a Revolut bizakodó a jövőt illetően, így biztosra veszi, hogy előbb-utóbb megszerzi azt a bizonyos engedélyt. Erre vonatkozóan nemrégiben a pénzügyi vezető is utalt, miszerint napokon belül megérkezhet a pozitív döntés. A Revolut számára azért is bír kiemelt jelentőséggel az ügy, mert ha az anyaországában sikerülne meggyőzni a szabályozókat, akkor több országban is megindulhatna a fejlődés. Amennyiben megszerzik a brit banki engedélyt, akkor a hírek szerint Ausztráliában és az USA-ban is megindítanák az engedélyezést.

Ez mind szép és jó, viszont további problémát vet fel a neobank nagy hírű problémás vállalati kultúrája. A munkavállalók egyöntetű állásfoglalása szerint óriási nyomásnak vannak kitéve, ami azt jelenti, hogy a célok eléréshez gyakran kockázatos, esetleg etikátlan dolgokat is végre kell hajtaniuk. A dolgozók nagyobb része szerint Nik Storonsky, a vezérigazgató nem akar rosszat senkinek, szimplán nehézséget okoz számára a dolgozók fenntartásainak megértése. Feltehetőleg az a tényadat is a vállalati kultúrával magyarázható, miszerint a Revolut dolgozóinak több mint fele nem dolgozik 8 hónapot sem a cégnél.

Az engedélyezési és pénzügyi beszámolás kritikákat is hasonlóan reagálta le a neobank: mindenkit igyekeznek megnyugtatni, ugyanis nincs semmilyen probléma, a kérdésre kedvező válasz fog érkezni. A Revolut ígéretei szerint több pénzügyi baki nem fog előfordulni, hiszen idén továbbfejlesztik IT-rendszerüket, így nem fognak újabb problémák felmerülni beszámolóikban. Az engedély megszerzésében biztosak, és teljes mellszélességgel kiállnak amellett is, hogy dolgozóik 80 százaléka elégedett munkáltatójával. Ezen hírek fényében viszont mindenki eldöntheti, hogy meggyőzte-e a Revolut válasza.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük