2024. július 25., csütörtök

A brit kormány megtörheti a BNPL népszerűségét

Az Egyesült Királyságban a kormány megnyitotta konzultációs lehetőségét, amire a brit lakosok már jó ideje vártak. A konzultáció azt a célt szolgálja, hogy a BNPL piac megfelelő szabályozását kialakítsák.

Röviden a BNPL-ről

A “Buy Now, Pay Later”, vagyis a “Vásárolj Most, Fizess Később” szolgáltatás egy olyan fizetési lehetőséget és egyben fejlődést jelent a hitelezésben, ami az online vásárlási szektorban terjedt el. A BNPL betűszóként emlegetett szolgáltatás keretében a fogyasztók lényegében úgy vásárolhatnak hitelre, hogy a költésük végösszegét később kell csak visszafizetni.

A törlesztésnél az ügyfél kiválaszthatja, hogy egy összegben vagy havonta szeretné visszafizetni a kölcsönvett pénzt. A törlesztés jellemzően 3-4-6 hétre vagy hónapra bontható, ugyanakkor már  a 12 hónapos konstrukciók is kezdenek elterjedni. A BNPL-hitelek többnyire kamatmentesek, viszont a törlesztés csúszása esetén késedelmi kamatot számolnak fel.

A BNPL jellemzői

Miért kell a konzultáció?

A nehezen létrehozott program azt szorgalmazza, hogy a BNPL cégeket is be kell vonni a felügyeleti hatóság ellenőrzése alá, hiszen

  • egyrészt mégiscsak hitelezési tevékenységet folytatnak,
  • másrészt a fogyasztók jogot formálhatnak arra, hogy probléma esetén felkeressék a pénzügyi ombudsmant.

A konzultációt a gazdasági államtitkár, Andrew Griffith hirdette meg, aki azt vallja, hogy elengedhetetlen a megfizethető hitelkonstrukciók megteremtése, azonban ehhez szükséges az igénylők megfelelő védelme is. Az egyensúly kialakításában az új szabályozási javaslatok lényeges súlyarányt képviselnek. A kormány számításai alapján a szabályozás közel 10 millió fogyasztó érdekeit szolgálhatja. Kimondottan fontos ez egy ilyen válságos időszakban, amikor a BNPL piac töretlenül virágzik.

Miért szükséges a szabályozás?

Tavaly nyáron a brit kormány figyelmeztette a hitelezőket, hogy a hitelkérelmek elbírálásánál a hiteligénylőket szigorúbban meg kell vizsgálni. A BNPL-hiteleknél kimondottan fontos szempont a megfizethetőség, ugyanis a reálbérek már folyamatosan csökkennek a szigetországban. A hatóságok azt is nyilvánosságra hozták, hogy a pénzügyi hirdetésekkel kapcsolatos szabályozás is átalakuláson fog keresztülmenni. Ez azért fontos, hogy a BNPL reklámok egyértelműek és valóságnak megfelelőek legyenek. A konzultáció ennek a kezdeményezésnek a következő lépcsőfoka.

Ugyanakkor a szabályozásért kampányolók nemtetszésüket nyilvánították a bevezetés lassúsága miatt. A nemrégiben meghirdetett konzultáció két hónapig fog tartani, amelyet egy időben hosszabb jogalkotási folyamat követ. A szabályozás éles bevezetése tehát még idők kérdése.

Az ellenzéki képviselő, Stella Creasey is feltehetőleg ezért tette szóvá, hogy a kormánynak sokkal gyorsabban kellene cselekedni, a szabályalkotás folyamatát fel kellene gyorsítani, ugyanis már rengetegen vettek fel BNPL hiteleket. A képviselő úgy gondolja, hogy a cégeknek nem szabadna tovább hagyni, hogy a hiteligénylőkből további hasznokat húzzanak, akik a megélhetési válság alatt hitelfelvételhez folyamodtak. A NerdWallet jelentéséből az tudódott ki, hogy az adóssággal rendelkező brit lakosok közül minden hatodik BNPL szolgáltatótól igényelt hitelt.

A BNPL piac egyik jelentős szereplője, a Zilch vezérigazgatója is kommentálta az eseményeket: szerinte a piac nagyobb szereplői a szabályozástól függetlenül felelősségteljesen folytatják tevékenységüket. A Zilch régóta kiáll amellett is, hogy az egész területen olyan egységes szigorú szabályozás lenne szükséges, amelyet a cég is biztosít a milliós nagyságrendű ügyfélkörük számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük