2024. április 21., vasárnap

A recesszió ellenére nem emelkedett munkanélküliség

Habár a recesszió miatt azt gondolhatnánk, hogy magával hozza a munkanélküliség emelkedését, a Központi Statisztikai Hivatal friss munkaerőpiaci adatai nem éppen ezt mutatják. Az egy évvel ezelőtti szinthez képest egyaránt emelkedett a foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma is.

A foglalkoztatottság magasabb, mint egy évvel ezelőtt

Idén júniusban is kiadta legfrissebb munkaerőpiaci adatait a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), miszerint 15 és 74 év közöttiek átlagos foglalkoztatotti száma  4 millió 766 ezer fő volt. Ez 51 ezres emelkedést az egy évvel ezelőtti szinthez képest.

2023 második negyedévében szintén emelkedett a foglalkoztatottság, ennek mértéke 31 ezer volt. Ezzel összességében 4 millió 724 ezren álltak foglalkoztatásban. A február és április közötti időszakban ez  ,,még csak” 4 millió 698 ezer fő volt. Miközben a hazai elsődleges munkaerőpiacon foglalkoztatottak létszáma 31 ezerrel, a külföldi munkavállalóké 7 ezerrel emelkedett, addig a közfoglalkoztatottak számában 7 ezres csökkenés ment végbe.

A 15–64 éves korosztályban a foglalkoztatottak száma 4 millió 604 ezer volt, így a foglalkoztatási ráta 74,7 százalékon állt. A nemenkénti rátában csupán minimális változás volt tapasztalható:

  • A férfiak körében a foglalkoztatottak száma 2 millió 434 ezer fő volt, ami nagyjából változatlannak mondható. Ezzel foglalkoztatási rátájuk 79,0 százalékot tett ki.
  • A nők közül 2 millió 170 ezer foglalkoztatott volt, ezzel a foglalkoztatási ráta 0,7 százalékponttal, 70,5 százalékra emelkedett.

Eltérően alakultak a korosztályi és területi adatok

A 15 és 24 év közötti fiatalok körében mindössze 255 ezer foglalkoztatott volt, így rátájuk 0,7 százalékponttal, 25,9 százalékra mérséklődött. A 25 és 54 év közötti korosztályt a legjobb munkavállalási korú lakosságként is szokás emlegetni, nem véletlen, hiszen a foglalkoztatási rátájuk 88,2 százalékot tett ki, még úgy is, hogy 0,2 százalékpontos csökkenést szenvedett el. Az 55–64 éves korcsoportban a foglalkoztatottság jelentősen, 4,1 százalékponttal emelkedett, ezzel 69,4 százalékra bővülve.

A foglalkoztatottság a 15–64 éves korosztályban Budapesten volt a legmagasabb, 78,4 százalék. A  ráta a legalacsonyabb Észak-Magyarországban volt, ott 69,8 százalékot tett ki. A legnagyobb mértékben, 2,0 százalékponttal az Észak-alföldi térségben emelkedett a foglalkoztatási ráta. Ezzel szemben a legnagyobb, 1,1 százalékpontos csökkenés a fővárosban következett be a tavaly második negyedéves időszakhoz viszonyítva.

A munkanélküliség csupán kis mértékben emelkedett

A KSH adatai szerint összesen 187 ezer főt érintett a munkanélküliség júniusban, így a munkanélküliségi ráta 3,8 százalék volt. Idén a második negyedévben 36 ezer fős növekedés ment végbe a 15–74 éves korosztályban a munkanélküliek számában. Ezzel a ráta 0,7 százalékponttal, 3,9 százalékra emelkedett.

  • A munkanélküliség a férfiak körében 104 ezer főt érintett, ennek eredményeképpen a ráta 0,6 százalékponttal, 4,0 százalékra emelkedett.
  • A nők körében a munkanélküliség 89 ezer főt tett ki, így a munkanélküliségi rátájuk 0,8 százalékponttal, 3,8 százalékra emelkedett.
2023. második negyedév foglalkoztatottak száma

A munkanélküliség a fiatalabb, 15–24 éves korosztályban 41 ezer főt érintett, rátájuk 13,9 százalékon állt. A teljes munkanélküliség 21,3 százalékát ez a korosztály adta. A 25–54 éves korcsoportban a munkanélküliség rátája 0,6 százalékponttal, 3,4 százalékra emelkedett. Ugyanakkor az 55 és 74 éves korosztályban a ráta nagyjából stagnált, 2,8 százalék volt.

Észak-Alföld térsége a munkanélküliség tekintetében sem foglalt el túl kedvező helyet: itt volt a legmagasabb, egészen pontosan 6,2 százalékos a ráta. A legalacsonyabb Közép-Dunántúlon volt, ahol a ráta 1,8 százalékot tett ki. A tavaly április–június közötti időszakhoz képest minden régióban emelkedett a ráta, ezek közül a legjelentősebb Pest régióban ment végbe 1,5 százalékponttal.

A munkakeresés nem egy gyors folyamat

A munkakeresés átlagos időtartama 9,5 hónapot tett ki. Ezen felül az sem kedvező hír, hogy a munkanélküliek 35,9 százaléka már minimum egy éve keresett munkát. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív statisztikája alapján a nyilvántartott álláskeresők száma 3 százalékkal csökkent, így 224 ezer fő volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük