2024. június 13., csütörtök

A legfrissebb adatok mélyebb recesszióról tanúskodnak

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb nyers adataiból kiderült, hogy a hazai gazdaság teljesítménye 2,4 százalékkal esett vissza az egy évvel ezelőtti szinthez képest. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok szerint pedig 2,3 százalékkal esett vissza a teljesítmény. A megelőző negyedévhez képest 0,3 százalékkal mérséklődött tovább a GDP.

Ezzel már egy éve tart a recesszió

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a minap tette közzé a II. negyedéves első GDP-becslésének adatait. A hazai gazdaság esetében immáron negyedik negyedéve, azaz egy éve tart a recesszió negyedév/negyedév alapon. 2022 nyara óta eltérő mértékű negyedéves visszaesések voltak tapasztalhatóak: 0,8, 0,6, majd idén az első negyedévben 0,2 százalékos csökkenés ment végbe. Ezután jött egy újabb, az első negyedévest meghaladó GDP-visszaesés. A hazai GDP ezzel az év első felében 1,7 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly az első félévben. A recesszió tehát mélyülni látszik.

A KSH kiadványa szerint a gazdasági teljesítmény mérséklődéséhez leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások, ezen belül elsősorban pedig a  szállítás, raktározás és a kereskedelem járultak hozzá. A csökkenést ugyanakkor a mezőgazdaság kedvező teljesítménye némileg visszafogta. A gyorstájékoztatóban a hivatal azt is megfogalmazta, hogy “A szolgáltatások hozzáadott értékének csökkenését részben ellensúlyozta a humánegészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ág jelentős növekedése, megközelítve a Covid19-járvány előtti szintet.”

Felgyorsult a visszaesés

A második GDP-becslést szeptember elején publikáló KSH adatai jóval alulmúlják az előzetes piaci várakozásokat. A szakértők ugyanis előzetesen 0,3 százalékos növekedést vártak a megelőző negyedévhez viszonyítva. Az elemzők korábbi becslései szerint éves szinten a gazdaság fokozódó ütemben marad el a 2022-estől.

Recesszió mértéke

A korábbi adatok szerint ez mínusz 0,9 százalék, míg a kiigazított adatok szerint mínusz 1,1 százalékos csökkenést jelent. Ezt követően mostanra mínusz 1,3 százalékot prognosztizáltak. Ehhez képest a KSH 2,4 százalékos éves csökkenése jóval rosszabb képet vázol fel a hazai gazdaság állapotáról. A becslés azért is meghökkentő, mert negyedéves viszonylatban sem váltott át növekedésbe a gazdaság, sőt, épphogy gyorsult a visszaesés.

Mi magyarázza ezt az ellentétet?

Az éves és a negyedéves adatok között ellentét látszik körvonalazódni. Ez azzal magyarázható, hogy a második negyedév fellendülése leginkább a gyenge évindításból adódik, miközben éves viszonylatban a kimondottan erős, 6,5 százalékos bázis indokolta. Az ellentétet azonban a tényadatok magyarázzak: az összes mutató szerint recesszió ban maradt a gazdaság.

A gazdaságot nagyban meghatározó tényezőkkel kapcsolatos adatok már előrevetítették, hogy a GDP nem most éli a fénykorát. Ilyen volt például az ipari teljesítmény, amely

  • áprilisban 8,3,
  • májusban 6,9,
  • júniusban pedig 3,8 százalékkal múlta alul a megelőző év ugyanezen időszaki adatait.

Az első negyedévben sem volt fényes a helyzet: a visszaesések 0,2 és 4,6 százalék között alakultak. Az építőipar sem remekelt, mindössze egy olyan hónap volt, amikor a teljesítmény meghaladta az előző havit. Az év első felében összesen mínusz 7 százalékon állt meg az ágazat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük