2024. május 20., hétfő

Az építőipar is visszaesett a drága hitelek miatt

Az építőipari ágazat januárban mind éves, mind havi szinten visszaesett, és a statisztikusok a szerződések számában is csökkenést tapasztaltak, a Magyar Bankholding elemzői szerint a korábbi tendenciák valószínűleg nem térnek vissza. Az elmúlt évben a piaci információk szerint az építőanyagok és a munkaerő költségei – gyakran a negatív globális tényezők és az áruhiány miatt – évente emelkedtek, ami az új beruházások iránti kereslet hasonló mértékű csökkenéséhez vezethet.

Visszaesés az építőiparban

Januárban az építőipari ágazatban csökkent:

  • az árhatástól megtisztított kibocsátás éves szinten 3,6%-kal,
  • míg a munkanaphatással kiigazított kibocsátás havi szinten 5,0%-kal.
családi ház

Forrás: Pixabay

A termelés 4,0%-kal csökkent az épületek kategóriájában és 2,1%-kal az egyéb építmények területén. A 23%-os volumencsökkenés következtében az építőiparban a hónap során 457 milliárd forint új szerződéskötés és 1543 milliárd forint szerződésállomány keletkezett, ami árhatástól megtisztítottan számolva 2%-kal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest.

Az egyéb építmények (infrastruktúra) ágazatban a hónap során kötött új szerződések értéke 110 milliárd forint volt, 36%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban, a megrendelések állománya 1578 milliárd forint, ami 30%-os csökkenést jelent éves szinten.

Az iparban folytatódott a nagyon erőteljes áremelkedés, főként az építőanyagok magasabb árainak köszönhetően. 2022 negyedik negyedévében az ipari termelői árak 26,2%-kal nőttek éves szinten, 4,6%-kal az előző év azonos időszakához képest.

Januárban folytatódott az építőipari ágazat általános stagnálási tendenciája, és a makrogazdasági tényezők is arra utalnak, hogy az elmúlt években tapasztalt stabil növekedési ütemek nem fogják jellemezni a következő évet. Bár az építőipari ágazat rövid és középtávon a meglévő rendelésállomány alapján jónak tűnik, az év második felében az új megrendelések csökkenése és az ágazati szereplők kilátásai miatt további lassulás várható. Az év elején várhatóan 10-15%-kal tovább emelkedő anyagárak jelentős emelkedése, a magasabb hitelköltségek, a magánszektorban tapasztalható alacsonyabb kereslet és a közszféra gyenge kereslete mind-mind a lassulás irányába mutatnak.

Forrás: Pixabay

Az MBH várakozásai az építőipar tekintetében

A Magyar Bankholding várakozásai szerint az ágazat idén mintegy 5%-kal zsugorodik, és bár a jövő évi ütem a megrendelések hátralékát figyelembe véve igen bizonytalan, a lakásépítések, felújítások és a közszféra megrendeléseinek folyamatban lévő volumene a következő negyedévekre elegendőnek kell lennie. A továbbra is erős ipari és logisztikai építkezések továbbra is részei az érzékelhető keresletnek, és a meglévő szerződések jelentős átértékelődése is szerepet játszik abban.

A keresleti oldalon az energetikai felújítási ágazat továbbra is a szerződéses piac motorja lesz, azonban a hitelkereslet további drámai lassulása a jelenlegi piaci szinteken elkerülhetetlen, és a beruházási finanszírozások és megtérülések is jelentős kihívásokkal néznek majd szembe. Eközben a befektetői kereslet a lakáspiaci felmérés alapján még mindig erős, egy ideig a keresletnek ezen a területén is lassulhat, mivel az inflációkövető államkötvények a jelenlegi árszinteken elérhető hozamokhoz képest vonzóbb alternatívává válnak.

Forrás: Pixabay

Az elmúlt évben a piaci információk szerint az építőanyagok és a munkaerő költségei – gyakran a negatív globális tényezők és az áruhiány miatt – évente mintegy 25-30%-kal emelkedtek, ami az új beruházások iránti kereslet hasonló mértékű csökkenéséhez vezethet. Az iparági bennfentesek és kereskedők szerint egyéb makrogazdasági tényezők mellett a jelenlegi árszint már most is érezhetően fékezi a keresletet, így az iparágnak egy ideig fel kell készülnie a kereslet érezhető csökkenésére, de ez a jelenlegi rendelésállomány kimerüléséig ellensúlyozható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük